Home page
Haber Menüsü


 
AKP ekonomik programı uygulayabilir mi?
 
Ekonomik program adına yapılan herşey IMF korkusuyla yapılıyor. Ancak piyasaların görmek istediği bu değil. Yatırımcı güveninin tekrar oluşması büyük ölçüde AKP’nin programa olan bağlılığı ve hedefleri yakalamak için göstereceği çabaya bağlı.
 
Mahmut Kaya
NTV-MSNBC
 
20 Ocak—  Bir çoğumuz bu soruya “başka seçeneği var mı?” diye yanıt verecektir. Başka seçenekleri gerçekten de yok. AKP de bunun farkında. Bu nedenle parti yöneticileri iktidara geldiği günden beri sürekli olarak önceliği programa vereceğini ve mali hedeflerin korunacağını ifade ediyorlar.

   
 
       
   
MSNBC News Mahmut Kaya: Borsada faiz gölgesi
MSNBC News Mahmut Kaya: Enflasyon muhasebesi, en sonunda!
MSNBC News Mahmut Kaya: Büyük resim
MSNBC News Mahmut Kaya: Kararı yorumlamak, ya da yorumlayamamak
MSNBC News Mahmut Kaya: Borsa beklentileri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Asıl soru AKP’nin bunu nasıl yapacağı? Parti içinde sorunlar var. En önemlisi tecrübe eksikliği. Ayrıca parti içindeki farklı görüş grupları, parti liderlerinin garip durumu da sorun olmaya başladı. Ayrıca parti tabanının beklentileri programın koşullarıyla paralellik göstermiyor.
       Parti dışında ise bir tarafta ordu ile son dönemde yaşanan gerginlik, Kıbrıs sorunu, Irak’da artan savaş beklentileri partinin dikkatini ekonomik programdan başka konulara çekiyor. Bu nedenle önceki hükümetin son dönemlerinde olduğu gibi ekonomik program adına yapılan herşey IMF korkusuyla yapılıyor.
       Ancak piyasaların görmek istediği bu değil. Yatırımcı güveninin tekrar oluşması büyük ölçüde AKP’nin programa olan bağlılığı ve hedefleri yakalamak için göstereceği çabaya bağlı.
       
DENEYİM EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN
       AKP açısından ekonomik programı uygulamasında ortaya çıkabilecek en önemli güçlük deneyim eksikliği.
       Bu sorun, kendini en çok mali ve ekonomik konularda parti içinden yükselen ve genellikle birbiriyle farklılık gösteren açıklamalar/yorumlarda gösteriyor.
       Özellikle ekonomi yönetiminde çok başlılık ciddi bir sorun. Bunda AKP içinde henüz rollerin netleşmemiş olması da rol oynuyor. Deneyim eksikliği ekonomi için olduğu kadar dış politika için de sorun oluyor. AB görüşmelerinde yaşananlar ve Irak’la ilgili hala kimin tarafında olunacağına dair yaşanan kararsızlık hep deneyim eksikliğinden kaynaklanıyor. Kısacası AKP şu anda deneme ve yanılma yöntemiyle öğrenme/tecrübe kazanma sürecinde.
       
FARKLI GRUPLAR ÇATIŞMADAN UZAK DURUYOR
       Diğer bir sorun ise, AKP’nin diğer politik partilerin aksine içinde fazla sayıda farklı görüşleri temsil eden grupları barındırması. Parti içinde eskiler/yeniler, dinciler/laikler vs. gibi farklı gruplar var. Bu gruplar aynı parti çatısında birlikte yaşamaya devam edebilmek için karşıt görüşler oluştuğunda genellikle çatışmaya girmemeye özen gösteriyorlar.
       Bu nedenle önemli konularda farklı görüşler oluştuğunda kararların alınması gecikiyor. Parti liderlerinin durumu da kararların gecikmesinde rol oynuyor. Erdoğan’ın hiçbir siyasi ünvanı olmamasına karşın kendini başbakanlık üstü bir konumda görmesi, alınan bütün kararların onun onayına tabi olması zaman kaybına neden oluyor.
       
PİYASALAR GÜL’E ALIŞIYOR
       Ayrıca piyasaların Başbakan Gül’e ciddi olarak alışmaya başlaması da potansiyel bir sorun. Gül, piyasaya yakınlığı, ekonomiye gösterdiği özen ve özel sektörle kurmaya çalıştığı diyalog nedeniyle giderek artan ölçüde güven kazanıyor. Buna karşın Erdoğan’ın Meclis’e girip başbakan olması piyasalar açısında tatsız olabilir.
       Deneyim eksikliği kadar partinin tabanından uzaklaşma korkusu da program için bir tehdit. AKP’yi ezici çoğunlukla iktidar yapan oylar ekonomik programın yükünü en fazla omuzlarında hisseden halk kitlesi. Geçmiş iktidarların döneminde yapılan yanlış politikalar ve vurgunlar hep bu halk kitlesine fatura edildi. Birbiri ardına yaşanan iki krizin faturası da bu kitleye kesildi.
       Şimdi de programın uygulanması için yine bu kitleden fedakarlık isteniyor. AKP bu kitlenin beklentilerine uzak kalmamaya, alınan kararların beklentilerle çelişmemesine özen gösteriyor. SSK ve Bağ-kur emeklilerine yapılan zamlar iyi bir örnek oluşturuyor. Bu zamların IMF’ye danışılmadan yapılması da piyasalar açısından olumsuz bir sinyal ve bundan sonra da benzer uygulamalar olabileceğini gösteriyor.
       Ancak AKP’nin farkında olması gereken en önemli konu ise ekonomik program başarısız olursa yine en büyük zararı bu kitlenin görecek olması. Bu kitle artan işsizlik ve hızla düşen gelir seviyesi/yaşam kalitesi nedeniyle aslında programın başarıya ulaşmasına en çok ihtiyaç duyan kesim.
       
BAŞARISIZ DEMEK İÇİN ERKEN
       Sonuç olarak AKP ekonomik programı uygulamasının önünde belli engeller var. Ancak bu engellere nedeniyle partinin mali politikalarda başarısız olacağını söylemek için çok erken.
       AKP başka seçeneği olmadığının farkında. Çünkü Meclis’teki ezici çoğunluğuna rağmen ekonomide yaşanacak başarısızlıklar AKP’nin iktidardaki ömrünü hızla kısaltabilir.
       
       

NTVMSNBC.com yazarı Mahmut Kaya, Garanti Yatırım Genel Müdür Yardımcısı görevini yürütmektedir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları