Home page
Haber Menüsü


 
Aşırı iyimserliğe dikkat!
 
Borsadaki çıkış daha yavaş olacak, uzun vadeye yayılacak ve olumlu haberlerle desteklendiği sürece devam edecek. Kısacası bu defa beklenti değil, gerçekler satın alınacak.
 
Mahmut Kaya
NTV-MSNBC
 
10 Kasım—  Piyasalarda, özellikle hisse senetleri piyasasında görülen hızlı ve hacimli çıkış yanıltıcı olmasın. Hisse senetleri yaklaşık iki yıl süren düşüşün ardından sadece bir düzeltme hareketi içinde. Bunun devam etmesi, yeni hükümetin biran önce kurulup icraata başlaması, ekonomik programı yeniden canlandırması ve hedeflere sadık kalması ile mümkün olacak.

   
 
       
   
MSNBC News Mahmut Kaya: Politik istikrarın önemi ve piyasalar
MSNBC News Mahmut Kaya: Dokuz aylık kâr beklentileri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yatırımcılar, özellikle yabancı yatırımcılar, bu defa beklentiyi değil, gerçeği, yani icraatı ve sonuçları satın alacaklar. Bunlar olmadan hisse senetlerine uzun vadeli yabancı alımı gelmesi zor.
       Bu nedenle, geçen haftaki çıkışı kaçıran yatırımcılar, çıkışın devam edeceği beklentisiyle alım yapmadan önce bir durum değerlendirmesi yapmak zorundalar. AKP’nin tek başına iktidara gelmesi ve IMF’nin desteğini devam ettireceğini söylemesi sonucunda yaşadığımız dönem, bir çok açıdan 1999 sonu ve 2000 başında piyasalarda yaşanılan döneme benzetiliyor.
       Hatta o dönemden daha iyi durumda olduğumuz bile iddia edilebilir.
       
BEKLENTİ DEĞİL GERÇEKLER ALINACAK
       Ancak bunun piyasalara yansıması 1999 sonunda olduğu kadar güçlü olmayacak. O dönemde yaşanan soluksuz çıkışın bu defa da tekrarlanma olasılığı zor. Çünkü o dönem ile içinde bulunduğumuz dönem arasında bazı temel farklılıklar var. Bu defa, borsadaki çıkış daha yavaş olacak, uzun vadeye yayılacak ve olumlu haberlerle desteklendiği sürece devam edecek. Kısacası bu defa beklenti değil, gerçekler satın alınacak.
       Borsanın soluksuz çıkış yaşadığı 1999 sonu ve 2000 başı arasındaki dönem ile yaşadığımız dönem arasında temel açıdan aşağıdaki farklılıklar var:
       
KUR REJİMİ FARKLI
        2000 yılı başında uygulamaya başlanan kur çapası, özellikle yabancı yatırımcılar için kur riskini minimuma indirdi. Kur çapasının başlaması çok ciddi bir yabancı para girişi sağlamış, bu nedenle fonlama maliyetleri ve faiz oranları hızla düşmüştü. Yeni imzalanan IMF anlaşması sonucunda gelen IMF kredisi de döviz rezervlerini desteklemiş ve kur rejimi ile ilgili kaygıları azaltmıştır. Sonuçta borsa kendini 3.5 centin üzerine atmayı başarmıştı.
       Bu defa kurun tahmin edilebilirliği ‘lüksü’ yok. Para girişi olduğunda Türk Lirası hızla değer kazanırken, para çıkışı olduğunda değer kaybediyor. Bu, yatırımcıların borsada karlarını daha çabuk realize edip, TL güçlüyken pozisyon kapatıp yabancı paraya geçmelerine neden olacak. Aynı durum bono yatırımcıları için de geçerli. Kurun belirsizliği riski nedeniyle getirilerin hesaplanması zor. Bu zorluk yabancı yatırımcının getiri beklentisinin yüksek olmasına neden oluyor.
       Faizlerdeki ani ve hızlı düşüş nedeniyle bu getiriler oldukça azaltmış durumda. Bu nedenle bonolara yeni yabancı alımı gelmesi zor.
       
BORÇ STOKU YÜKSEK
       Temel olarak borç stokunu yüksek olması, geri ödeme riskinin artmasına neden olur. Artan risk nedeniyle yatırımcılar getiri beklentilerini yüksek tutarlar. 1999 yılı sonunda Türkiye’nin toplam iç borcu 43 milyar dolardı.
       Bu rakam şu anda 85 milyar dolar, yani iki katı. Bu durum dalgalı kur rejiminin getirdiği kur riski ile birleşince, özellikle yabancı yatırımcıların getiri beklentilerinin yüksek kalmaya devam etmesine neden olur. Bono faizlerindeki hızlı düşüş yeni alımları durduracak.
       
DÜNYA BORSALARI ZAYIF
        1999 sonu ve 2000 başı Türkiye dışında bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda çok olumlu trendlerin olduğu bir dönemdir. Özellikle 2000 yılı başında hız kazanan teknoloji hisseleri tüm borsaları yukarı çekmişti.
       Yabancı fonlardaki hisse senedi oranı da çok daha yüksekti. Ancak bu günlerde az sayıda ülke dışında piyasalar oldukça zayıf.
       Fonlardaki hisse oranları çok daha düşük ve orta vadede artması beklenmiyor. Dünya ekonomilerindeki durgunluk devam ediyor.
       
IRAK’A MÜDAHALE OLASILIĞI ARTIYOR
       Irak krizi seçimlerden sonra piyasalardaki en önemli BM Güvenlik Konseyi’nin Irak’ın silahsızlandırılması için ABD’nin tasarısını kabul etmesi savaş olasılığını biraz daha arttırdı.
       Tasarı oldukça ağır koşullar içeriyor ve Irak’ın bu şartları tümüyle kabul etmesi zor gözüküyor. 2000 yılında piyasalar açısından Irak’la ilgili hemen hiçbir kaygı yoktu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları