Home page
Haber Menüsü


 
Gel tezkere!
 
Bu haftayı daha çok geçtiğimiz hafta yaşanan yükselişin sindirilmesi ve daha yukarı hareketler için güç toplanmaya devam edilmesi süreci olarak görebiliriz.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
24 Ocak—  Tamamıyla ABD-Türkiye ilişkileri gölgesinde ve tezkere tartışmaları bünyesinde geçen bir haftayı geride bıraktık. Bir süreden bu yana yukarı hareketlenmek için fırsat kollayan Ulusal 100 Endeksi’nin de “tezkere” ile beraber gelebilecek “yardım paketinin” vereceği morali Irak savaşından daha fazla önemseyen bir tavır gösterdiği bir hafta oldu denebilir.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Silahların gölgesinde barış çabaları
MSNBC News Murat Turgut: Yeni yıla eskimeyen gündem
MSNBC News Murat Turgut: Paniğin adı: Irak savaşı
MSNBC News Murat Turgut: Alıcı gelmezse satıcı gelir
MSNBC News Murat Turgut: Gündem Irak'a kalıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Haftanın geneline hisse bazında damgasını vuran İş Bankası hisseleri oldu. Borsanın yükselmesi doğrudan bir kaç tane banka hissesine bağımlı olduğu için bu haftayı endeksi biraz yukarı çekerek trendin netleştirilmesi haftası olarak değerlendirmek doğru olacaktır.
       Esasında hatırlanırsa yaklaşık bir aydan bu yana her fırsatta 11 bin 200’ü kırmak için çaba sarf edecek güçlenen bir piyasa analizinden bahsetmiştim. Bu noktada şaşırtıcı olan endeksin yükselmesi değil olsa olsa tezkere meclisten geçmeden doğrudan bunu satın almaya yönelik bir hareket gerçekleşmesi olabilir.
       Bu hafta sonundaki gelişmelerden anlaşıldığı kadarıyla bu hafta “Konuşlandırma Tezkeresi” TBMM’ye gelecek. Zaten geçtiğimiz haftanın son günü de özellikle bono faizlerinde bu beklentinin düşüşler getirdiği söylenebilir.
       Artık tezkere sonrası ne tarz gelişmeler olabilir, ya da ilk sıcak temas ne zaman olacak bu tartışmalar başlayabilir. Tabi bu arada Irak meselesinde giderek yalnız kalan ABD’nin Birleşmiş Milletler’den çıkarmaya çalışacağı yeni karar da başka bir ana gündemimiz olacaktır. Savaş sonrası dönemde Kuzey Irak’taki gelişmeler de diğer önemli bir konu.
       Kıbrıs sorunu ile ilgili gelişmeler de gündemde yer almaya devam etmekte ama piyasalar açısından sanki Irak olayının gölgesinde kalmış bir görünüm arz ediyor.
       Özetle gündem bir yurtiçi bir yurtdışı gelişmelerle ama hemen hemen hep Irak Savaşı üzerine şekillenmeye devam ediyor.
       
PİYASAYA YÜKSEK TALEP SÜRÜYOR
       Bu hengame içinde yatırımcıların şaşkın bakışları arasında piyasa talep yüksek piyasaya devam ediyor. Hatta geçtiğimiz haftada aktardığımız gibi 11 bin 200 seviyesinin yukarı kırılmasıyla artık kısa vadeli bir yükselişten nispeten daha orta vadeli bir trende geçiş sinyalleri alındı da denebilir.
       Bütün bu oluşum, mevcut gündemle “fazla iyimser” bir tablo arz ediyor gibi görünse de iki hafta önce de belirmeye çalıştığım gibi ardı ardına yaşanan krizlerden sonra artık borsa önünde engel olabilecek tek neden sayabileceğimiz Irak savaşının sonrasını satın alıyor diyebiliriz.
       Neticede satın alınan bu olsa da olmasa önemli olan unsurun piyasanın gücü olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Bu dönemde de yapılacak en makul şeyin stop-lossları ve hedefleri iyi analiz etmeye çalışarak piyasaya bakmaktan başka bir şey olmasa gerek. Alıcıların bittiği yerde satıcıların, satıcıların kesildiği yerde de alıcıların geldiği bir arz-talep ortamında kanımca önemli olan bu dengelerin nasıl oluştuğunu analiz etmeye çalışmak ve gelebilecek haberleri buna göre değerlendirmek.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Teknik görünüm geçen hafta daha büyük olasılık olarak gördüğümüzü açıkça belirttiğimiz gibi 11 bin 200’ün yukarı kırılması ile biraz daha rahatlamış görünüyor. Artık ilk direncimiz 12 bin olmak üzere 12500-13100 ve nihayet 14,000 seviyeleri birkaç aylık projeksiyonda anılabilir.
       Özellikle 12 bin direncinin 11 bin 200 kadar piyasayı zorlamaması gerektiğini düşünmekteyim. Neticede 11 bin 200 bir trend dönüşümü noktasıydı. 12 bin ise bir ara direnç niteliğinden.
       Bu haftayı daha çok geçtiğimiz hafta yaşanan yükselişin sindirilmesi ve daha yukarı hareketler için güç toplanmaya devam edilmesi süreci olarak görebiliriz. 12 bin, 12 bin 500 ve 13 bin 100 noktaları gelebilecek haberler ve faizlerin seyrine göre görmemiz olası noktalar. Aşağı yönde ise stop-loss diyebileceğimiz 11bin 200’ün altındaki kapanışlar bu hafta için hayal kırıklığı olacaktır.
       Strateji olarak 11 bin 500 civarı “biriktir-al”, 12 bin ve üstü fiyatlarda ise, kısa vadeli realizasyon bu haftanın önerisi olabilir. Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
       

NTVMSNBC.com yazarı Murat Turgut, Es Yatırım Menkul Kıymetler Hisse Senetleri Piyasası Müdürü olarak görev yapmaktadır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları