Home page
Haber Menüsü


 
Küresel rekabette araştırmanın önemi
 
Araştırma geliştirme yatırımları, Türkiye gibi KOBİ’lerin ağırlıklı olduğu bir ortamda devlet desteği olmadan yürütülebilecek projeler olarak gözükmüyor.
 
Ali Dölek
NTV-MSNBC
 
28 Mayıs 2003—  Geçtiğimiz günlerde, IMF görüşmeleri çerçevesinde Türkiye’de uygulanmakta olan bazı teşviklerin kaldırılmak istendiğine ilişkin söylentiler basına yansıdı. Bu söylentiler, zaten oldukça küçük çapta yararlanma imkanı bulunan ARGE, Pazar Araştırması vb. devlet yardımlarından yararlanarak ihracat yapmaya çalışan sanayicimizi ciddi bir tedirginlik içine soktu.

   
 
       
   
MSNBC News Ali Dölek: Yasal düzenlemeler ve dış ticaret
MSNBC News Ali Dölek: Dış ticarette insan kaynaklarının önemi
MSNBC News Ali Dölek: İhracatta kambiyo sıkıntısı büyük
MSNBC News Ali Dölek: İthal izinlerinde yaşanan karmaşa
MSNBC News Ali Dölek: İhracata odaklı yatırım stratejisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, geçtiğimiz hafta KOBİ’lere yönelik yeni bir teşvik paketinin hazırlandığını dile getirdi ve nispeten firmalarımızın yüzü gülmeye başladı.
       Herşeye rağmen üretim yaparak Türkiye’nin ihracatına fayda sağlamaya çalışan küçük üreticilerimiz için ARGE yardımının kaldırılmayacağını konunun en üst makamının ağzından duymuş olmak sanayicimizin yüzünü güldürmüştür.
       Sayın Bakanımızın bu açıklamasının zamanında yapıldığını düşünüyor ve kendisine teşekkür ediyoruz. Ancak bu tür tutarsız ve çelişik haberler, piyasadaki tedirginliği artırmakta ve istikrarsızlığa olan inancı kuvvetlendirmektedir. Bu nedenle özellikle basınımıza da istikrar ortamı için önemli görevler düştüğünü hatırlatmak isteriz.
       
TEKNOLOJİK YATIRIMLAR İÇİN ARGE
       Dünya genelindeki rekabet sıralamasında Türkiye’nin yerinin gün geçtikçe aşağılara doğru inmekte olduğunu belirtmemize gerek yok. Ancak rekabet üstünlüğü olan ülkelere ve özellikle ABD, AB ve Japonya gibi küresel rekabette birbiriyle yarışan ülkelere baktığımızda, teknoloji üretimi konusunda yaptıkları yenilik arayışlarına ve ARGE’ye büyük önem verdiklerini gözlemleriz. Hele hele son yıllarda ABD’nin ARGE’ye yapmış olduğu yatırımların, küresel rekabette AB ve Japonya’ya fark atmasının önemli sebeplerinden birisi olarak gösterildiğini vurgulamak isteriz.
       2000 yılında Japonya ARGE yatırımlarına 84 milyar euro ayırırken, AB 141 milyar euro, ABD ise 226 milyar euro ARGE yatırımı gerçekleştirmiştir.
       
DEVLET ARGE’YE ÖNEM VERMELİ
       Artık bütün dünya ülkeleri, refah düzeyinde yükselme olabilmesi, halkına daha huzurlu bir gelecek sağlayabilmesi, uluslar arası siyasi ve ticari arenada daha güçlü söz sahibi olabilmesi için güçlü bir sanayi oluşumunu gerçekleştirmek gerektiğini gayet iyi biliyor. Gelişmiş ülkelerdeki sanayi yatırımlarında ise özellikle teknolojik yatırımların payı gün geçtikçe artıyor.
       Dünya rekabet sıralamasındaki ülkelerin dizilişine baktığımızda, neredeyse ülkeleri “teknoloji üreten ülkeler” ve “teknolojiyi satın alan” veya “teknolojiyi kullanan” ülkeler olarak ayırmak mümkün gözüküyor. Gelişen rekabet ortamında, özellikle Türkiye gibi emek-yoğun üretim dallarına yatırım yapmaya devam eden ülkelerin şansının azalmakta olduğu bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Ucuz emeğin rekabet şansı gün geçtikçe azalıyor.
       Katma değeri yüksek teknolojik yatırımlar ise ciddi ARGE çalışmalarını gerektiren yatırımlar olarak karşımıza çıkıyor. ARGE yatırımları ise Türkiye gibi KOBİ’lerin ağırlıklı olduğu bir ortamda devlet desteği olmadan yürütülebilecek projeler olarak gözükmüyor.
       
ARAŞTIRMAYA TEŞVİKTE SON DURUM
       Türkiye’de küçük ve orta boy sanayicinin ARGE projelerine destek olmak amacıyla son 10 yıl içerisinde özellikle TÜBİTAK, TTGV ve KOSGEB gibi kuruluşlar aracılığıyla önemli projelere destek olunmaktadır. Yetkililerin açıkladığı rakamlara bakıldığında yaklaşık 2000’e yakın firmanın bu destekten yararlandığını görmekteyiz.
       Organize sanayi bölgelerinde kendi imkanlarıyla her türlü olumsuz koşula rağmen üretim yapmaya devam eden ve belli ölçeklerde ihracat yaparak yurtdışına açılmaya çalışan küçük sanayicimiz için ARGE destekleri, genel teşvik politikası içinde, önemli bir yere sahip olagelmiştir.
       Türkiye’nin ihracat hacminin artmasında son yıllarda sağlanan desteklerin payı olduğunu düşünüyor ve ARGE teşvikleri (tabii ki genel manada diğer devlet yardımlarının da) devam etmesinin önemini vurgulamak istiyoruz. Son on yıldır uygulanmakta olan “İhracata Yönelik Devlet Yardımları” çerçevesinde sağlanan teşviklerin, KOBİ’lerimizin yurtdışına açılmalarında ve üretimlerini daha küresel rekabet ortamına uygun hale getirmelerinde büyük payı olmuştur ve olmaya devam edecektir.
       
DEVLETİN PAYI KÜÇÜMSENMEMELİ
       Gelişmiş ülkeler nezdinde bakıldığında, “ARGE yatırımlarında özel sektörün ve devletin payları ne olmuştur?” türünden bir sorunun yanıtında istatistiki veriler ilginç şeyler söylüyor: AB ülkeleri hükümetleri toplam ARGE yatırımlarının yaklaşık ylüzde 35’ini, ABD yönetimi %28’ini karşılarken, Japonya’da da devletin ARGE yatırımlarındaki payı %20 seviyelerinde seyretmektedir.
       İstatistiklerin gösterdiği gibi, gelişmiş ülkelerde ARGE yatırımları bizzat devlet eliyle desteklenmekte ve güçlü bir ülke için güçlü sanayi, güçlü sanayi için de ARGE’ye yatırımın şart olduğu gerçeğinden hareket edilmektedir.
       
ÖZEL SEKTÖRE DE GÖREV DÜŞÜYOR
       Yukarıdaki istatistiki verileri tersinden de okumak mümkündür; yani devletin payları yerine özel sektörün payları da gözden uzak tutulmamalıdır diye düşünüyoruz. Özellikle küresel rekabette hızla ilerlemek isteyen ülkelerde özel sektörün de büyük oranda ARGE yatırımlarına ağırlık verdiklerini görürüz. Yıllarca küresel rekabette üst sıraları zorlayan Japonya’da özel sektörün toplam ARGE yatırımları içindeki payı yüzde 70’lerin altına inmemiştir.
       Son yıllarda AB ülkelerindeki sanayiciler ARGE yatırımlarına büyük önem vermektedir. Avrupa’daki imalat sanayi sektörünün ARGE yatırımlarının GSH içindeki payları gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Finlandiya ve İsveç sanayinin ARGE yatırım payları, bugünkü tarih itibariyle bakıldığında ABD ve Japonya’nın önüne geçmiş durumdadır.
       

NTVMSNBC.com yazarı Ali Dölek, DTR Danışmanlık Hizmetleri kurucusu ve başkanıdır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları