Home page
Haber Menüsü


 
Kurda istikrar arayışı
 
Kapıda kriz var, kriz geliyor, devalüasyon beklentisi içindeyiz, türünden söylemlere bugüne kadar tevessül etmemiş de olsak, son gelişmelerin kaygı verici boyutlarda olduğunu vurgulamaktan biz de geri kalamayacağız.
 
Ali Dölek
NTV-MSNBC
 
25 Haziran 2003—  Döviz kurlarındaki istikrarsızlığın bütün piyasayı olduğu kadar, dış ticaret dengelerini de alt üst ettiği bir gerçek. Bir ülkedeki enflasyon oranı ile dengeli seyretmeyen döviz kurlarıyla dünya pazarlarında fiyat vermek ve istikrarlı bir fiyat ve rekabet politikası izlemek imkansızdır. Hele hele bazı sektörlerde girdilerin ve maliyet kalemlerinin Türk lirasına endeksli olduğu ama fiyatların dolar cinsinden verildiği düşünülecek olursa kurlardaki oynamanın dış ticaret dengesini sarsacağı açıktır.

   
 
       
   
MSNBC News Ali Dölek: Küresel rekabette atılım zamanı
MSNBC News Ali Dölek: Kaçakçılık Kanunu değiştirilmeli
MSNBC News Ali Dölek: Yabancı sermaye bize niye yabancı?
MSNBC News Ali Dölek: Küresel rekabette araştırmanın önemi
MSNBC News Ali Dölek: Yasal düzenlemeler ve dış ticaret
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
DIŞ TİCARET AÇIK VERİYOR
       Türk Lirasının değer kazanması durumunda, geçmiş tecrübeler de göstermektedir ki ihracatta nisbi bir artış gözüküyor olsa da aslında ithalatta da ciddi bir yükseliş gündeme gelmektedir.
       Son günlerde sürekli yetkililerin ihracatta yaşanan nisbi artışa dikkat çekmeleri, aslında popülist bir söylemden öteye gitmemektedir. Oysa ithalattaki artışa da vurgu yapmak gerekir.
        Üstelik ithalattaki artış, sanıldığı gibi yatırım mallarına değil, tüketim mallarına yönelik bir artış olarak karşımıza çıkmaktadır.
       İhracatta nisbi bir artış olmuştur, doğru ancak Türkiye’de son yıllarda hiçbir zaman dış ticaret açığı bu noktalara ulaşmamıştır.
       Dış ticaretteki bu açığın sebebi, yatırım yapan ve büyüme trendi içinde olan bir ülkenin geçici olarak yaşadığı bir olay olarak da karşımıza çıkmadığı için gidişattan endişe duymamız haklı bulunmalıdır.
       Kapıda kriz var, kriz geliyor, devalüasyon beklentisi içindeyiz, türünden söylemlere bugüne kadar tevessül etmemiş de olsak, son gelişmelerin kaygı verici boyutlarda olduğunu vurgulamaktan biz de geri kalamayacağız.
       Nitekim Devlet Bakanı Sayın Kürşat Tüzmen bile bu olguya işaret etme gereği duymuşsa ortada üzerinde düşünülmesi gereken bir hadisenin olduğu açıktır.
       
İHRACATTAKİ ARTIŞ NEREYE KADAR?
       Türkiye’de ihracatçıların uzun vadeli siparişlerle çalıştıklarını hepimiz biliriz. Son aylarda yaşanan ihracat artışları geçmiş dönemlerde alınan siparişlerin yüklemelerinin yapılması sonucunda ortaya çıkmıştır.
       Oysa yeni dönemler için ihracatçılarımız maalesef kur dengelerinden (aslında dengesizliğinden) dolayı yeni sipariş alımında zorluk çekmektedirler.
       Yaz ayları ihracatın durgun geçeceğini ve istatistiklerin şu andaki görünümün tersine döneceğini belirtmek isteriz. Yeni döviz girdisinin olmaması ise her zaman olduğu gibi Türkiye’yi yine bir ekonomik sıkıntının eşiğine getirecektir. Belki işçi dövizleri ve turizm dövizleri yaz dönemindeki döviz sıkıntısını kısmen atlatmamıza yardımcı olsa da sonbahara çok iyi bir manzara ile girmeyeceğimiz ortadadır.
       Herkesin umutlu olduğu bir mevsime sıkıntıyla girmek moralleri iyice bozacaktır. Kurdaki istikrarsızlık ve belirsizlik ise olayın tuzu biberi olacaktır.
       
KURDAN SADECE İHRACATÇI MI ŞİKAYETÇİ?
       Döviz kurlarındaki genel düşüşün yanısıra piyasalarda yaşanan istikrarsızlık ve belirsizlik, sadece ihracatçılar açısından bir olumsuz tabloyu karşımıza çıkarıyor sanılmasın.
       İthalatçı firmalarımız açısından baktığımızda da kurların genel seyri, özellikle ülkemizdeki vergi mevzuatından kaynaklı uygulamalarla birleşince büyük bir sıkıntıyı beraberinde getiriyor.
       İthalatçı firmaların muhasebe kayıtlarında son günlerde sürekli olarak “kur karı” yazıyor olmaları bir süre sonra karşılarına vergi ödeme sorumluluğu şeklinde yansıyacak ve reel manada bir kazanç ve büyüme olmasa da ödenen vergiler nedeniyle toplamda zarar eder konuma gireceklerdir.
       Nitekim bu durumun farkına varan ithalatçı firmalar da son günlerde seslerini yükseltmeye başladılar bile…
       
ENFLASYONLA DENGELİ KUR
       Devletin ekonomiye müdahalesinin sorgulandığı ve piyasanın kendi kurallarıyla hareket etmesi gerekliliği yönündeki serbest piyasa ekonomisinin temel argümanlarına saygı gösteriyor olmakla birlikte, gerektiğinde yine piyasa için müdahalenin şart olduğunu düşünüyoruz.
       Hele hele ihracata dayalı büyüme hamlesi gibi bir hedef önümüze konmuşsa (tabii ki böyle bir hedef gerçekten var mı sorgulanır) ihracatçının önünü açacak, dış ticaret dengelerini bozmayacak bir dengeli kur politikası için gerektiğinde müdahale kaçınılmazdır.
       Enflasyonun altında seyreden kur politikasıyla ekonomik dengenin sağlanamayacağı açıktır. Kurun enflasyonun altında seyrediyor olması bir ekonomi için sinyal olarak algılanmalıdır.
       Ekonomik stratejilerde kurun da diğer parametreler kadar önemli bir parametre olduğunun altını çizmek isteriz. Nitekim son günlerde ihracatçı birliklerinin önerisi olarak gündeme getirilen ve bazı ülkelerde zaman zaman uygulanmış olan “Taban Kur” politikası üzerinde kafa yormakta fayda olduğu kanısındayız.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları