Home page
Haber Menüsü


 
Boynuz kulağı geçiyor
 
Özellikle kısa vadeli projeksiyon açısından endeks 11 binin üstüne çıkmadan ya da 9 bin 800’e bir gevşeme yaşamadan pozisyon açmanın anlamı olmayacaktır.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
17 Mart—  Haftanın ilk gününden son gününe kadar çok düşük işlem hacimlerinin yaşandığı endeksin ise ne 11000’i kıracak gücü ne de geçtiğimiz haftalarda tarihi dipler olarak izah etmeye çalıştığımız 9800’lere sarkacak zayıflığı kendisinde bulabildiği, başladığı gibi biten bir haftayı geride bıraktık dersek kısaca gecen haftayı özetlemiş oluruz.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Tezkere sonrası!..
MSNBC News Murat Turgut: Gel tezkere!
MSNBC News Murat Turgut: Silahların gölgesinde barış çabaları
MSNBC News Murat Turgut: Yeni yıla eskimeyen gündem
MSNBC News Murat Turgut: Paniğin adı: Irak savaşı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
YENİ TEZKERE
       Nihayet Siirt seçimlerinin ardından belli bir legal prosedür takip edilerek yeni hükümetin kurulduğunu görüyoruz.Hayırlı uğurlu olsun.
       İlginç olan o ki, piyasalar iyi haberlere ya da mevcut belirsizliklerden çıkma sonucunu getirecek gelişmelere öylesine duyarlı ki, hükümetin kurulması gibi beklenen bir gelişmeye bile olumlu tepkide geçikmiyor.
       Gerçek o ki, bir aya varan bir süredir piyasaları ve ülke gündemini saran tezkere sorunu özellikle para piyasaları bakımından giderek savaşın daha önüne geçmeye başlıyor. Neticede 60 seviyelerinde ve tetikte bekleyen bono faizleri ile para piyasaları iyice gerilmiş durumda. Halbuki iki hafta önce birinci tezkere önünde yaşadğımız rakamlar bunlardan oldukça farklı idi. Bunu biraz da “boynuz kulağı geçiyor” diyerek yorumlamak dogru olur sanırım.
       Tezkere taraf olup olmamak meselesi daha önceleri politik yada duygusallığı da içeren hümanist bir tercihken giderek daha ekonomik bir tercih olmaya başladı diyebiliriz.En azından iş dünyası ve finans piyasalarında bu böyle.
       Tezkere ile ilgili olarak değerli meslektaşım Mahmut Kaya yine bu portalda güzel bir yazı kaleme almış. İşin aslına bakarsanız bunu üzerine söylenecek fazla bir söz olmadığını düşünüyorum: . (Türkiye’nin başka seçeneği var mı?)
       
TEZKERE NEYİ DEĞİŞTİRİR?
       Piyasalar açısından tezkerenin başlangıçta birşey değiştirmeyeceğini ya da belli ölçülerde satın alınmış olduğunu söylemek mümkündü. Her ne kadar aynı düşünceye sahip olan yorumcular varsa da ben tezkerenin piyasalar anlamında ciddi bir rahatlama getirebileceğini düşünüyorum.
       Özellikle yüzde 60 seviyesinde seyreden bono faizlerinin 5 ila 10 puan civarında bir gevşeme ile karşılaşmasının mümkün olabileceğini öngörebiliriz.
       Borsada ise, tezkere geçse bile en azından savaşın başlamasının bekleneceğini düşünüyorum. Yine de faizlerde öngördüğümüz gevşeme gerçekleşirse endekste bir toparlanma yaşayabiliriz. Tabi şu anki haliyle tezkere olacak mı o bile tartışmalıyken bu tahminler birer fantezi sayılabilir ki o da başka mesele. Ya da tezkere savaş başladıktan sonra geçerse manzara nasıl olur onu da hesaba ayrıca katmak gerekebilir.
       
ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
       Daha önce izah etmeye çalıştığım gibi ve maalesef acı bir gerçek olarak borsamız için ABD-Türkiye ilişkilerinin “sarsılması” dışında olabilecek gelişmeler piyasa fiyatlarına büyük ölçüde yansıdı.
       Artık bundan sonraki dönemde yeni krizlerin doğması için gerek ve yeterli sebep iç borcun çevrilememesi sonucuna ulaşabilecek dış yardım eksikliğinin varlığı olabilir.
       Bu satırları yazarken ekranlara yansıyan ve dogrulugundan emin olamadıgımız haberde artık 2.Tezkere konusunun ABD için yavaş yavaş rafa kalktıgı sadece hava sahasının açılmasının talebinin gündemde oldugundan bashedilmekteydi. Bu haberinde yorumunu haftaya başlarken piyasalar özellikle yüklü bir ihale trafiği öncesinde yapacaktır sanırım.
       
BORSADA BU HAFTA
       Borsa genel seyrin ve psikolojinin geçtiğimiz haftadan biraz daha farklı olabileceği, en azından volatilite ve hacmin artabileceğini düşünüyorum. Zaten geçtiğimiz hafta tamamiyle bu haftayı bekleme biçiminde geçti.
       Özellikle son geçen haberlerle beraber yeni bir gelişme olmaması halinde bu hafta yapılacak Mart ayının en büyük itfa-ihale trafiğinin piyasada ciddi sıkıntılar oluşturabileceğini söyleyebiliriz. Eğer son haberler piyasa tarafından ciddiye alınırsa 5 katrilyonluk bu itfa trafiğinde yüzde 60 bileşik seviyelerinden bile borçlanmak mümkün olmayabilir. Manzara maalesef bundan ibaret.
       Piyasa şu anki haliyle 11 bini yukarı kıracak bir para girişini sağlayacak haberlere ihtiyaç duyuyor. Bu haberler gelmedikçede hacimsiz seyreden borsa mevcut gündemide arkasına alarak satıcı üretmeye devam edecek. Görüldüğü gibi piyasa dışı etkenlerin fazlasıyla baskın olduğu bir dönemden geçiyoruz. Zaten borsada pozisyon açmaya niyeti olan yatırımcıların bile şu ortamda pozisyon açmak için çok nazlı davranacağı aşikar.
       Gerçekten bu dönemin yatırımcılar açısından esasen bir “bekle-gör” dönemi olduğunu irdeleyelim. Özellikle kısa vadeli projeksiyon açısından endeks 11 binin üstüne çıkmadan ya da 9 bin 800’e bir gevşeme yaşamadan rahat pozisyon açmayı önermek doğru olmaz.
       Bu durumda yapılacak şeyin savaş ve tezkere konusunda gelebilecek haberleri izlemekten başka çare yok.Mevcut gündeme biraz daha kayıtsız kalabilecek yatırımcıların ise artık Irak savaşı dahil olmak üzere belirli bazı gelişmelerin iyi ya da kötü şekilde sonuna geldiğimizi düşünerek piyasaya bakmaları ve endeksin birkaç aylık bir vadede aşağı olan marjına göre yukarı marjlarının çok daha fazla olduğunu hatırlarında tutmaları doğru olur düşüncesindeyim.
       Hepinize kazançlı bir hafta dilerim.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları