Home page
Haber Menüsü


Yüksek petrol Asya’yı vuracak
Businesweek’e göre, savaşın petrol fiyatlarında neden olacağı yükselişten çok başta Çin ve Singapur olmak olmak üzere Asya ülkeleri yara alacak.
Derleyen: Murat Uzel
CNBC-E
18 Mart— Irak gerginliği nedeniyle artan petrol fiyatlarının en çok Asya ve Avrupa ülkeleri üzerinde olumsuz etki yaratması bekleniyor. Businessweek’in araştırmasına göre, zarar görecek ülkelerin başında petrol ithalatçıları Japonya ve Singapur Geliyor. İhracat hacmini artıran Meksika ve Rusya’nın ise kısa vadede bu durumu lehine çevirebileceği kaydediliyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Körfez’de 1 yılı aşkın süredir yaşanan gerginlikle artan petrol fiyatlarının dünya ekonomisini olumsuz etkileyeceği herkesin bildiği bir gerçek... Ancak yükselen petrol fiyatları bazı ülkeleri diğerlerinden daha kötü etkileyecek. Kimi ülkelerse ilk etapta karlı çıkmış görünecekler daha sonra ise gerçekle yüzleşecekler.
       Businessweek dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, ham petrol fiyatlarının uzun süre yüksek seviyede kalması dünya ekonomisi için ağır bir fatura doğuracak. Bu faturanın kabarmaması için ABD Ordusu’nun harekatı biran önce sonuçlandırması gerekiyor.
       
ASYA KAPLANLARI YARA ALACAK
       Dergiye göre, petrolün varil fiyatının 40 dolar seviyesinde seyretmesinden, en ciddi etkilenecek ülkelerin başında Asya ülkeleri geliyor. Yatırım bankası Goldman Sachs’ın bölgeye ilişkin raporunda, fiyatların yıl sonuna kadar 40 dolar seviyesini sürdürmesi halinde, Asya kıtasının büyüme oranında 1.6 puanlık bir düşüş yaşanabileceği belirtiliyor.
       Ülke bazında yapılan değerlendirmelere göre ise, bölgenin en büyük ekonomisi Japonya’nın yüksek fiyatları elindeki petrol rezervleri sayesinde 5 ay kadar bertaraf edebileceği belirtiliyor.
       
ÇİN VE JAPONYA DA ETKİLENECEK
       Toplam petrol ithalatının yüzde 88’ini basra körfezinden temin eden Japonya’nın, üretime yönelik yapısını besleyebilmesi için petrol alamaya devam etmesi gerekiyor; Bu da Japonya’nın artan harcamalarla birlikte durgunluk tehlikesiyle karşı karşıya kalması anlamına geliyor.
       Bölgede fiyatlardan olumsuz etkilenecek diğer bir ülkenin ise, geçen yıl yüzde 8.6 ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti olduğu belirtiliyor. Enerji ihtiyacının yüzde 34’ünü ithalat ile karşılayan Çin, petrol harcamalarının patlamasıyla geçen yılki büyüme rakamının oldukça uzağında kalabilir. Petrol ihtiyacının tamamını ithalat yoluyla karşılayan Singapur’un ise, özellikle petrokimya, elektronik ve turizm sektörlerinin bu süreçten ağır yaralar alacağı ifade ediliyor.
       
EURO BÖLGESİ DAHA AZ...
       Asya kıtasıyla karşılaştırıldığında bu süreçten nispeten daha az kayıpla çıkacak bölgenin Euro bölgesi olduğu belirtiliyor. Ortak Para Birimi Euro’nun ABD Doları karşısında değer kazanması, üye ülkelerin petrolü daha ucuza mal etmelerini sağlayacak. Her ne kadar bu bir avantaj olsa da, ulaşım ve ağır sanayi sektörlerinin yükselen fiyatlardan yara alması bekleniyor.
       
RUSYA’YA OLUMLU YANSIYACAK
       Bu aşamada akla şöyle bir soru geliyor... Petrol ihracatçısı ülkeler bu süreçten nasıl etkilenecek? Dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı Rusya’nın petrol üretimini sürekli artırması ve petrol gelirlerinde rekor seviyelere taşıması bekleniyor. Ancak, halen yüzde 15 olan enflasyonun ülke içine kaynak girişi paralelinde tırmanması en çok korkulan konuların başında geliyor.
       ABD’nin petrol talebini kısmasıyla ihracatının yüzde 80’nini süper güce satan Meksika’nın ise, bu süreçten ciddi oranda bir kar elde etmesi beklenmiyor.
       
   
MSNBC News Irak'ın petrol ihracatı durdu
MSNBC News Petrol son üç ayın en düşüğünde
MSNBC News ML: Petrol 46 dolara yükselebilir
MSNBC News Petrol Ofisi: ABD teklif istedi
MSNBC News Irak petrolü devlerin tekeline girecek
MSNBC News Petrolde 2 senaryo; Ya 24 dolar ya da 100 dolar
MSNBC News Irak silaha 1.4 milyar dolar veriyor ama tüm sosyal göstergeler geriliyor
MSNBC News 'ABD Irak'ı üçe ayırarak yönetecek'
MSNBC News Irak petrolde iddialı olacak
MSNBC News Iraklı uzmanların yıldızı parladı
MSNBC News Levent Gürses: Bu bir petrol savaşı
MSNBC News Irak petrolünün dönüşü dengeleri değiştirecek
MSNBC News Businessweek'ten yüksek petrole karşı 6 öneri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları