Home page
Haber Menüsü


 
11 Eylül’ü beklerken
 
Her ne kadar teknik olarak 9100 seviyelerinin tekrar görülmesi olası görünse de bence yukarı hareket yaşanmadan bu seviyelere sarkmalar daha sert bir düşüşün habercisidir. Bu sert düşüşün hedefi ise 8500 noktaları olabilir.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
1 Eylül—  Genelde bekleyişle geçen bir haftayı geride bıraktık. Alıcıların “8500 e bir sarkma olur mu?” endişesi ile uzak kaldığı piyasamızda satıcıların 9100-9300 bandında giderek azalmasıyla daha çok hacimsiz seyreden ilk üç günün sonunda haftanın son günü alıcıların birer kademe yukarı çıkmasıyla nispeten olumlu bir kapanış yapmış olduk.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Trajik düşüş
MSNBC News Murat Turgut: Belirsizliğin adı "solda ittifak"
MSNBC News Murat Turgut: Haydi hayırlısı
MSNBC News Murat Turgut: Boğaların öfkesi
MSNBC News Murat Turgut: Şeytanın bacağını kırdık mı?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hafta içinde “seçimin ertelenmesi” ile ilgili spekülasyonların nispeten dar bir çerçeveye oturması ve hazine ihalelerinin olumlu denebilecek seyri bu alımda etkili olmuş olabilir.
       Avrupa borsalarının ortalama % 3 civarında eksi kapattığı haftayı az da olsa yukarıda kapamayı başaran borsamızda başrollerde yine Yapı Kredi Bankası başta olmak üzere banka sektörü hisseleri vardı. Özellikle Yapı Kredi Bankası hisseleri Pamukbank’ın fona devrinde gördüğü en düşük noktalarında altına sarkarak borsanın moralini bozan unsur oldu. Sanırım bu hisse için 2002’nin önemli bir kısmına damgasını vurdu demek yanlış olmayacak.
       
11 EYLÜL
       Malum bu tarih iki bakımdan önem taşımakta. Birincisi içerde milletvekili aday listelerinin netleşmesinin ardından oluşabilecek potansiyel “küskünler” hareketinin oluşumu bakımından ikincisi de dışarıda “11 Eylül” terörist saldırısının yıldönümü bakımından.
       Her ne kadar kimse seçimin ertelenmesi konusunda niyetli gibi görünmese de artık bu ülkede her şeyin olabileceği ihtimalini gözetmek gerekiyor. Ama bu ihtimalin son açıklamalarla giderek azaldığı gerçeği de ortada. Yine de bir bilinmezlik var. Borsanın şu andan itibaren artık seçimin ertelenmeyeceği haberini satın almaya başladığını ve doğrudan seçim sonuçlarına yöneldiğini söylemek sanırım yanlış olmaz.
       Yurtdışı bakımından ise netlik yok gibi. Kimi çevrelerde ABD nin yeni bir saldırıya maruz kalabileceği yazılıp çiziliyorken kimi çevrelerde de bu tarihte ABD nin Irak’a yönelik bir harekâtta bulunabileceği konuşulmakta.
       Özellikle Avrupa’nın Ve Rusya’nın çok da sıcak bakmadığı böyle bir operasyonun hem de ABD de kamu oyu desteğinin azaldığı bu dönemde bu kadar kısa vadede yapılabilmesi olasılığı bana biraz az görünmekte. Ama her halükârda bu konunun gündemde kalacağı da gayet net.
       Bütün bunların yanı sıra Kuzey Irak’taki “siyasi” iradeden Türkiye’yi hedef alan açıklamaların gelmesi de teyakkuz uyandırmakta. Yani anlaşıldığı kadarıyla Irak meselesi giderek daha net bir biçimde gündeme yerleşmekte.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Geçtiğimiz haftada belirtmeye çalıştığım gibi bu dönem daha çok beklemede ve “yerli” yatırımcıların yön vereceği bir dönem olma halini sürdürmekte. Özellikle seçimin ertelenme ihtimalinin azalması üzerine bu hafta biraz daha yukarı noktaları test edebiliriz.
       Teknik açıdan da 9100-9300 seviyesinin satıcıların iyice azaldığı ve kısa vadeli yeni stop-loss noktaları olarak belirlenmesinde yarar var. Geçtiğimiz haftanın son günü gelen alımların ise piyasada 9750 ve 10250 olarak tespit ettiğimiz direnç noktalarına kadar hareket getirip getirmeyeceğini izliyor olacağız.
       Bu durumda bu haftaki hareket bandımızın 9100-9300 ile 9750-10250 arasında olması olası. Her ne kadar teknik olarak 9100 seviyelerinin tekrar görülmesi olası görünse de bence yukarı hareket yaşanmadan bu seviyelere sarkmalar daha sert bir düşüşün habercisidir. Bu sert düşüşün hedefi ise 8500 noktaları olabilir. Benim kişisel projeksiyonum 9300 ün altında pek sarkmadan bu nokta ile 10250 arasında işlem görebilecek bir piyasadır.
       Bu satırları okurken gözden kaçırmamamız gereken başka bir konuda piyasanın orta vadeli görünümüdür. Daha öncede belirttiğim gibi 9400 ün altındaki her fiyat İMKB için teknik anlamda çok ucuz noktaları temsil eder.
       Olumsuz olarak belirttiğimiz faktörlerden ne kadarının bu fiyatlara yansımış olduğunu sorarsanız kanımca büyük bir kısmı yansımış durumdadır. Fiyatlara yansımamış olan unsurların Kuzey Irak ‘ta sıcak bir çatışmaya girme olasılığımız olabileceğini düşünüyorum. Takdir edersiniz ki bizim açımızdan ABD nin Irak ‘a operasyonu başka bir şeydir. Türk ordusunun sıcak savaşta yer alması bambaşka bir şey.
       
NE YAPMALI?
       Şimdiki görünüm itibariyle piyasanın genel anlamda hem 11 Eylül hem de seçimle ilgili gelişmeleri görmek anlamında beklemede olduğu söylemek doğru olur. Bu ara dönemde küçük yatırımcı açısından emin olmadan işlem yapmamak daha mantıklı görünüyor.
       Bu çerçevede 9750 seviyesinin üstünde tutunduğumuzu görmeden kısa vadeli pozisyon açmak anlamlı olmayabilir. Aynı bakış açısıyla 9100-9300 bandının altına sarkma halinde de stop-loss mantıklı sayılabilir.
       Anlaşıldığı üzere hem hacmin hem de marjların çok daraldığı bir ortamdayız. Ayrıca söz konusu rakamların endeks rakamları olduğunu ve endeksin de doğrudan birkaç hisseye bağlı olduğunu hatırlamak durumundayız. Bu durumda hisse bazı pozisyonların akıllıca yorumlanmasının daha doğru bir yol olacağı aşikar.
       Orta vadeli bakabilen yatırımcılar ise kanımca seçim sonrasında oluşacak yeni tabloya göre risklerini almalıdırlar. Bu borsanın “Refah yol” koalisyonunu dahi yükselişle karşıladığını düşünerek seçim sonrasının piyasa açısından olumlu olabileceği fikrimi tekrarlamakta mahsur görmüyorum.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları