Home page
Haber Menüsü


 
Tezkere sonrası!..
 
Piyasalar anlamında konuşulacak fazla bir şey yok. . Bono piyasasında yüklü ihale-itfa trafiği öncesinde, faizlerin yüzde 60 düzeyine çıkması beklenebilir.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
3 Mart—  Meclis’e gelen tezkere kabul edilmedi. Tezkere konusunda medyada bir çok yorum okumuş olmalısınız. Bu konuya fazla detaylı girmek bu yazının kapsamını aşan bir tavır olacak.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Gel tezkere!
MSNBC News Murat Turgut: Silahların gölgesinde barış çabaları
MSNBC News Murat Turgut: Yeni yıla eskimeyen gündem
MSNBC News Murat Turgut: Paniğin adı: Irak savaşı
MSNBC News Murat Turgut: Alıcı gelmezse satıcı gelir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  O yüzden kısaca değinip piyasaya geçelim: Tezkere’nin reddi “Ulusal bir onur” sevinci yaratırken aynı zamanda Kuzay Irak’taki Kürt liderlerinde ve Bagdat da bir rahatlama havası getirdi. ABD ise ” demokratik süreci saygıyla karşılıyoruz” tarzında politik bir açıklama ile tepkisini geçiştirdi. Buna karşılık Akdeniz de bekleyen ABD filosunun da henuz bir yön değiştirmediği haberi yurtdışındaki gazetelere hafta sonunda yansıyan haberlerdendi..
       
TEZKEREYE HAYIR
       Tezkere meselesini doğrudan bir “savaşa evet hayır” noktasında değerlendiren meclis kanımca yeterince bilgilendirilemedi.İlgili tezkerenin ayrı ayrı bulundurma -yollama biçiminde gelmemiş olması da bu kararda etkili oldu denebilir.
       Meselenin bunun ötesinde bir anlamı oldugu daha net açıklanabilirdi sanıyorum. Ama mevcut hukumet ABD ile yapılan pazarlıklara o kadar mesguldu ki kamuoyuna tezkere konusunda doyurucu acıklama yapmaktan uzak kaldı. Daha dogrusu ülkemizin karşı karşıya kaldıgı risklerin daha iyi anlatılabileceğini sanıyorum. Umarız bu “parti içi demokrasi sevdası” ilerde ABD ile ilişkiler değil fakat Kuzey Irak konusunda telafisi mümkün olmayacak sonuçlar dogurmasın..
       
ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
       ABD olan ilişkilere gelince: Tabi ki ABD nin şu anda reaksiyon olarak yukardaki cümlede belirtilen ifadelerle sınırlı kalacak bir tepkide kalmasını beklemek fazla saflık olur. Ancak bu Irak savaşı meselesi bittiğinde yapılacak değerlendirmede ve belkide bundan daha önce bu konuda bir tavır görülecektir demek dogru olur..
       Ancak bu kısa dönemde öyle sanıyorum ki meclisten tezkerenin tekrar geçirilmesi ihtimali oldugunu gözönünde bulundurarak daha temkinli bir ABD tavrı makul olur. Hatta bu durum pazarlık sürecinde bize biraz daha güç verebilir bile.
       
YENİ TEZKERE GELİR Mİ?
       Piyasaların yeni soru işareti yeni tezkere gelip gelmeyeği. Anlaşıldığı kadariyle artık bu hafta bunun olmayacağı bilinmekte. Bunu da anlamak kolay: Siirt seçimlerinin ardından büyük ihtimalle bu tezkere tekrar meclise belkide yeni başbakanıyla gelebilir. Ve bu sefer “parti içi demokrası mi yoksa iktidarda kalmak mı” muhasebesinin daha iyi yapılacağını düşünebiliriz.
       Piyasalar anlamında ise konuşulacak fazla bir şey oldugunu sanmıyorum. Bono piyasasında üstelik yüklü sayılabilecek bir ihale-itfa trafiği öncesinde yükselişlerin 60 seviyesinin üstüne çıkıp çıkmayacağını izleyeceğiz. Dolarda ise hafta sonunda internetten işlem yapan bankaların satış kotasyonları 1 milyon 700 binlere çekilmişti bile. Artık Meclis’ in verdiği bu karara sevinen Türk insanının da dövizini bozup bu süreçte TL ye yatırım yaparak devlete destek vermesinin zamanı.
       Borsa konusunda da aynı tedirginlik olacak. Bu sayfanın okurları gayet iyi hatırlayacaklardır. 9700 seviyelerinden bıu yana IMKB de savaşın yeterince satılmış oldugu ve alımların oldugunu aktarmaya çalışmıştım. Bu alımların 11200 seviyesini kırmasıyla da trendin teyid oldugunu belirterek bundan sonra bu analizi geri çevirebilecek tek unsurun ABD-Türkiye ilişkilerinde bir gerginlik olabileceğini belirtmiştim.
       Gerçek o ki geldiğimiz nokta budur. Bu hafta içinde tezkere ile ilgili bir tarih verilmez ve piyasalar teskin olmazsa o zaman belkide Irak savaşının vereceği tahribat kadar sert bir tahribatı piyasalarımızda görebiliriz. Neticede hayal görmemek lazım. Bizim borc servislerimiz bakımından ciddi anlamda dış kaynaga ihtiyacımız var. Bu kaynak saglanamadıgı durumda ise en basitinden hiperenflasyon ve faizlerde hızlı yükseliş yada daha olumsuz bir bakış açısıyla borç yapılandırmasının gündeme gelmesi olası.. Acı ama gerçek bu.
       
PANİĞE GEREK YOK
       Bu yazıyı okudugunuz sırada zaten piyasalar start almış olacak. Yine de taktik olarak 9700-11200 bandında önerilerimize uyarak “biriktir” planını uygulayan yatırımcıların ilk açılışta panik yapmamalarını öneririm. Ancak faizlerde hareket 60 seviyelerinin üstüne çıkarsa fiyata bakmadan likit olup 9700 leri beklemekde yarar olabilir.
       Ancak piyasanın haberlere duyarlıgını da gözönünde bulundurarak bir haber gelmesi durumunda buna göre davranmak gerekebilir. Söz gelimi “şu tarihte bir tezkere gelebilir yada ABD tarafından yapılacak Türkiyeyi bir iki hafta daha bekleriz” tarzı bir açıklama dengelerin fazla bozulmasını engelleyebilir.
       Herşeye ragmen çok zor bir hafta olmaya aday. Kolay gelsin.
       

NTVMSNBC.com yazarı Murat Turgut, Es Yatırım Menkul Kıymetler Hisse Senetleri Piyasası Müdürü olarak görev yapmaktadır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları