Home page
Haber Menüsü


 
Eski köye yeni e-devlet...
 
Bilgiyi sadece kendisini sevenlerle paylaşan ve arşivinin sadece resmi ideolojisini teyit eden ucunu size gösterip gerisini saklayan bir devlet bizi nasıl bilgi çağına taşıyacak?
 
Hakan Yaman
NTV-MSNBC
 
23 Eylül 2003—  Devletimiz daha çok bilgisayar kullanırsa, daha demokratik bir ülke olabileceğimizi düşünenler var. Geçenlerde okuduğum bir yazıda şöyle diyordu: “…Vatandaş; ‘bugün git yarın gel’e maruz kalmadan, kolay, hızlı bir şekilde hizmet alsın, belki de elektronik katılımcı demokrasinin temellerini atsın… Bu arada…bir an önce e-vatandaş kavramını (mutlu vatandaş) oluşturmaya başlamalıyız.”

   
 
       
   
MSNBC News Hakan Yaman: Paramı çal ama ideolojime dokunma...
MSNBC News Hakan Yaman: Nemaların kardeşliği
MSNBC News Hakan Yaman: Müşteri memnuniyeti bir safsatadır!
MSNBC News Hakan Yaman: Irak, Bingöl, İstanbul...
MSNBC News Hakan Yaman: Hamburger go home!
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yani devlet, işlerini elektronikleştirdikçe, sıraları azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda demokratikleşiyor. Vatandaş da bu sayede aktarmasız nirvanaya ulaşıyor. Kamudaki mevcut bürokratik işlemleri elektronik ortama aktarmakla demokratikleşmek birbirine karışmış. İçkilerde olduğu gibi ilgisiz kavramlar da böyle karışınca insanın kafası bulanıyor…
        Buna benzer başka bir yanılgı da e-devlet projesinin Türkiye’yi bilgi toplumuna dönüştürebileceği. Oysa bilgi toplumu olmakla her işte bilgisayar kullanmak çok farklı şeyler. İnterneti sadece oyun, chat veya pornografi için kullanan kişiler çağı ne ölçüde yakalayabiliyorsa, kafasını değiştirmeden elektronikleşen bir devlet de bizi bilgi toplumuna ancak o kadar yakınlaştırabilir.
       
SENİ SEVMEYEN SENİNLE İŞ YAPMASIN
        Bu aralar internetin “kamusal alan”ını dolaşıyorum. Gördüklerim çok iç açıcı değil. Bakın size bir örnek: E-devlet girişiminde belli bir rol üstlendiğini anladığım “T.C. Başbakanlık Yönetim Bilişim Sistemi Merkezi” isimli bir kurum var. İnternet sitesinde, kurumun görev ve amaçlarını yazmamışlar, ama ismi insanda bir saygınlık uyandırıyor, o kesin; duyar duymaz toparlanıp önünü iliklemek ihtiyacı hissediyorsun.
        Siteye girdiğinizde gözünüze ilk olarak bayrak kırmızısı bir bölüm çarpıyor: “The Turkey Lovers List”. Artık bu rengi ne zaman görsem, işin içinde birey üstü ve pozitif milliyetçi bir amaç olduğunu iyi biliyorum!
        “Turkey Lovers” kulağıma iyi gelmiyor. Bu hâliyle “Hindi Sevenler Cemiyeti” gibi bir anlam veriyor. Madem yabancı dilde bir şey yazacaksın biraz özensene, uzmanına danışsana acaba yazdığım ifade doğru mudur diye. Ama bu ülkede kamusu, özel sektörü; kim, hangi işe titizleniyor ki? Geçelim, yoksa hikâye çok uzar…
        Sitede aynı bölümün Türkçesinde şunlar yazıyor: “Dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın, hangi dili konuşursanız konuşun, Türkiye’yi seviyorsanız, ‘Türkiye’yi Sevenler Listesi’ne kaydolun. Türkiye ile ilgili politikalar, projeler, haberler, duyurular, yayınlar, forumlar ve anketlerimizden haberdar olun.”
        Tamam güzel de çağrının adı biraz garip. Türkiye’den haberdar olmak için onu illâ sevmek mi gerekiyor? Sevmeden, aşık olmadan Türkiye’yi takip etmek, veya onunla iş yapmak mümkün değil mi?
        Var sayalım siz Türkiye’yi yakından izleyen bir yabancısınız ve bu ülkeye yatırım yapmak niyetindesiniz. Türkiye ile ilgili gelişmeleri takip etmek istiyorsunuz. Ama önce Türkiye’yi sevmeye çalışmalısınız. Sloganımız: “Seni sevmeyen senden haberdar olmasın!...”
        Bu arada sitedeki içeriğin İngilizce karşılığı yok. Mesaj açık: Türkiye’yi bu kadar seven bir yabancı Türkçeyi de bir zahmet öğrensin artık!
        Sitede ayrıca; Türkiye ve kamu kurumları aleyhindeki sakıncalı siteleri devlete ihbar edebileceğiniz bir form ve Ermeni davası ile ilgili, sadece resmi görüşü destekleyen belgelerden oluşan bir arşiv de var. Geri kalan bölümlerde ise kamu kuruluşlarının telefon rehberleri, mevzuat gibi bilgileri bulabiliyorsunuz.
        Sitedeki “Bilgi çağında elektronik yönetime doğru e-Türkiye” lâfı ile içerik birbiriyle çelişiyor. Çünkü devletin bilgi alış verişinden anladığı Türkiye’yi sevenlerle haberleşmek ve aleyhine yayın yapan siteleri belirlemek. Arşivden anladığı ise kendi görüşünü destekleyen belgeler.
        Bilgiyi sadece kendisini sevenlerle paylaşan ve arşivinin sadece resmi ideolojisini teyit eden ucunu size gösterip gerisini saklayan bir devlet bizi nasıl bilgi çağına taşıyacak?
        Bilgi toplumlarında devlet, ekonomiyi ve bilgiyi kontrol etmek için çalışmaz. Bilgi şebekesinin ana şalteri olmaya soyunmaz. Sadece resmi ideolojiye uyan arşivi şefaflaştırıp gerisine sansür uygulamaz.
        E-devlet girişimimiz beni ümitlendirmiyor, aksine daha da çok endişelendiriyor: Bu kafadaki bir devlet bana, filmlerde sık sık karşımıza çıkan ve elindeki teknolojiyi insanlık yararına değil de dünyayı eline geçirmek için kullanan “çılgın bilim adamı” karakterini hatırlatıyor.
        Bu hâliyle devletin değil elektroniğini, altın varakla kaplanmış olanını verseler almam…
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları