Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Tunca Toskay
Toskay: Müdahale turizm ve ihracatı vuracak
Devlet Bakanı Toskay, Irak’a yönelik bir müdahalenin Türkiye’nin dış ticaret ve turizmini olumsuz etkileyeceğini öngörerek, enerji fiyatlarının artmasına yol açabileceğini kaydetti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    7 Ekim—  Devlet Bakanı Tunca Toskay, Irak’a yönelik bir müdahalenin, Türkiye’nin bölgeyle olan ticareti ve onun dışında turizmini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Toskay, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından organize edilen 5. Türk Dış Ticaret Haftası’na ilişkin toplantının girişinde, soruları yanıtlarken, müdahalenin, enerji fiyatlarında da artışa neden olacağını işaret etti.  

   
 
       
   
MSNBC News Taşar: Operasyon turizmi etkiler
MSNBC News Türker: Zararlar karşılanmalı
MSNBC News Asya da operasyondan endişeli
MSNBC News Schröder: Operasyona hala karşıyız
MSNBC News Operasyonun ABD'ye maliyeti 9 milyar dolar
MSNBC News Operasyonun maliyeti 14.2 milyar $
MSNBC News Deppler: Operasyonun etkisi sınırlı olacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu durumun, enerji ithalatçısı ülkelerin ödemeler dengesi bilançosunu da olumsuz etkileyeceğini anlatan Bakan Toskay, şöyle devam etti:
       “Bazı daha ayrıntılı olumsuz etkileri olur. Yani Ortadoğu, çok özel bir yer. Burada bir sıcak çatışmanın, siyasi dengeler, barış ve istikrar açısından da, nerede duracağı belli olmayan bir takım gelişmelere yol açması söz konusu.”
       
B PLANI HAZIR
       Bakan Toskay, Türkiye’nin Irak’a müdahaleden sonraki gelişmelere ilişkin “B planı olup olmadığına” yönelik soru üzerine, “mutlaka var” dedi.
       Toskay, “Irak’a müdahalenin Türkiye’ye maliyetine” ilişkin soruya karşılık da, “çok olumsuz etkileri olduğu açık, bu konuda spekülasyon yapmak doğru değil” şeklinde konuştu.
       Toskay, Türkiye için AB, AB için de Türkiye’nin vazgeçilemez bir ortak konumunda olduğunu belirterek, Kopenhag Zirevesi’nden, Türkiye ile müzakerelerin başlatılması kararının çıkmasını beklediklerini söyledi.
       Toskay, AB’nin gelecek süreçte Türkiye’yi daha gerçekçi ölçütlerle değerlendirmesi gerektiğini de vurguladı.
       AB’ye tam üyeliğin, Türkiye’ye olduğu kadar AB’ye de yararlar sağlayacağını kaydeden Toskay, “Türkiye, Ortadoğu ve Yakın Asya’nın ekonomik ve politik geleceğine ilişkin tüm faaliyetlerde belirleyici roller oynamış ve oynayacak, vazgeçilmez, uluslararası ve bölgesel bir aktör konumundadır” dedi.
       
TİM: İHRACAT ARTIŞI REFORMLARA BAĞLI
       Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı da, toplantıda yaptığı konuşmada, “İhracattaki artış, 4 Kasım’dan sonra ortaya çıkacak hükümetin bazı reformları gerçekleştirmesine bağlı” dedi.
       Satıcı, yeni hükümetin vergi reformu, çalışma reformu yapıp, finansman piyasasının rahat çalışmasını sağlaması gerektiğini belirterek, “Irak’a müdahale, bazı siparişleri bölge dışına kaydırır. Türkiye, kendi inisiyatifi dışında olan bir işin bedelini ödememeli” şeklinde konuştu.
       
İhracatta lider GİSAD
       Öte yandan açılış toplantısında Devlet Bakanı Toskay ve Dış Ticaret Müsteşar Vekili Murat Sezginer’in konuşmalarının ardından, Türkiye genelinde en yüksek ihracat yapan 10 firma ile sektörlerinde en yüksek ihracat yapan 3’er firmaya, başarı ödülleri verildi.
       Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından gerçekleştirlen V. Dış Ticaret Haftası etkinlikleri kapsamında bugün düzenlenen törende, geçen yıl Türkiye çapında en fazla ihracat yapan 10 firma ile 20 ana sektörde en fazla ihracat yapan üçer firmaya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ihracatçıları birlikleri üzerinden en fazla ihracat yapan 3’er firmaya plaketleri verildi.
        Ayrıca, Amerika Kıtası’nda bulunan Saint Cristopher ve Nevis Cumhuriyeti’ne ilk kez ihracat yapan Promar Deniz Malzemeleri Dış Ticaret Limited Şirketi’ye “yeni pazar”, kendi geliştirdiği elektronik gaussmetre’yi ihrac eden Siemens’e de “yeni ürün” özel ödülleri verildi.
       DTM’nin verilerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde en fazla ihracatı gerçekleştiren 10 firmanın toplam ihracatı 5 milyar 427.5 milyon dolar oldu. Söz konusu 10 firma, geçen yıl Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 17.5’ini gerçekleştirdi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları