Home page
Haber Menüsü


 
Borsa beklentileri
 
2003’de faizlerin daha da düşmesi ve ekonomik canlanmanın hız kazanması için IMF’nin programa olan desteğinin mutlaka devam etmesi gerek.
 
Mahmut Kaya
NTV-MSNBC
 
29 Kasım—  Gelişmeler borsada çıkışın sürebileceğini gösteriyor. Son çeyrekte şirket karlarında ciddi bir iyileşme olacak. Sanayi şirketleri için güçlü Türk Lirası ve düşük faizler satışların artmasına ve finansal giderlerin düşmesine yol açacak. Bankalar için ise hızla düşen faizler ve değer kazanan Türk Lirası fonlama maliyetlerini düşürecek, aynı zamanda ellerindeki bono portföylerinin değerini arttıracak. Böylece bankaların son çeyrek karlarında ciddi artışlar olacak. Şirketlerdeki kar artışı hisse senedi fiyatını arttıran en önemli unsur. Gerisi hikaye.

   
 
       
   
MSNBC News Mahmut Kaya: Düşük faiz=kar ve fiyat artışı
MSNBC News Mahmut Kaya: Aşırı iyimserliğe dikkat!
MSNBC News Mahmut Kaya: Politik istikrarın önemi ve piyasalar
MSNBC News Mahmut Kaya: Dokuz aylık kâr beklentileri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yatırımcıların unutmaması gereken en önemli kural bu. Eğer ekonomide ve politikadaki değişimler faizlerde kalıcı bir düşüşe yol açacaksa, şirketlerin karlarının ve bu nedenle hisse fiyatlarının artmasını bekleyebiliriz.
       Son çeyrekte karlılıklarda beklenen iyileşme seçimlerden sonra hisse fiyatlarında görülen artışı destekliyor. Ama mesele 2003’ü tahmin etmek. 2003’de faizlerin nerede olacağını ve ekonomik büyümenin ne kadar güçlü olacağını önümüzdeki dönemde meydana gelecek birkaç gelişme belirleyecek. Bu gelişmelere daha yakından bakarsak borsa için de daha net bir fikire sahip olabiliriz.
       
IMF GÖRÜŞMELERİ
       IMF ile görüşmelere Aralık başında başlayacak. IMF ile görüş ayrılıklarının giderilmesi çok önemli. Türkiye’nin sadece 4. ve 5. gözden geçirmelerden sonra alacağı birkaç milyar dolara ihtiyacı yok. Aynı zamanda 2003’de yapılacak borç servisini sorunsuz gerçekleştirebilmek için de IMF’nin desteğine ihtiyaç var. IMF’siz bir programa piyasaların vereceği destek çok daha zayıf olacak.
       Hazine 2003’de toplam 77 milyar dolar borç servisi yapacak. Bunun 57 milyar doları iç, kalanı dış borç. İç borcun yaklaşık yüzde 90’ını geri çevirmeyi düşünüyor, hem de bunun TL kısmı için ortalama yüzde 45 gibi düşük bir faiz oranı vermeyi planlıyor. Bunun gerçekleşebilmesi için Hazine’nin piyasaların desteğine, bu nedenle de IMF’nin desteğine ihtiyacı var. Kalan 20 milyar dolarlık ödeme için Hazine büyük ölçüde faiz dışı fazlaya güveniyor. Mali politikalardaki gevşemeler ve faiz dışı fazla hedefindeki revizyon bu kaynağı da tehlikeye atabilir. Piyasalar açısında IMF’nin varlığı sıkı mali politikaların devam edeceğinin güvencesi olacak.
       Sonuç olarak 2003’de faizlerin daha da düşmesi ve ekonomik canlanmanın hız kazanması için IMF’nin programa olan desteğinin mutlaka devam etmesi gerek.
       
AB İLE İLİŞKİLER
       12 Aralık’taki AB zirvesi Türkiye’nin AB üyelik umudu için ciddi bir dönemeç olacak. Bu zirveden Türkiye için bir tarih çıkıp çıkmayacağını kestirmek zor. Çıkarsa harika olur. Çıkmazsa da sonucu iyi analiz etmek gerekir.
       Sonuç eğer Türkiye’nin AB üyelik umutlarını kesin olarak bitirmiyorsa, yine olumlu. Piyasa böyle bir sonucu sindirebilir. Türkiye’nin umutlarını bitiren bir sonucun çıkma olasılığı da zaten çok düşük. AB Türkiye’nin her zaman “üye olmak istemesini isteyecektir”, hatta hiç bir zaman üyeliğe kabul etmek istemese bile. Dolayısıyla bu zirve piyasalar için aslında ciddi bir tehdit oluşturmuyor.
       Bence AB ilişkilerinin ve üyelik beklentisinin Türkiye için asıl önemi bunun bir iç disiplin mekanizması oluşturması. AB’den sadece bir tarih alabilmek için yapılan yapısal düzenlemeleri düşünün. Üyelik görüşmeleri eğer başlarsa kuşkusuz bundan çok daha fazlası yapılacak. Eğer AB üyeliği için olmasaydı, Türkiye’nin bu düzenlemeleri yapması bir kaç on yıl sürebilirdi. Bu düzenlemelerin amacı temel olarak Türkiye’de gerçek demokrasiyi yerleştirmek.
       Ancak bu hedef beraberinde yolsuzlukla mücadeleden serbest rekabet koşullarının oluşturulmasına kadar bir çok ara hedef içeriyor. İşte faizler ve ekonomik büyüme açısından önemi de burada. Bu düzenlemeler genişletilir ve uygulanabilirse Türkiye dış dünyadan çok daha kolay borçlanabilir ve doğrudan yatırımlar için çok daha fazla sermaye çekebilir. Bu da, orta ve uzun vadede faizlerin kalıcı olarak düşmesi ve sağlıklı ekonomik büyümenin başlaması için anahtar öneme sahip.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları