Home page
Haber Menüsü


 
Petrolde 2 senaryo; Ya 24 dolar ya da 100 dolar
Businessweek’in iyi senaryosuna göre, petrol fiyatları olası savaşın ertesinde varil başına 24-28 dolara gerileyecek, karamsar senaryoya göre 80-100 dolara çıkabilir.
İstanbul
NTV
 
    10 Mart—  ABD yönetiminin savaş hazırlıklarıyla diken üstünde olan dünya piyasaları, petrol fiyatlarında yeni bir fiyat patlamasından çekiniyor. Businessweek dergisinin son sayısında, savaşın süresine endekslenen ve petrol fiyatlarının ne seviyeye geleceğini öngören üç senaryo üzerinde duruldu.  

   
 
       
   
MSNBC News Tezkerenin reddi, petrolü aşağı çekti
MSNBC News Petrol yeniden yükseliyor
MSNBC News "Petroldeki yükseliş spekülatif"
MSNBC News Levent Gürses: Bu bir petrol savaşı
MSNBC News Fitch: Yüksek petrol Türkiye'yi olumsuz etkileyebilir
MSNBC News Rusya, Irak'ta petrol atağına kalktı
MSNBC News S&P: Petrol 5 yıl boyunca 50 dolar
MSNBC News Irak petrolünün dönüşü dengeleri değiştirecek
MSNBC News Businessweek'ten yüksek petrole karşı 6 öneri
MSNBC News OPEC: Petrol üretimini kısabiliriz
MSNBC News ABD, Irak petrolünün yasal sahibini tartışıyor
MSNBC News Kerkük'ün petrol geliri 9.5 milyar dolar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Makaleye göre, ilk senaryo ABD’nin savaşı kısa sürede sonlandırmasını içeriyor. Bu durumda şu an 36-40 dolar aralığında seyreden fiyatlar 24-28 dolar aralığına kadar gerileyecek.
       İkinci ve kötümser senaryoya göre, Irak petrol altyapısının zarar görmesi ve Saddam’ın beklenenin üzerinde direnç göstermesi fiyatları 2003 yılı boyunca 30-40 dolar aralığında tutacak.
       Üçüncü ve en çok korkulan senaryoya göre ise, Irak’ın, Kuveyt ve Suudi Arabistan’a kimyasal ve biyolojik füze saldırısında bulunması durumunda fiyatlar 80 ila 100 dolar aralığına kadar tırmanabilir.
       
ABD STRATEJİK REZERVLERİ KULLANACAK
       Bu arada ABD Enerji Bakanı Spencer Abraham, petrol üretiminde bir aksama olması durumunda, ABD’nin stratejik petrol rezervlerini kullanabileceğini söyledi.
       Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Spencer Abraham, ABD’nin, Üretimdeki düşüşler nedeniyle ortaya çıkabilecek, bir sorun halinde, ulusal rezervlerini kullanabileceğini belirtti.
       ABD’nin bu kararı, ancak acil bir durumun ortaya çıkması halinde alacağını da vurgulayan Abraham, Washington’un kendi rezervlerinden kullanmaya başlamasının ön koşulunun, üretimin tüketimi karşılamaması olduğunu söyledi.
       
İRAN ÜRETİM ARTIŞINA KARŞI
       Öte yandan, İran, ABD’nin, Irak’a operasyon düzenlenmesi halinde, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC), üretimi artırmasına karşı çıktı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da yarın başlayacak OPEC zirvesi öncesinde açıklama yapan İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, OPEC üyesi bir ülkeye karşı askeri harekatı cesaretlendirecek siyasi kararı desteklemeyeceklerini açıkladı.
       İran Petrol Bakanı, şu anda petrol piyasalarında bir sıkıntı bulunmadığını da belirtti. ABD’nin müttefiklerinden Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi OPEC üyesi ülkelerin, Irak Savaşı sırasında dünya piyasalarında petrol sıkıntısı yaşanmaması için üretimi artırmak için girişimde bulunmaları bekleniyor.
       
OPEC ZİRVESİ ÖNLEMLERİ KONUŞACAK
       Yarın başlayacak toplantıların gündemi de, Irak savaşında alınacak önlemler olacak. Ancak. petrol fiyatlarını düşürmek için neler yapılabileceğini görüşecek OPEC’in, aslında bu konuda yapabileceği fazla bir şey olmadığı düşünülüyor.
       Financial Times’da yer alan bir habere göre, OPEC’in, üretimi daha da artırmasını sağlayacak fazla kapasitesi sınırlı. bu nedenle yarınki toplantıda kotaların askıya alınmasına karar verilse bile, üretimde, fiyatları düşürmek için yeterli artış gerçekleşmeyebilir.
       Bu arada, Kuveyt’in, savaş sırasında petrol yataklarını Irak’ın sabote etme olasılığına karşı kapatması halinde, OPEC’in günlük üretimi 700 bin varil daha düşecek.
       OPEC üyesi Irak halen günde 2 milyon varil petrol ihraç ediyor. Körfez Savaşı sırasında petrolün varil başına fiyatının 41 dolara fırladığını hatırlatılırken, üretimin artırılmaması halinde benzer bir durumun yaşanabileceği öne sürülüyor.
       Dünyada petrol fiyatları Irak’a yapılacak operasyonun beklentileri ile bir ara 41 dolar seviyelerine kadar çıkmıştı. Petrol fiyatları şu sıralarda 38 dolar seviyelerinde bulunuyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları