Home page
Haber Menüsü


 
TSE uygulamalarında yaşanan sorunlar
 
Bir ülkenin imalat, ihracat ve ithalat ürünleriyle ilgili dünya genelinde kabul görmüş çağdaş standartlara sahip olması gerekliliği vazgeçilmez ve tartışılmaz bir gerçektir.
 
Ali Dölek
NTV-MSNBC
 
2 Eylül 2003—  Ülkemiz de bu yönde Türk Standartları Enstitüsü aracılığıyla yürütülen değerli çalışmalarla önemli mesafeler katetmiştir. Ancak gerek teoride, gerekse uygulamada bazı sorunların ve eksikliklerin de giderilmesi gerekmektedir. Özellikle dış ticaret alanında TSE uygulamaları noktasında ciddi sorunlar yaşandığı ve firmalarımız tarafından eleştiriye tabi tutulduğu bilinen bir gerçektir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
GÜMRÜKLERDE YAŞANAN SORUNLAR
       İthalat işlemlerinde TSE’ye tabi ürünlere ilişkin gümrükleme esnasında zaman ve maliyet yaratıcı nitelikte önemli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorun, Türkiye’nin yıllardır yaşamakta olduğu ve bir türlü kalıcı ve rahatlatıcı bir çözüme varamadığı bir problemdir.
       İthalat esnasında gümrükler tarafından TSE kontrolü için alınan numunelere ilişkin cevabi yazıların oldukça gecikmeli olarak gelmesi, ithalatçı firmalarımızın işlemlerini yavaşlatmakta ve ticari hayatın yavaşlamasına sebep olmaktadır. Hele hele sözkonusu ithalatçıların üretim yapan firmalar olması durumunda bu gecikmenin yarattığı ekonomik kaybı izah etmeye gerek bile görmüyoruz.
       Gümrüklerdeki TSE veya genel olarak standardizasyon konusuyla ilgili personel ve laboratuar yetersizliklerini de anmadan geçemeyeceğiz. Bu konuda gümrüklerin modernizasyonu projesinin ivedilikle çözümlenmesi gereken bir konu olduğunu vurgulamak isteriz.
       Dış ticaret işiyle uğraşan firmalarımızın gümrüklerdeki standardizasyon sorunun temelinde teorik bir boyuta da işaret etmek kaçınılmazdır. Türkiye’de gümrük ve dış ticaret mevzuatı ile ilgili ürün standardizasyonları arasında maalesef çoğu zaman uyumsuzluk sözkonusudur. Bu uyumsuzluğun giderilmesi için, özellikle GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) ‘ler ile standartlar arasındaki uyumluluğun yeniden gözden geçirilmesi gereklidir.
       
BELGE SÜRELERİ VE TAAHHÜTNAME SORUNU
       Sürekli aynı ürünü ithal eden firmaların, konuyla ilgili olarak sürekli karşılarında duran bir diğer önemli sorun da standartlara ilişkin belgelerin sürelerinin kısa olması, çoğunun ait olduğu takvim yılı içinde geçerli olmasından dolayı yaşanan bürokrasidir.
       Belgelerin revizyonu ve vize işlemlerinin bürokrasisinin ağır ve zamansal olarak gecikmelere sebep olması, firmalarımızın dış ticaret işlemlerinde ağırlığa yol açmaktadır. Özellikle imalatçı-ihracatçı firmaların hammadde ithalatlarında da karşılaştıkları bu sorun, ülke genelinde üretimi ve ihracatı baltalayıcı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
       Taahhütname istenecek firmalarla kontrol belgesi istenecek firmaların ayrılması ve bunların gümrükler tarafından da ortak bir veritabanı ile tanınır hale getirilmesi, operasyonlarda karşılaşılan sorunları kısmen de olsa çözümleyebilecek ve firmalarımızı rahatlatacaktır kanısındayız.
       Aynı firma olarak aynı ürünü her ithalat işleminde standart kontrolüne tabi tutmanın ve bu işlemlerden dolayı zaman ve maliyet kaybı yaratılıyor olmasının sebebini dış ticaret firma yetkilileri anlamakta zorlanmaktadır. Bu konuda rahatlatıcı ama mutlaka uygulanabilirliği olan yasal düzenlemelere acil olarak ihtiyaç vardır.
       
STANDARTLAR AB MEVZUATI İLE NE KADAR UYUMLU
       Türkiye’de standardizasyon konusunda yaşanan pratik sorunların yanı sıra teorik zeminde tartışılması gereken önemli bir problem de standartların Avrupa Birliği mevzuatı ile ne kadar uyumlu olduğu sorunudur.
       Avrupa Birliği yolundaki Türkiye’nin, dış ticarette söz sahibi olabilmenin yolunun standartlardan geçtiğini kavraması gerekir. Firmalarımızın da özeleştiri yapmaları ve Türk malı imajının dünyada gelişmesinin standartlardan geçtiğini bilmesi gerekir.
       
DENETİM ANLAYIŞI REVİZE EDİLMELİ
       Standartları, bürokrasi ağırlıklı bir işlem gibi algılayan firmalarımızdaki bu imajın kırılması için ilgililere büyük görevler düşmektedir. Konuyla ilgili sıkı denetime elbette ki gerek olduğunu bilmekle birlikte, denetimlere ilişkin mevzuat arkaplanının genel üretimi ve ticari hayatı yavaşlatmayacak şekilde gözden geçirilmesi elzemdir.
       Türkiye’de dış ticarette denetim anlayışına yeni bir bakışaçısı getirilmesi gerekmektedir. Riskli ürün grupları ile sürekli getirilen, özellikle imalatçı-ihracatçılar için girdi niteliği taşıyan çoğu zaman sorunsuz nitelikteki hammaddeler arasında bir ayrıma gidilmesi düşünülebilecek bir başlangıç noktası olabilir kanısındayız.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları