Home page
Haber Menüsü


 
Boğaların öfkesi
 
Olumsuz faktörleri bir yana koysak bile İMKB’nin teknik anlamda yaşadığı bu kısa vadeli yükselişin ardından bir rahatlamaya ihtiyaç duyabileceği söylenebilir. Özellikle 10.800’deki direncin piyasayı bir süre tutması sağlıklı olacak.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
21 Temmuz—  Nihayet bankalarında katılımı ile boğaların öfkesinin bariz bir biçimde netleştiği bir haftayı izledik. Sizlere özellikle son üç haftadır piyasanın dip oluşumunda önemli mesafeler aldığını, 9300-9700 bandının altında uzun süre seyretmeyeceğimizi, özellikle geçtiğimiz hafta kısa vadeli talep yüksek bir piyasaya geçtiğimizi aktarmıştım. Son haftaki yazımda da banka katılımı sağlanırsa endeksin hedefinin kısa vadede 10,500 seviyeleri olması gerektiğini yazmıştım.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Şeytanın bacağını kırdık mı?
MSNBC News Murat Turgut: Ankara'dan çok bankalara dikkat
MSNBC News Murat Turgut: Dönüş günü mü?
MSNBC News Murat Turgut: Dokuz ayın çarşambası !..
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçen haftayı incelediğimizde yükselişin bu sayfa okurları için pek de sürpriz olmadığını söyleyebiliriz.
       
NELER OLDU?
       Ama piyasanın yüksek bir işlem hacmi ile bir günde %10’a varan bir harekette bulunması her ne kadar hafta içindeki projeksiyonumuza uygun olsa da bu hareketin bir günde gelmiş olması itibariyle herkes gibi beni de biraz şaşırttı.
       Bu sayfalarda size hep aktarmaya çalışıyorum. Endeksi oluşturan hisselerin ağırlıkları o kadar net bir biçimde piyasada etkisini gösteriyor ki bu hisselerdeki hareketler endeks bazında hızlı hareketlere yol açıyor.
       Geçtiğimiz haftaki olayı zaten alıcılı seyreden sanayi sektörü hisselerine bankalarında katılımı ile talep yüksek bir piyasanın netleşmesi biçiminde görmek gerekiyor. Ve artık denebilir ki olağanüstü durumlar hariç endeks son 6 aydır aşağı yönde seyreden trendini yukarı yöne çevirmiştir. Bu analizin “kısa vadeli” istisnalarını ise aşağıda belirtmeye çalışacağım.
       Geçtiğimiz hafta ile ilgili bir noktaya daha eğilmekte fayda var. Farkındaysanız son yazılarımda, Ankara bazlı haberlerden çok piyasa dinamiklerine eğilmek gerektiğini belirtmiştim. Hafta içinde gelen “erken seçim” haberinin önemini inkar etmemekle beraber bunun uygulanabilirliğine dair şüphelerin ilk günden bu ana kadar akıllarda yer aldığını da belirtmek gerekiyor.
       Bu arada, ortada hiçbir şey yokken Irak operasyonunu malzeme edinen İMKB’nin bu operasyonun iyiden iyiye gündeme gelmeye başladığı bugünlerde, böyle bir yükselişi gerçekleştirmesi de manidar. Bu durumda haberler kadar ve belki de haberlerden daha ziyade piyasa dinamiklerini iyi algılamakta yarar olduğu aşikar. Ama yine de gündemde ne olduğunu da bilmemiz ve İMKB nin gündemi ne yönde kullanabileceğini kavramaya çalışmamız gerek.
       
SEÇİM Mİ, AB YASALARI MI?
       Bu durumda insanın aklına hemen şu soru geliyor. Bu yükseliş gerçekten “seçim” bazlı bir yükseliş mi yoksa “AB uyum yasalarının” meclisten geçeceğine dair beklentiler mi daha baskın? Bana kalırsa ikinci şık daha önemli görünüyor.
       Neticede piyasalar zaten az çok en olumsuzu satın almış durumdaydılar. Şimdi ise gelebilecek iyi haberlerin peşindeler. Seçimle ilgili haberlerde yaşanacak hayal kırıklıkları AB yasalarında atılacak pozitif adımlarla telafi edilebilir kanısındayım. Ama her zamanki gibi bu gelişmeler piyasanın dışında gelişmekte ve üzerinde çok yazmanın patik bir anlamı yok gibi.
       
PİYASA DİNAMİKLERİ
       Sebep ne olursa olsun piyasa dinamikleri artık kolay kolay bir düşüş yaşanmayacağını söylemekte. Neticede artık yüklü miktarda pozisyon açılmış durumda ve bu pozisyonlar İMKB yi en azından bir süre diri tutmaya aday.
       Bu yeni süreçte yine birçok haberle şekillenecek bir piyasa izleyeceğiz ama yine de kişisel düşüncem hisse bazı hareketlerin net bir biçimde görülebileceği. Zaten endeksin yapısı gereği birkaç hisseye bağlı olması ve arz talep dengesizliklerinin böyle sert işlem günlerinde daha net görülebildiği borsamızda yatırımcı adına yapılabilecek en iyi şeyin makul denebilecek bir noktadan pozisyon açarak beklemek olduğu açık görünüyor. Özellikle borsa yükseldiği gün alma düştüğü gün satma tarzı yaklaşımların daha çok zarardan başka bir şey sağlamadığı da açık.
       
BU HAFTA
       Bu hafta benim gözümde geçtiğimiz hafta kadar net değil. Neticede yukarda anlatmaya çalıştığım hisse bazı hareketlerin endeks üzerindeki “dayanılmaz” etkisi sebebiyle endeks hareketlerinde sapmalar görülebilir.
       Yani nasıl ki düşüşte bu sayfalarda uzun uzun Yapı Kredi Bankası hissesinin etkisinden bahsettiysek, aynı tarz hareketlere yukarı hareketlerde de maruz kalabiliriz ve analizde sapmalar olabilir. Anlaşıldığı gibi İMKB hareketlerine hem kısa vadede hem de genelde bu hisselerin ağırlıkları çerçevesinde yaklaşmakta fayda var.
       Bu haftaya girerken ilk handikabımızın yurtdışı piyasalarda geçtiğimiz haftanın son günü yaşanan düşüş olduğu anlaşılıyor. Wall Street’te yüzde 4’lere varan düşüş İMKB’ye mutlaka yansımalarda bulunacaktır.
       Bu hafta bir de ihale beklentileri piyasaya hakim olacak. Her ne kadar faizlerde gevşeme olduysa da ihale öncesinde olabilecek yükselişler İMKB’ye olumsuz yansıyabilir. Ve tabi ki ne getireceğini kestiremeyeceğimiz Ankara faktörü de olumsuzluklar içerebilir. Bunlar piyasa dışından gelen olumsuz faktörler.
       Olumsuz faktörleri bir yana koysak bile İstanbul Borsası’nın teknik anlamda yaşadığı bu kısa vadeli yükselişin ardından bir rahatlamaya ihtiyaç duyabileceği söylenebilir. Özellikle 10 bin 800 puandaki direncin kısa vadeli bir yükselişten orta vadeli bir yükselişe geçiş anlamına geleceği için piyasayı bir süre tutması sağlıklı olacaktır.
       Aşağı yönde ise gevşemelerin hacimsiz olacağını söylemek yanlış olmaz. Bu hareketler daha çok “düzeltme” biçiminde gelişeceğinden büyük bir sıkıntı oluşturmayacaktır.
       Haftanın ilk yarısında yurtdışı ve ihale stresinin hissedilmesiyle beraber endeksin 10 bin 200-9 bin 900 noktalarına hacimsiz sarkması doğal karşılanmalı. Sıkıntı yaratacak olan 9600 seviyesinin altına bir iniş olacaktır. Haftalık kapanışın ise artı olabileceğini tahmin etmekteyim.
       Bu analizin yukarı yöndeki tek istisnası banka hisselerine gelebilecek güçlü alımlarla 10800 direncinin kırılması olur ki bu bana bu hafta için biraz daha ufak bir ihtimal olarak görülmekte.
       
NE YAPMALI?
       Öncelikle orta vadeli pozisyon açmak için her gevşeme fırsat olarak algılanabilir. Kısa vadede ise en yakın desteğin 10200 de bulunduğu göz önüne alınırsa alımların bu endeks seviyelerinden başlayarak kademeli yapılması uygun olur görüşündeyim.
       Eğer yukarda andığım olumsuzluklar piyasada ilk iki işgünü içinde gevşeme getirmezse o zaman yapılacak en makul işlem hisse bazı seçici davranarak geçtiğimiz haftaki harekette aşırı prim yapmamış hisselere yönelmek olabilir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları