Home page
Haber Menüsü


Irak silaha 1.4 milyar dolar veriyor ama tüm sosyal göstergeler geriliyor
Irak savunmaya 1.4 milyar dolar harcıyor. Gerçi, ABD, bu rakamın 215 katını yatırıyor. Ancak, BM ambargosunun da etkisiyle ülkedeki tüm sosyal göstergeler kötüye gidiyor.
Sarp Atakan Tınaz
CNBC-E
10 Mart— Olası bir Irak savaşının sonuçlarına yönelik tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor. ABD’yle Irak’ın savunma harcamaları ve ekonomileri karşılaştırıldığındaysa aradaki uçurumun büyüklüğü gözler önüne çıkıyor. Irak 2001 yılında 1.4 milyar dolar savunma harcaması yaparken, aynı dönemde ABD, Irak’ın yaklaşık 215 katı fazla savunma harcaması yaptı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2001 yılında ABD 300 milyar dolar savunma harcaması gerçekleştirdi. Irak’ın 2001 yılında yaptığı askeri harcamalar, ABD’nin aynı dönemde yaptığı harcamaların binde 5’inde kaldı.
       
SAVUNMA HARCAMASI 1.4 MİLYAR $
       ABD’yle Irak’ın savunma harcamaları ve ekonomileri karşılaştırıldığındaysa aradaki uçurumun büyüklüğü gözler önüne çıkıyor. Irak 2001 yılında 1.4 milyar dolar savunma harcaması yaparken, aynı dönemde ABD Irak’ın yaklaşık 215 katı fazla savunma harcaması yaptı.
       2001 yılında ABD 300 milyar dolar savunma harcaması gerçekleştirdi. Irak’ın 2001 yılında yaptığı askeri harcamalar ABD’nin aynı dönemde yaptığı harcamaların binde 5’inde kaldı.
       
GSMH 700 KATI BÜYÜKLÜKTE
       ABD ve Irak’ın 2001 yılı Gayrisafi Milli Hasılaları karşılaştırıldığındaysa, ABD’nin 10. 2 trilyon dolarlık milli gelirinin karşısına, Irak’ın 15 milyar dolarlık milli geliri çıkıyor.
       Kabaca ABD ekonomisinin Irak ekonomisinin 700 katı büyüklüğünde olduğunu söylemek mümkün.
       
TÜRKİYE’NİN GSMH’I 10 KAT BÜYÜK
       Peki, savunma harcamaları ve milli gelir karşılaştırmasında ABD’yle arasında büyük farklar olan Irak’ın komşularıyla arasındaki farklar neler?
       Türkiye ile Irak karşılaştırıldığındaysa ABD kadar olmasa da büyük farklar söz konusu. 2001 yılı baz alındığında Türkiye’nin nüfusu Irak’ın 3 katı, askeri harcamalarıysa 5 katı daha fazla.
       2001 yılı rakamlarıyla 148 milyar dolar olan Türkiye’nin geliri, aynı dönemde 15 milyar dolar olan Irak’ın milli gelirinin 10 katı.
       Irak’ın toplam asker sayısı 389 binken, Türkiye’nin asker sayısı 514 bin. Türkiye NATO üyesi ve birçok alanda ABD’nin teknolojisini kullanıyor.
       
İRAN DA IRAK’IN 5 KATI
       Irak’ın bölgedeki bir diğer komşusu da İran... İran, Irak karşılaştırmasında da göstergeler İran lehine... 2001 rakamlarıyla İran’ın nüfusu da Irak’ın nüfusunun yaklaşık 3 katı, milli geliriyse 5 katı. Irak’ın 389 bin askeri varken, İran’ın asker sayısı 520 bin civarında.
       2001 yılında İran’ın 4.8 milyar dolar olan savunma harcamaları Irak’ın aynı yıl yaptığı harcamaların yaklaşık 3. 5 katı, yani yüzde 250 fazlası.
       
S.ARABİSTAN VE İSRAİL EN ÇOK HARCAYAN
       Irak’ın komşularından en çok askeri harcama yapanlarsa Suudi Arabistan ve İsrail... Suudi Arabistan’ın 2001 yılındaki savunma harcamaları, 24. 7 milyar dolarken, İsrail’in 2001 yılı harcaması 10. 6 milyar dolar.
       Asker sayısındaysa Irak’ın İsrail ve Suudi Arabistan’a üstünlüğü söz konusu... Irak’ın 389 bin askerine karşın, Suudi Arabistan’ın 124 bin, İsrail’in ise 161 bin askeri var.
       
SATIN ALMA GÜCÜ ÇOK DÜŞÜK
       Bu arada BBC’nin internet sitesinde Irak’ın nüfus, sağlık, iletişim, gelişim ve telekominikasyon ile ilgili gerçekleri ayrıntılarıyla masaya yatırıldı. Araştırmaya göre; Irak nüfusunun yüzde 75-80’ini Araplar, yüzde 15-20’sini de Kürtler oluşturuyor.
       Toplumun yüzde 60-65’ini kapsayan çoğunluğu Şii Müslümanken, Sunnilerin oranı yüzde 32-37 arasında kalıyor. Irak’ta satın alma gücü de oldukça düşük durumda. Öyle ki Iraklılar’ın yüzde 49’u temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak düzeyde ve yaklaşık üçte ikisi yiyecek temini konusunda devlete bağımlı.
       
MEMUR MAAŞI 5 DOLAR
       Ülkede çalışan ücretlerinin de çok düşük olduğu görülüyor. Irak’ta 5 litre petrolün fiyatı 0.11 dolar, 1 kilo etin fiyatı 0.20 dolar iken doktorun ortalama aylık maaşı 45, işçinin 23, orta dereceli memurun ise 5 dolar.
       BBC’deki araştırmaya göre, Irak iletişim alanında da son derece geri kalmış konumda. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da ortalama 90 olan 1000 kişiye düşen telefon hattı, cep telefonlarının yasaklandığı Irak’ta yalnızca 30.
       
SAĞLIK GÖSTERGELERİ HIZLA GERİLİYOR
       Irak’ta 1988 yılında 7 kilo olan kişi başına düşen kağıt tüketimi ise 1998 yılında 1 kiloya düşmüş durumda. Araştırmada 1991 Körfez Savaşı’nın ardından Irak’ta sağlık göstergeleri de hızla kötüleşmeye başlandığına değinildi.
       1991 yılında toplam nüfusun yüzde 7’sine dek gelen yetersiz beslenenlerin oranı, 10 yıl içinde yüzde 30’lara yaklaştı. BBC’de ayrıca Irak’ta her 8 çocuktan 1’inin ,5 yaşına gelmeden hayatını kaybettiği ve bebek ölümleri ikiye katlanmış olduğu belirtildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları