Home page
Haber Menüsü


 
Kaçakçılık Kanunu değiştirilmeli
 
Şu anda yürürlükte bulunan Kaçakçılık Kanunu, pek çok açıdan Gümrük Mevzuatı ile çelişkili hükümler içeriyor.
 
Ali Dölek
NTV-MSNBC
 
10 Haziran—  Belli bir alanda yayınlanmış, kısaca mevzuat adını verdiğimiz hukuk metinlerinin, ilgili olduğu işlemlere ilişkin çağdaş düzenlemeleri içermesi, konuyla ilgili her kesimin memnuniyetiyle karşılaşıyor olması, ilgili olduğu diğer mevzuatlar ile uyum içinde olması, çağdaş hukukun ve hukuk devletinin olmazsa olmazları arasındadır.

   
 
       
   
MSNBC News Ali Dölek: Yabancı sermaye bize niye yabancı?
MSNBC News Ali Dölek: Küresel rekabette araştırmanın önemi
MSNBC News Ali Dölek: Yasal düzenlemeler ve dış ticaret
MSNBC News Ali Dölek: Dış ticarette insan kaynaklarının önemi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  1930’lu yıllardan kalma 1918 sayılı Kaçakçılık Kanunu ise Avrupa Birliği yolundaki Türkiye için maalesef çağdaş bir görünüm sergilemekten çok uzaktır. Halihazırda Meclis’te bekleyen yeni yasa tasarısının ivedilikle incelemeye alınıp kanunlaştırılmasında pek çok açıdan fayda vardır.
       
DÖNEMİN ŞARTLARINI TAŞIYOR
       1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun, yayınlanmış olduğu 1930’lu yılların Türkiye ve Dünya genelindeki gümrük ve kaçakçılık anlayışını arkasında barındırmaktadır. Dönemin ithal ikameci politikaları, dünya genelinde yaşanan kıtlık ve ekonomik buhran, oldukça katı hükümler içeren bir yasanın çıkmasına sebep olmuştur.
       Mevcut yasa, neredeyse kaçak eşyaya uzaktan bakanı bile kaçakçı sıfatıyla yargılar konumdadır. Oysa kaçakçı ve kaçakçılık kavramı, oldukça göreceli bir kavram olup zamana ve zemine göre değişebilen bir nitelik taşır.
       1980’li yıllardan önce Türkiye’de yabancı sigara ile dolaşmak bile kaçakçı sıfatını haketmek için yeterli bir sebepti. Pek çok ürünün ithaline izin verilmeyen bu dönemde bir insanı giydiği pantalondan veya içtiği sigaradan kaçakçılığa alet olup olmadığı yönünde yargılamanız mümkün idi. Oysa bugün duyduğumuzda bu sözler bize çok uzak gelmekte, yeni nesil için komik bile karşılanabilmektedir.
       
GÜMRÜK MEVZUATI İLE UYUMSUZ
       Şu anda yürürlükte bulunan Kaçakçılık Kanunu, pek çok açıdan Gümrük Mevzuatı ile çelişkili hükümler içermekte ve mevzuatlar arasında bariz bir uyumsuzluk dikkatleri çekmektedir.
       Gümrük Birliği’ne girdiğimiz 1.1.1996 tarihinden itibaren Türkiye’de yürürlüğe giren yeni dış ticaret ve kambiyo mevzuatları ile ve özellikle 5.2.2000 tarihinde yürürlüğe giren yeni Gümrük Kanunu ile ciddi çelişkili hükümler içeren Kaçakçılık Kanunu’nun değiştirilmesi kaçınılmazdır. Özellikle yeni gümrük kanunu ile birlikte yürürlüğe giren gümrük rejimlerine yönelik işlenen suçların ortadan kaldırılabilmesi için gerekli caydırıcı hükümlerden yoksun bir kaçakçılık kanunu yürürlüktedir.
       Türkiye’nin yapmış olduğu ikili anlaşmalar ve uluslararası sözleşmeler ışığında, mevcut gümrük kanunu ve diğer ekonomik hayatı ilgilendiren mevzuat ile uyumlu bir kaçakçılık kanunu her kesimin özlediği ve beklediği bir değişimdir.
       
KAYIT DIŞI EKONOMİNİN ROLÜ
       1918 Sayılı Kaçakçılık Kanunu, kaçakçılık olayını daha çok gümrüklerle bağlantılı bir zeminde ele alıyor olmasıyla da eleştiriye açık bir yasadır. Şöyle ki, kaçakçılık hadisesini önlemenin yolu, sadece gümrüklerle bağlantılı yapılacak iyileştirmelerle ve mevzuat düzenlemeleriyle olabilecek bir hadise değildir. Kaçakçılık, özü itibariyle ekonomik sebeplerle gündeme gelen bir olaydır. Kaçakçılık, sadece kaçakçılık kanunu ile değil, bütün ülke sathında yapılacak ekonomik reformlarla önlenebilir.
       Dünya genelinde baktığımızda kaçakçılığın en belirgin olduğu ülkelerde ekonominin kayıt dışı yönünün fazla olduğu dikkatimizi çeker. Türkiye gibi ekonomik hayatının büyük bir kısmının kontrolden uzak, kayıt dışı bir nitelik taşıdığı ülkelerde kaçakçılık suçlarının önüne geçilmesi zor gözükmektedir.
       Hükümetin sadece yeni bir yasa çıkararak değil, ülke genelinde yapacağı ekonomik reformların da kaçakçılık ile ilgili olarak önemli adımlar arasında olacağı açıktır.
       
YASA TASARISI TARTIŞMAYA AÇILMALI
       Hükümetin yetkili ağızlarından duyduğumuz demeçler ve basına yansıyan haberlere göre Meclis’te bulunan kaçakçılık ile ilgili yeni yasa tasarısının konuyla ilgili çevreler tarafından tartışılması ve hükümetin görüş almasında fayda olduğunu düşünüyoruz.
       Her yasa çıkartıldığında olduğu gibi oturulan yerden verilen hükümlerin daha sonra yaratacağı olumsuz atmosferin önüne geçmek adına bu öneriyi getirmekte fayda görüyoruz.
       Gümrük Müşavirleri, Nakliye Firmaları, İhracatçı Meslek Birlikleri vb. kesimlerin katılımıyla yapılacak bir tartışma platformu, her kesimin işini rahatlatacak, itirazların ve eleştirilerin en aza indirildiği ve diğer ilgili mevzuatlar ile uyumlu, çağdaş bir yasanın çıkması için zemin hazırlayacaktır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları