Home page
Haber Menüsü


 
Ortam biraz karışık!..
 
Seçimlerin ertelenmesi haberinin artık yavaş yavaş kanıksanmaya başlandığını düşünüyorum. Zaten gelinen fiyat noktalarında bu tarz bir haberin bile en fazla 500-1000 puanlık bir etkide bulunacağını söylemek sanırım yanlış olmaz.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
15 Eylül—  Sanırım hem geçtiğimiz haftayı hem de önümüzdeki haftayı tanımlamak açısından Başbakan Sayın Ecevit’in “Ortam Biraz Karışık” açıklaması uygun düşer. Olası Irak operasyonu, seçim anketleri, ittifaklar derken “11 Eylül” sürecinde olması beklenen “seçimin ertelenmesi” tartışmaları somut bir çerçeve kazanmış durumda.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Dar alanda kısa paslaşmalar
MSNBC News Murat Turgut: 11 Eylül'ü beklerken
MSNBC News Murat Turgut: Trajik düşüş
MSNBC News Murat Turgut: Belirsizliğin adı "solda ittifak"
MSNBC News Murat Turgut: Haydi hayırlısı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tabi ki bu gelişmenin piyasalara yansıması önce bono faizlerinde 75’lerin tekrar test edilmesi ve borsamızda ise tekrar dip arayışı olarak görülmekte.
       Halbuki son döneme damgasını vuran mali sektör hisselerinden Yapı Kredi Bankası hissesinde dengelenmenin görüldüğü bu haftada gelen “ertelenme” gelişmeleri ile beraber diğer endeks hisselerinde kayıplar yaşadık. Ama sizlerinde yakından gördüğü gibi bu kayıplar “şimdilik” likiditasyon biçimde yani sert olmaktan uzak bir halde görüldü.
       Aslına bakarsanız bu sayfalarda yaşadığımız 8500-11000 hareketinin ardından 10200 ün aşağı kırılmasının “öngörülemeyen” bir şeyi ifade ettiğinden bahsetmiştim. Bu öngörülemeyen unsurların başında da seçimlerin ertelenmesi ihtimali yatmaktaydı. Anlaşılan o ki piyasa bu seviyelerden itibaren bu gelişmeyi de satmaktaymış.
       
SEÇİM SEÇİM DİYE DİYE
       Gerçekten piyasanın içindekiler bakımından da sade vatandaş düzeyinde de gözlemlediğimizde de son derece talihsiz ve anlaması güç bir süreçten geçmekteyiz.
       Önce seçim ekonomiye zarar verir vermez tartışmaları bünyesinde seçim istemeyen kitleler varlığında seçim diye ısrarcı olan bir meclis varken , seçim kararı alındıktan sonra artık geri dönüşü olmasın diyen kitlelerden seçimi erteletmeye çalışan bir meclis sürecine geldik. Hadi artık bizler Ankara’daki bu gelişmelere alıştık diyelim ama bu gelişimleri yabancı yatırımcı nasıl karşılamakta o da ayrı bir soru işareti.
       Tabi bütün bu politik belirsizlik tartışmalarının başında konu olan Başbakanın rahatsızlığının da gündemden kalktığı ve oldukça aktif bir biçimde görevinin başında yer aldığını görmek de bütün bu süreci daha anlaşılmaz kılmakta.
       Anlaşılan tek şey var ki endeksimizin 12500 lerden 9000 lere sarktığı, bono faizlerinin 50 lerden 70 lere ve dolar kurunun da 1350 den 1650 ye geldiği. Gerçekten “seçim” ekonomik dengeleri belki bozmadı ama finans piyasaları bakımından bizi nerelere getirdiği de açık. Bunlar son 6 aylık politik gelişmelerin bilançoları olarak net bir biçimde görülmekte.
       
ERTELENİR Mİ ERTELENMEZ Mİ?
       Bu konuda netlik olmasa da yapılan kamuoyu baskısına karşılık “küskünler” hareketinin giderek güçlendiği ve “ertelenme” ihtimalini her zamankinden fazla olduğu gözden kaçmıyor.
       Ben bireysel olarak bu erteleme çabalarının ne AB ile ilgili olduğunu ne de 1 aylık bir süreci kapsayacağına inanıyorum. Artık bir erteleme ve bunun getireceği yeni bir hükümet olursa seçim tarihinin 2004 lere sarkabileceğini düşünmek gerekiyor. Sanıyorum piyasa da gelişmeleri bu şekilde yorumlamakta.
       Görüldüğü gibi artık borsa yorumu yapmak talihsiz bir biçimce Ankara yorumu yapmaktan geçmekte. Bu çerçevede erteleme olmayacağı haberi piyasalara kısa süreli bir doping yapacağa benziyor. Buna karşılık erteleme haberi gelirse yeni hükümet senaryolarıyla beraber yeni bir belirsizliğe yada belirsizliğin artacağı bir sürece başlayabiliriz.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Bu gelişim içinde teknik görünüm “ucuz ve güçsüz” olarak tanımlanabilir. Ama ben kişisel olarak “ertelenme” haberinin de artık yavaş yavaş kanıksanmaya başlandığını düşünüyorum. Zaten gelinen fiyat noktalarında bu tarz bir haberin bile en fazla 500-1000 puanlık bir etkide bulunacağını söylemek sanırım yanlış olmaz.
       Bu mesele netlik kazanmadan da piyasanın yeni alıcılar üretmeyeceğini düşünmekteyim. Her halükârda gelişim artık iyice Ankara’dan gelecek haberlere bağlı olacak. Piyasa ise bu netlik kazanılmadan aynı fiyat seviyelerinde hacimsiz hareket etmeye aday.
       Sebepler ne olursa olsun daha öncede aktarmaya çalıştığım gibi 9400 seviyesinin altındaki her nokta benim gözümde “aşırı satılmış” bir piyasayı ifade etmekte. Bu anlamda artık yaşanacak düşüşlerin çok kayda değer olmayabileceğini düşünüyorum ve bu düşüşlerin birkaç haftalık süreçte geri alınacağı kanaatindeyim.
       Haliyle böyle bir ortamda net bir hareket yönü de bandı da söylemek mümkün değil. Ama kısa vadeli teknik bir yükseliş için 9500 seviyesinin hacimli bir şekilde yukarı kırılmasını görmemiz gerekecek. Aksi halde hacimsiz ve ortamın netlik kazanmasını bekleyen bir borsa beklentimdir.
       
SPEKÜLASYON- MANİPULASYON
       Geçtiğimiz hafta içinde medyada yer alan ve borsa yatırımcılarının piyasadan da gözlemlediği bazı hisselerle ilgili spekülatör hareketleri gündemdeydi. Haliyle piyasa düzenleyici ve denetleyicilerinin bu konuyu ele alacakları anlaşılmakta. Ancak bütün bu kurtlar sofrası içinde yine önemli miktarda canı yanan küçük yatırımcı oldu.
       Bu gelişmeler özellikle dar piyasaya yüksek marjlı kar peşinde koşmanın da bir bedeli olduğunu yatırımcılar hatırlatmış olmalı. Belki de bu gelişim özellikle yatırımcıların İMKB 30 hisselerinin önemini kavramalarına da yeni bir ipucu verebilir kanaatindeyim.
       
NE YAPMALI?
       Kısa vadede tamamıyla kişisel tercihlere kalmış bir cevabı olan bu soruyu “beklemek ve görmek” olarak yanıtlamak doğru olabilir. Bu saat ve endeks seviyesinden sonra yapılacak satışlarında çok büyük bir marj getireceğini sanmıyorum. Zaten günün hangi saatinde hangi kanallardan ne haber geleceği belli olmayan bir ortamda geri dönerek pozisyon kapatmak da mümkün olmayabilir.
       Yüksek maliyetli pozisyon taşıyanların birkaç hafta gelişmeleri izlemek üzere ekrana bakmamaları doğru olur. Geçirilen bunca sıkıntının ardından iyice daralan bu piyasada belirsizliğin bir şekilde hallolmasıyla makro verilerdeki iyileşmenin piyasalara da yansıyacağı konusundaki umudumu koruyorum.
       
YATIRIMCILARA İYİ BİR HABER
       Bütün bu olumsuzluklar içinde piyasada iyi gelişmelerinde olduğunu söylemek gerekiyor. Es Yatırım sponsorluğunda Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Es Yatırım’ın yeni hizmet binasında 21-22 Eylül 2002 tarihlerinde ilki olmak üzere “Ücretsiz” Eğitim Seminerlerine başlayacak.
       Benimde “izleyici” olarak katılmaya çalışacağım Eğitim Seminerleri ile ilgili bilgi www.boryad.orgwww.boryad.org adresinden ya da derneğin (216) 492 52 12 - 492 49 15 - 492 52 89 numaralı telefonlarından alınabilir.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları