Home page
Haber Menüsü


 
Şeytanın bacağını kırdık mı?
 
İMKB 100 endeksi ilk kez kısa vadede talep yüksek bir piyasaya geçerek şeytanın bacağını kırmıştır. Ancak orta vadeli bir trendden bahsedemeyiz. Bu ancak 11.000 seviyelerinin kırılmasıyla mümkün olacak.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
14 Temmuz—  Her yönüyle ilginç diyebileceğimiz bir haftayı geride bıraktık. Ankara’da taşların yerinden oynadığı haftada, not indirim haberlerinin ve yurtdışı piyasaların olumsuz seyri arasında İMKB kendine yol bulmaya çalıştı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçtiğimiz hafta yorumumuzu kaleme aldığımızda Sayın Bahçeli’nin konuşmasıyla başlayan bu süreç henüz belli değildi. Ama yazımızın genelinde işlediğimiz ana tema Ankara bazlı haberlerdense İMKB endeksinde etkili olan banka hisselerinin performansına dikkat edilmesi gerektiğiydi. Ve nihayet haftalık kapanışın daha yukarıda olacağı öngörümüzü de yazımıza eklemiştik. Bu gelişimin 2 hafta önce belirttiğimiz “dönüş günü” analizine uygun bir hareket olacağına işaret etmiştik.
       Geçen hafta genel olarak sanayi sektörü hisselerinde alımların devam ettiği ancak bankacılık sektörünün ise endeksi aşağı tutan bir görünüm içinde olduğu görülüyor. Bu da geçtiğimiz hafta yaptığımız analizin doğruluk payını gösterir nitelikte..
       Burada hemen bir parantez açmak gerekiyor. Nasıl ki hisse bazından Yapı Kredi hissesinin olumsuz performansı piyasayı bir süre etkilemiş ve bir süre sonra dengeler yerine oturmaya başlamışsa şimdi diğer hisselerde de satışların yavaş yavaş azaldıgı ve hisse bazında “dönüş günleri” yaşandığı görülmekte.
       Bu sebeple geçtiğimiz bir ayın olumsuz performans izleyen hisslerinin de yavaş yavaş yukarı hareketlenmeler gösterebilceğini düşünüyorum.
       
POLİTİK DURUM VE PİYASA DİNAMİKLERİ
       Ankara ile ilgili gelişmelerin yorumlarını hemen her yerde bol bol takip etme imkanınız oluyor. Zaten bu yazının amacı da bunları kritik etmek değil. Ama şöyle bir pratik bakışla bir hafta öncesine göre manzaranın henüz çok büyük bir netlik kazanmış oldugunu söyleyemeyeceğiz sanırım.
       Ancak yeni gelişmelerle ilgili olumlu beklentilerin piyasada satın alındıgını ileri sürebiliriz.
       Ama ben yine de özellikle borsa yatırımcılarının her türlü gelişmenin yanısıra piyasa dinamiklerini anlamaya çalışmalarını öneririm. Yoksa geçtğimiz haftaki yükselişi doğrudan Ankara’daki gelişmelere baglamanın çok dogru olmayacağını düşünüyorum.
       Üstelik bu haftanın not düşürümü kararlarının da geldiği bir hafta olduğunu gözönüne alırsak piyasanın performansını daha çok “teknik analiz” le gelen ve her türlü olumsuzluğun satıldığı bir piyasanın kendisini yukarı harekete mecbur hissetmesi olarak yorumlamanın daha doğru olacağı kanaatindeyim.
       
BU HAFTA NE OLABİLİR?
       Özellikle geçtiğimiz haftadan sonra politik gelişmelerin ülke gündemine neler getireceğini kestirmek çok zor. Bu yüzden biz yine analizin bize göstermiş oldugunu belirtmekle yetinelim.
       Kısaca şunu belirtmek gerekiyor ki; İMKB 100 endeksi son 3 aylık gelişim içinde ilk kez kısa vadede talep yüksek bir piyasaya geçerek şeytanın bacağını kırmıştır. Özellikle bu durumun iki hafta önce belirttiğim “dönüş günü” analizine uygun bir beklenti oldugunu belirteyim.
       Dikkat edilirse kısa vadeli talep yüksek bir piyasa demekle yetiniyorum. Yani henüz orta vadeli bir trendden bahsetmemiz mümkün değil. Bu ancak 11.000 seviyelerinin kırılmasıyla mümkün olacak ve sanırım bu hareket için de hem politik ortamın ve hem de buna baglı olarak bono faizlerinin düşmesini beklemeliyiz.
       Böylesi bir gelişim içinde bu hafta ilk hedefimiz 9.800 seviyesidir. Eğer bankaların da yükselişe katılımı saglanırsa bu hedef 10.500’e kadar çıkabilir. Ama mevcut ortamda ilk direncimizin piyasayı tutması daha makul görünüyor.
       Aşağı yönde ise 9.200-9.000 desteklerimiz. 9.000 seviyesinin altına inilmesi daha büyük sıkıntıların oldugu anlamını verebilir ve kısa vadede biraz zor görünüyor.
       Bu çerçevede bu haftanın genel çizgisinin 9.100 ile 9.800 (hatta bankaların katılımı olursa 10.500) arasında olabileceği ve düzeltmelerle beraber alıcılı bir piyasa olabileceğini söyleyebiliriz. Aslında teknik olarak olası görünen haftanın ilk yarısı 9.800’ü test edip geri çekilecek ve gelişmeler olumlu seyrederse daha yukardaki hedefini zorlayabilecek bir piyasadır.
       
NE YAPMALI?
       Kısa vadeli pozisyon taşıyanlar banka hisselerinin de performanslarını gözönünde bulundurarak 9.800 seviyelerinde bir realizasyon ve geri çekilmede yeni pozisyon açmayı düşünebilirler.
       Yeni pozisyon açmak için ise endeksin 9.200’e doğru her seans içi sarkması fırsat olarak kabul edilebilir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları