Home page
Haber Menüsü


 
Trajik düşüş
 
Rasyonel bir sebep olmasa da hisse bazı hareketlerle endeksin 8500 e kadar gevşemesi de 10000 seviyesine kadar yükselişi de doğal olabilir . Buna daha çok iç piyasadaki oyuncular karar verecek.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
25 Ağustos—  Hemen hemen haftanın her günü satış baskısının hissedildiği, ne kapasite kullanım oranlarındaki rekor artışın ne de yurtdışı piyasaların son bir buçuk aydaki en yüksek seyirlerine ulaşmasının etkisinin hissedilemediği bir haftayı geride bıraktık.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Belirsizliğin adı "solda ittifak"
MSNBC News Murat Turgut: Haydi hayırlısı
MSNBC News Murat Turgut: Boğaların öfkesi
MSNBC News Murat Turgut: Şeytanın bacağını kırdık mı?
MSNBC News Murat Turgut: Ankara'dan çok bankalara dikkat
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Seçim öncesi tartışmaların gündemde yer aldığı haftada Devlet eski bakanı Sn. Derviş’in CHP ye katılma kararı da herhangi bir alım etkisi getirmedi. Alternatif piyasalar nispeten sakin bir şekilde seyrederken borsamızın “meydanı boş bulan” yerli oyuncuların etkisinde bir hafta geçirdiğini söylemek sanırım doğru olur.
       
BİR ÇUVAL İNCİR
       Özellikle 8500 den başlayarak 11000 seviyesine kadar yaşanan hacimli yükselişin ardından bu hareketler gerçekten trajik olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz haftalarda da belirtmeye çalışmıştım. Fon ve yabancı alımlarının olmadığı bir ortamda bizim borsamız “aşağı oynayan”lar için tam bir cennet.
       Nitekim hafta boyunca genelde fiktif işlemler ve az miktarda satıcılı bir şekilde seyreden borsada her zaman ki “klasikleşen” bahaneler spekülasyon malzemesi yapıldı. Bunların neler olduğunu az çok sizlerde biliyorsunuz artık.
       Ne zaman borsa hacimsiz bir şekilde “aşağı” seyreder ve alternatif piyasalarda olumsuzluk yoksa ya bir bankanın fona devrinden bahsediliyor yada hemen ortaya “olası ırak operasyonu ” savı atılıyor. Her nedense bu olaylar hiçbir zaman piyasanın diri olduğu bir dönemde seans salonlarına ulaşmıyor. Derinliği olmayan borsada bu haberlerin sonuçları ise malumunuz.
       Neticede 10200-10450 olarak belirlemeye çalıştığımız yukarı trend desteğinin kırılmasıyla “bir çuval incirin berbat olduğu” ve borsamızın geniş alanlı bir belirsizliğe doğru itildiğini aktarmıştım.
       Bu gelişim içinde seçimin ertelenmesi ihtimalinde tutun da ırak operasyonuna kadar bir çok unsurun malzeme olabileceği görünüyor. Bu malzemelerin de gayet iyi kullanıldığı aşikar.
       
BU HAFTA NELER OLUR?
       Geçtiğimiz haftaki seyre bakarak bu hafta içinde olumlu yada olumsuz olmamızı gerektirecek bir durum yok. Mevcut hacim darlığı içinde piyasanın herhangi bir yöne hareketi olasılık dahilinde.
       Bu arada malumunuz endeks ve hisse bazında ne kadar ucuz noktalarda olduğumuzu söylememize gerek yok. Bu düşük fiyatlar alıcı gelmesine yetmese bile satıcıların fazla istekli olmasını engellemekte. Hal böyle olunca hisse bazındaki açığa işlem ve ufak satışlarla piyasa gevşemekte.
       Bu gelişim içinde endeksin bu dönemde hareketinin ne yöne olacağını kestirmek zor. Ama bilinen bir şey var. O da bir yada birkaç güne sıkışan yükselişlerin düzeltmeleri haftalara yayılarak daha acı verici bir biçimde gerçekleşmekte.
       Kısaca her ne kadar rasyonel bir sebep olmasa da hisse bazı hareketlerle endeksin 8500 e kadar gevşemesi de 10000 seviyesine kadar yükselişi de doğal olabilir. Buna daha çok iç piyasadaki oyuncular karar verecek.
       Hal böyle alım için en azından 10,000 seviyesinde ki direncin zorlanacağı fikrinin edinilmesi gerekiyor.
       
SEÇİM BEKLENTİLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK
       Bu hafta gündemde yine ihale ve seçimle ilgili beklentiler yer alacak. Giderek daha fazla konuşulmaya başlanan “seçimin ertelenmesi ” ihtimalini de yakından takip etmek durumunda kalacağız.
       Bu arada “olası Irak operasyonu” hakkında bir iki şey söylemek lazım. Bu operasyon sözü yılbaşından bu yana yukarda da bahsettiğim gibi artık sebepsiz düşüşlerin sebebi olarak kullanılmaya başlandı. İnsan tabi ki böyle bir operasyonu istemez ama olsa bile zaten endeks tarihi diplerinde seyretmekte.
       Bir de olayın bono boyutu var. Bu tip türbülanslarda esas tepki bono piyasasından takip edilmeli düşüncesindeyim. 0,57 cent den işlem gören bir endeksin bir seneden bu yana satın aldığı bir şeye ne kadar tepki vereceğini de sizin takdirlerinize bırakıyorum.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları