|
2002 yılı ihracatının, daha önce öngörülen 32 milyar doları aşarak 35 milyar dolara ulaşmasını beklediğini de kaydeden Satıcı ayrıca, Mevcut ekonomik koşullar nedeniyle, hem işgücü sermayesi, hem de yatırımcı sermayesi, yani sermayenin her iki tarafı da hakkını alamıyor dedi.
KUR AVANTAJI GERİDE KALDI
Eylül ayı ihracatında yaşanan artışta kur avantajı olmadığını savunan Satıcı, Aksine, ihracatçı orta vadede kur dezavantajıyla karşı karşıya. Kurla çekirdek enflasyon karşılaştırıldığında üretici aleyhine bir tablo çıkıyor dedi.
Satıcı, olası Irak operasyonu ile ilgili olarak da Tükiye bir Körfez Krizi tecrübesi yaşadı. Bunun bedelini de ödemek zorundalar diye konuştu.
SEKTÖR EKTİĞİNİ BİÇİYOR
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Umut Oran ise, ihracattaki artışı Sektör uzun zamandır ektiğini biçiyor diye yorumladı.
Oran, CNBC-eye yaptığı açıklamada, TİM verilerine göre, ihracatın Eylül ayında yüzde 27. 7 artarak 3. 3 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, Bu tamamen pazar avantajından kaynaklanıyor dedi.
Oran 2002 yılında resmi olarak 32 milyar dolarlık ihracat artışı öngörüldüğünü de hatırlatarak Biz, kriz yılı olan 2001de bile 31 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu nedenle 2002 yılı için belirlenen 32 milyar doları çok anlamsız bulmuştum. Bu yıl ihracat 35 milyar dolarlara çıkabilir diye konuştu.
Oran, olası bir Irak operasyonunun ihracata etkileri konusunda ise, Mutlaka olumsuz etkilenir ancak tedbirler alınabilir dedi. Oran, bu tedbirleri ise şöyle sıraladı:
Operasyon sırasında o bölgede sınır ticareti olmasa bile, 4325 sayılı kanun çalıştırılarak birtakım vergisel muafiyetler konulabilir ve böylece ekonominin devamı sağlanabilir. Sonra emek yoğun sektörlerin dahil edildiği Nitelikli Sanayi Bölgeleri de o bölgelerde otomatik pazar açılımları sağlar. | |