Home page
Haber Menüsü


 
AB üyesi olacağız!
 
Türkiye AB şartlarını teori ve pratikte gerçekleştirdiğinde üye olabilir, fakat o tarihdeki AB şu andakinden daha farklı olacaktır.
 
Erhan Aslanoğlu
NTV-MSNBC
 
18 Ekim—  AB üyeliği, Kıbrıs, Irak ve seçim konusu ile beraber Türkiye’nin önündeki en büyük belirsizliklerden birisi. Kişisel görüşüm, kısa dönemde değil fakat çok da uzak olmayan bir gelecekte AB üyesi olacağımız yönünde. Neden böyle düşündüğümü kısaca açıklamaya çalışacağım.

   
 
       
   
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: İç talepten olumsuz sinyaller
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Hazine'nin borç senaryoları
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Yeter ki talep olsun!
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Avrupa Hareketi 2002
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Krizde olan sektörler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  1999 yılındaki Helsinki zirvesi sonrası, Türkiye’nin AB üyeliğinin geri dönülmesi zor bir yola girdiğini düşünüyorum. Türkiye gerekli şartları yerine getirdikten sonra, AB Türkiye’nin üyeliğini ancak geciktirebilir, tamamen ortadan kaldıramaz. Ağustos ayında geçen yasalar Türkiye’nin gerekli şartları zorlanarak da olsa sağlayacağının güçlü bir işaretidir.
        Zaman içerisinde Türkiye uygulamada da önemli ilerlemeler kaydedecektir. AB raporlarında Türkiye aleyhine bahaneler bulmak zorlaşacaktır.
       Diğer taraftan, AB’de çoğunluğun bilinçli ya da bilinç altında Türkiye’nin tam üye olmasını istemediği ve bundan son derece korktuğu görüşüne de katılıyorum.
       Aslında bu sadece Türkiye için değil, Romanya ve Bulgaristan gibi üyeliğe çok yakın diğer aday ülkeler için de geçerlidir. Aday ülkeler eninde sonunda şartları sağlayacağına göre, AB için en olası seçeneklerden birisi, mevcut kendi yapısını değiştirmektir.
       
REFERANDUM GÖSTERGE OLACAK
       Yarın İrlanda’da gerçekleşecek olan referandum bu değişimi daha fazla gündeme getirecek öneme sahiptir. İrlandalılar AB’nin 27 ülkeye kadar genişlemesini öngören Nice anlaşmasını ikinci kez oylayacak. Eğer bu oylamada yüzde 50 üzerinde “Hayır” oyu çıkarsa, AB genişlemesinin hukuki ve siyasi çerçevesini çizen yeni bir anlaşmanın yapılması gerekecek.
       İrlanda da “Hayır” diyenlerin temel gerekçeleri, birliğin genişlemesi sonucu ülke başına tarımsal desteğin azalacağı ve işgücünün serbest dolaşımı sonucu işsizliğin artacağı beklentisidir. Bu korkunun sadece İrlanda’da değil AB’nin mevcut diğer üyelerinde de olması çok normaldir.
       İrlanda referandumunun sonucu ne olursa olsun, AB’de bir değişim süreci başlamıştır. İrlanda referandumundan “Hayır” çıkarsa bu değişim hızlanacaktır. AB için tek bir anayasanın hazırlıkları sürmektedir. Bu anayasa güvenliktan dış politikaya kadar birçok konuda AB’nin yapısını netleştirecektir. Bunun yanında, ortak tarım politikası ve işgücünün dolaşımını düzenleyen kuralların yeniden belirlenmesi tartışılmaya başlanmıştır. Tarımsal destek azalırken işgücünün dolaşımına sınırlamalar gelebilir.
       Bizim görüşümüz, AB’nin bu yeniden yapılanması sırasında mevcut üyelerin, olası yeni üyelerden bazı ayrıcalıkları olacağı yönündedir. Bu, Birleşmiş Milletlerin 5 daimi üyesi olan güvenlik konseyine benzeyebilir. Adı konsun ya da konmasın, AB içinde örneğin “Avrupa Süper Birliği” gibi bir yapı olabilir.
       Bu tür değişimleri geçiren AB’ye Türkiye’nin ya da Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerin üye olması sorun olmayacaktır. Sınırlı tarımsal destek ve sınırlı işgücü dolaşım hakkı ile katılan Türkiye’nin AB’ye maliyeti zaten fazla olamaz. Türkiye AB şartlarını teori ve pratikte gerçekleştirdiğinde üye olabilir, fakat o tarihdeki AB şu andakinden daha farklı olacaktır.
       
ŞARTLAR SAĞLANACAK
       Sonuç olarak, AB üyeliği safhasına gelen Türkiye, enflasyonun olmadığı, istikrarlı, daha demokratik, para olarak Euro kullanan, AB ile gümrük birliği olan bir ülke olacaktır. Türkiye er ya da geç AB şartlarını sağlayan bir ülke olacaktır, yararımıza olan bunun en kısa zamanda gerçekleşmesidir.
       Bu şartları sağladıktan sonra, ister AB üyesi olalım ister olmayalım büyük miktarda iç ve dış yatırım gerçekleşecek, ekonomik refahımız mutlaka artacaktır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları