Home page
Haber Menüsü


İhracat rekora gidiyor, Ekim’de artış %29
TİM verilerine göre, ihracat, Ekim ayında yüzde 28.8 artışla 3 milyar 652 milyon dolara çıktı. Ege Bölgesi’nde ise, ihracat 10 ayda yüzde 4 artarak 2.4 milyar dolara çıktı.
İstanbul/İzmir
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    1 Kasım—  Türkiye’nin Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.8’lik artışla 3 milyar 652 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ilk 10 aylık ihracat, yüzde 13.8’lik artışla 29 milyar 272 milyon dolara yükseldi. Ekim ayında ihracatını en fazla artıran sektörlerin sanayi ürünleri ve madencilik olduğu dikkat çekti. Sanayi ürünleri ihracatı geçen ay yüzde 41, madencilik sektörü ihracatı ise yüzde 44 arttı.  

   
 
       
   
MSNBC News Toskay: Müdahale turizm ve ihracatı vuracak
MSNBC News Renault, ihracatta Megane'a güveniyor
MSNBC News İHKİB: İhracat artışı aldatıcı olmasın
MSNBC News Ege'de ihracat "durgunluğu" aştı
MSNBC News İhracat rekora gidiyor, gelir düşüyor
MSNBC News Otomotiv ihracatı rekora koştu
MSNBC News İç talepteki daralma ihracatı patlattı
MSNBC News İhracat Eylül'de rekor kırdı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekim sonu itibariyle son bir yıllık ihracat da yüzde 13.5’lik artışla 34 milyar 598 milyon 103 bin dolar olarak gerçekleşti.
       
SATICI: YIL SONU HEDEFLERİ AŞILABİLİR
       TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Ekim ayının finansal ve ürün piyasasının toparlanması adına güçlü sinyaller veren bir süreç olarak değerlendirilebileceğini, özellikle yaz aylarından itibaren ihracatın artan bir ivmeyle seyretmesinin Eylül ayında kapasite kullanım oranlarının yüzde 80’e çıkmasında önemli rol oynadığını vurguladı. Ekim ayının, yıl sonu enflasyon hedefinin gerçekleşeceği hakkındaki fikir birliğini perçinleştirdiğini belirten Satıcı, şöyle devam etti:
       “Ekim ayı yine rekor denebilecek bir rakamla tamamlanmış, 3 milyar 652 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamı, yıl sonu hedeflerinin aşılacağı inancını kuvvetlendirmiştir. 36 milyar dolarlık yıllık toplam ihracat, bütün olumsuzluklara rağmen umuttan çok beklenti haline gelmiştir. Tarım sektörünün ihracatı ile ilgili kaygıların yerini belli belirsiz bir toparlanmaya bırakması da, Ekim ayındaki sevindirici gelişmelerden biri olmuştur.”
        İhracatın yüzde 85’inden fazlasının sanayi malı olmasının gelecek dönemde rekabet açısından bazı önlemlerin alınmasını gerektirdiğini vurgulayan Satıcı, “Sanayi mallarının talebinin esnek olması, maliyet artışlarının direkt olarak fiyata yansıtılmasını engellemektedir. Dış talebin canlı tutulması için, rakiplerinin sahip olduğu avantajlardan çok uzak şartlarla üretmeye çalışan ihracatçıların kurulacak yeni hükümetten beklentileri bulunmaktadır. Bu beklentilerin merkezinde rakipler ile benzer şartlarda üretebilmek ve ihracat yapabilmek yer almaktadır” dedi.
       
EGE’DEN İHRACAT 10 AYDA %4 ARTTI
       Bu arada, Ege Bölgesi’nden bu yılın 10 ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 2 milyar 453 milyon 31 bin dolara ulaştı.
       Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamaya göre, on ayda bitkisel ürünlerde yüzde 11, tarıma dayalı işlenmiş ürünlerde yüzde 8 düşüş yaşanırken, hayvansal ürünlerde yüzde 64, ağaç ve orman ürünlerinde yüzde 64, işlenmiş petrol ürünlerinde yüzde 37, maden ve metal ürünlerinde yüzde 25 ve sanayi mamülleri ihracatında da yüzde 15 artış oldu.
       Ürün bazında en yüksek ihracat artışı yüzde 191 artış ile çimento ve toprak ürünlerinde olurken taşıt araçları ve yan sanayi ürünlerinde yüzde 107, fındık ve mamülleri ihracatında yüzde 83 ve kesme çiçekte de yüzde 70’lik artış yaşandı.
        On ayda en büyük düşüş yüzde 72 ile ihracat sezonunun henüz açılmadığı zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde yaşandı. Halıda yüzde 27, yaş meyve ve sebzede yüzde 17, tekstil ve hammaddelerinde de yüzde 11 düşüş yaşandı.
       En büyük ihracat kalemi olan hazırgiyim ve konfeksiyon ürünlerinde de, yüzde 4’lük artışla 600 milyon 443 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
       Bu dönemde demir ve demirdışı metallerde yüzde 28 artışla 406 milyon 773 bin dolar, tütünde yüzde 3 düşüşle 327 milyon 296 bin dolarlık ihracat yapıldı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları