Home page
Haber Menüsü


 
Ankara’dan çok bankalara dikkat
 
Bu hafta kapanışın da “+” olmasını bekliyorum. Bunun tersini getirebilecek olay kanımca Ankara bazlı haberlerden çok İMKB endeksinde fazlasıyla baskın olan banka hisseleriyle ilgili açıklamalar olabilir.
 
Murat Turgut
 
7 Temmuz—  Hareketli ve hareketli olduğu kadar da umut verici bir haftayı geride bıraktık. Geçtiğimiz haftaki yorumumuzda 9.600 - 9.700 bandını hemen geçemeyecek ancak 9.000 seviyesinin de altına pek sarkmayacak bir piyasa beklentimden bahsetmiştim.

   
 
       
   
MSNBC News Dönüş günü mü?
MSNBC News Moral arayışı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Genel olarak baktığımızda hafta içinde seans içlerinde piyasanın daha aşağı noktalara sarktığını görsek de, bu durumun kapanışlarda toparlandığını ve genel anlamda geçen haftaki “Dönüş günü mü?” başlıklı yazımızın çerçevesine uygun bir hareket gözlediğimizi söyleyebiliriz.
        Senet

Senet

          Son

    Haf.F%

AEFES

31500

1.61

AKBNK

4750

-6.86

AKENR

8400

5

AKGRT

4300

-2.27

AKSA

12250

0

ALARK

20000

0

ARCLK

9900

-1

DOHOL

1925

-1.28

DYHOL

2950

1.72

ENKA

102500

0.49

EREGL

16250

3.17

FROTO

15750

3.28

GARAN

1800

-8.86

HURGZ

4950

4.21

ISCTR

3900

-4.88

ISGYO

750

-2.6

KCHOL

15750

1.61

MIGRS

70000

1.45

NETAS

22500

-4.26

PETKM

5200

4

PTOFS

24000

0

SAHOL

3950

1.28

SISE

1250

0

TCELL

7500

7.14

TNSAS

990

-3.41

TOASO

3900

-4.88

TRKCM

3450

1.47

TUPRS

7600

16.92

VESTL

3100

-3.12

YKBNK

1450

-7.94

ZU100

9351.2

-0.31


       Yukarıdaki tabloda İMKB 30 hisselerinin geçen haftaki performanslarını izliyoruz. Genel yapıya baktığımızda geçtiğimiz aya damgasını vuran Yapı Kredi hareketinin biraz daha durulduğu ancak mali sektör hisselerinin sanayi sektörüne göre kötü bir performans gösterdiği görünüyor.
       Özellikle hafta içinde yaşanan 8.500 denemesinde yine not indirimi haberleriyle beraber taban fiyatlardan işlem gören ve daha sonra toparlayan Yapı kredi hissesinin etkili seyri gözlendiğini de belirtelim.
       Ama genel olarak gözlemlenen olayın sanayi sektörü hisselerinde pozisyon alımının net olduğu ancak banka sektöründe yatırımcıların halen isteksiz olduğu rahatlıkla görülebiliyor.
       Bütün bu gelişim içinde hafta boyunca dış piyasaların olumsuz seyrinin de olumsuz yansımalarından bahsedilebilirse de kendi gündemlerimiz içinde bu noktanın daha çok bir spekülasyon unsuru olarak kaldığını düşünüyorum.
       Neticede en azından geçtiğimiz hafta için İMKB’nin genel dünya borsaları hareketlerine göre daha “dengeli” kapanışlar yaptığını söylememiz de sanırım yanlış olmaz.
       
POLİTİK RİSK VE ANKARA GÜNDEMİ...
       Malumunuz, bugünlerde Ankara ‘da hemen hergün yeni bir zirve ve gündem oluşuyor. Başdöndürücü hızla değişen gündem içinde gözden kaçmayan bir unsur Başbakan’ın çalışmalarına nisbeten “daha aktif ” bir biçimde katılmaya başlaması.
       Her ne kadar piyasalar bu konuda rahatlamış görünmese de artık bu mevcut durumun uzun süre devam etmeyeceği ve bir şekilde normalleşmeye gireceği de hissedilir olmaya başladı.
       Bu normalleşme yeni bir Başbakan ve yeni bir hükümetle mi olur yoksa mevcut yapının devamı biçiminde mi olucak hem bu yazının hem de benim uzmanlık alanımın dışında. Bu sebeple Ankara bazlı gelişmeleri yine “belirsizlik” kavramı içinde bırakıp piyasanın diğer dinamikleriyle ilgilenmekten başka yapacak bir şey olmadığı görünüyor.
       
BANKA GENEL KURULLARI VE İTFALAR..
       Bu haftanın borsa yönünü etkilemeye aday olayların başında bankaların genel kurullarıyla yapılacak itfa ve ihaleler olarak belirlemek gerek. Bizim borsamızda özellikle bedelli sermaye artırım kararları sözkonusu hisselerin üzerinde belki de temel dayanaktan yoksun olarak satış baskısı oluşturmakta. Bu durumda bu hafta yapılacak banka genel kurullarından çıkması muhtemel sermaye artırım kararları ve bu kararların içerikleri hem banka hisseleri ve hemde dolayısıyla piyasa üzerinde etkili olmaya aday.
       Bu önemli beklenti dışında hafta ortasında yaşanacak ihale - itfa sürecinin de önemi açık. Halen çok yüksek reel faizleri ifade eden cari faiz oranlarından uzun sürecek borclanmaların programda sıkıntı yaratacağı da açık. Ayrıca İMKB nin de bu faiz oranlarında kendisini çok iyi hissetmesini beklememek gerekiyor.
       Piyasadaki genel hava ihalelerin yüksek faizle de olsa bir şekilde aşılabileceği yönünde ama İMKB için bunun nasıl bir yansıması olacağını söylemek zor.
       
YURTDIŞI PİYASALAR..
       Arka arkaya yaşanan skandallarla yurtdışı piyasalarda da kan kayıpları yaşadığımız bir haftayı geride bıraktık. Ancak özellikle haftanın son günü yaşanan yükseliş dikkat çekici.
       Bu yükselişin bir çeşit “pozisyon kapama” olup olmadıgını bu hafta yakından görme imkanımız olacak. Ama her halukarda şu anda İMKB nin sıkıntısını doğrudan dış piyasalara baglamak anlamlı olmayacaktır.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Geçtiğimiz iki haftadan birincisinde piyasanın “ucuz ve güçsüz” ikincisinde ise “ucuz ve nisbeten güçlü” olduğunu bu sayfalarda size aktarmaya çalışmıştım. Bu yorumlara ilaveten bu hafta piyasanın teknik görünümünün “daha güçlü” olduğunu ekleyebilirim.
       Bu sayfalarda daha öncede okuduğunuz gibi İMKB 100 endeksinin 9.700 seviyesinin altında enfazla birkaç hafta kalabileceği öngörümü tekrarlamak arzusundayım...
       Bu hafta genel çizgi olarak bankaların genel kurulları ve ihale sonuçlarına göre 9.000 seviyesinde dip oluşturmaya çalışacak bir hafta olarak görebiliriz. Yukarı hareketlerde ise 9.450 seviyesinin gerçekten önemli ve aşılması durumunda 10.100 seviyesini gündeme getirecek bir nokta oldugunu belirtelim. Bu çerçevede bu hafta hareket bandımızın 9.000 ile 10.100 arasında olabileceğini ve haftalık kapanışın da “+” olmasını beklediğimi ekleyeyim.
       Bu gelişimim tersini getirebilecek olay kanımca Ankara bazlı haberlerden çok İMKB endeksinde fazlasıyla baskın olan banka hisseleriyle ilgili gelebilecek açıklamalar olabileceğini belirteyim.
       
NE YAPMALI?
       Genel hava ve teknik görünüm özellikle sanayi sektörü hisselerinde gönül rahatlığı ile pozisyon açılabileceğini gösteriyor. Daha emin olmak açısından bu haftaki banka hisselerindeki gelişimleri de görmek anlamlı olabilir. Ama özellikle orta vade düşünebilecekler için bu seviyelerin gerçek bir fırsat olabileceğini de belirtmemiz gerekiyor.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
       _____________________________________________
       Not: Bu yazı Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin “seçim” konusundaki açıklamalarından önce yazılmıştır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları