Home page
Haber Menüsü


İhracat Eylül’de rekor kırdı
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ihracat Eylül 3.3 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Dokuz aylık ihracat geliri ise yüzde 12 artışla 25.6 milyar dolar oldu.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
1 Ekim— Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracatın Eylül ayında 3.3 milyar dolarla rekor kırdığını bildirdi. Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.7 arttı. Yılın ilk dokuz ayına ilişkin ihracat geliri ise yüzde 12’lik artışla 25.6 milyar dolar oldu.

   
 
       
   
MSNBC News Toskay: İhracat geliri 34 milyar doları aşacak
MSNBC News İhracat gelirleri dış borca yetmiyor
MSNBC News Arçelik ihracatını yüzde 41 artırdı
MSNBC News Otomotiv ihracatı yüzde 10.7 arttı
MSNBC News 2023 ihracat hedefi 458 milyar dolar
MSNBC News Ekonominin itici gücü ihracat oldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçen ay tarım ürünleri ihracatı ortalama yüzde 5.3 artışla 512 milyon 376 bin dolar, hayvansal ürünler ihracatı da ortalama yüzde 19.7 artışla 26 milyon 469 bin dolar oldu.


       Tarım ürünleri arasında en yüksek oranlı artış yüzde 101.3 ile kesme çiçekte yaşanırken, geçen yıl Eylül ayında 600 bin dolar olan kesme çiçek ihracatı 1 milyon 208 bin dolara çıktı.
       Fındık ve mamulleri ihracatı da yüzde 11.3 artarken, hububat-bakliyat ürünlerinde yüzde 2.2, yaş meyve sebzede yüzde 1.5, meyve sebze mamullerinde yüzde 1.9, tütünde yüzde 6.1, zeytin ve zeytinyağında ise yüzde 24.4 kayıp yaşandı.
       Sanayi ürünleri arasındaki tekstil ve hammaddelerinde yüzde 6.7, hazırgiyim ve konfeksiyonda yüzde 31.0 artış oldu. Eylül’de hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı 765 milyon 777 bin dolar dolara, taşıt araçları ve yan sanayii ihracatı da yüzde 40.9 artışla 454 milyon 775 bin dolara yükseldi.
       
TEDİRGİNLİĞE KARŞIN PERFORMANS YÜKSEK
       Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Eylül rakamlarının sanayi ve madencilik sektörü iharacatında artışa işaret ettiğine dikkat çekerken; ihracat başarısının tüm siyasi ve ekonomik olumsuzluklara karşılık sağlandığını kaydetti.
       “Bu başarı, artan finansman maliyetleri, negatiflerle ifade edilen satış karlılığı ve net katma değer, üreticinin elindeki varlıkları satarak üretime devam etmesi, özel sektör çalışanının ücretlerinde reel düşüş yaşanması pahasına kazanılmış bir başarıdır” diyen Satıcı, dünya piyasalarının daraldığı ortamda sağlanan artışın daha da anlamlı olduğunu söyledi.
       Satıcı, tüm olumsuz koşullar içerisinde yıllık bazda yüzde 12 gibi yüksek bir ihracat artışını sağlayan, hedef olarak gösterilmiş olan 32 milyar dolarlık ihracatın üzerinde ihracat artışı sağlayabileceğinin sinyallerini veren üretici ve ihracatçıların, siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması, döviz ve faiz oranlarındaki oynaklığın bertaraf edilmesi, enerji maliyeti ve vergi adaletinin sağlanması halinde daha büyük başarılara imza atabileceğinin garantisini vermekte olduklarını kaydetti.
       
TURİZMDE KAYIP BÜYÜK OLACAK
       Satıcı, ABD’nin Irak’a olası müdahalesinin Türkiye’nin dış ticaret potansiyelini frenleyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
       “TİM olası bir çatışmanın Türkiye’ye kısa vadede dış ticaret ve turizm açısından önemli kayıplar getireceğini tahmin etmektedir. Dileğimiz bu konunun diplomatik çalışmalarla çözülmesi ve Ortadoğu coğrafyasında yaşayanların başka gerginlikler içerisinde bulunmadan sosyal ve ekonomik refahlarını arttırmalarıdır. Özellikle de geçmişten ders alarak Türkiye’mizin bu durumdan zarar görmemesi mutlaka sağlanmalıdır.”
       
TOSKAY: HEDEFLER AŞILACAK
       Devlet Bakanı Tunca Toskay, Eylül ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27.3 artış kaydederek, 3 milyar 329 milyon dolara ulaştığını kaydederek, bu tutarın, ihracatta bu güne kadar ulaşılan en yüksek aylık ihracat değeri olması itibariyle önem arzettiğini söyledi.
       Bakan Toskay, yaptığı yazılı açıklamada, 2002 yılı sonu itibariyle ihracatın resmi öngörü olan 32 milyar doları aşarak, 34-35 milyar dolar aralığında gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü bildirdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları