Home page
Haber Menüsü


 
Haydi hayırlısı
 
Piyasanın hareket aralığını altta 10 bin 200-10 bin 400, üstte ise 11200 olarak belirlemek akıllıca olacaktır. Banka sektörü alımlarının netlik kazanması durumunda ise 11 bin 200’ün kırılıp kırılmadığını görmekte yarar olacak.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
4 Ağustos—  Geçtiğimiz haftayı değerlendirirken teknik açıdan basit ancak Ankara bazlı gelişmelerin yön belirleyici olacağı bir hafta olarak bahsetmiş ve teknik basitliğin önce 10400 ve ardından da 10 bin 800’ü test edebilecek bir içeriği olduğunu eklemiştim. Yine teknik açıdan bir yorulma olup olmayacağının 10 bin 800’e doğru olası harekette dikkatle takip edilmesi gerektiğini yazmıştım.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Boğaların öfkesi
MSNBC News Murat Turgut: Şeytanın bacağını kırdık mı?
MSNBC News Murat Turgut: Ankara'dan çok bankalara dikkat
MSNBC News Murat Turgut: Dönüş günü mü?
MSNBC News Murat Turgut: Dokuz ayın çarşambası !..
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hafta genel anlamda Ankara’ya bağımlı bir yapıda geçerken haftanın ilk yarısında seçim kararının ardından endeks bazında kısa vadeli yorulma belirtileriyle karşılaşsak da tehlikeli noktalara sarkma yaşanmadan AB uyum yasalarının getirdiği ivme ile kısa vadeli teknik hedeflerimize ulaşmış olduk.
       Bu harekette haftanın hemen her günü ayrı ayrı banka hisselerinin alıcılı seyirler izleyerek endeksi yukarı yönde hareketlendirdiğini gördük.
       Malumunuz geçtiğimiz ay yaşanan banka sektöründeki çalkantılarda sanayi sektörü hisselerinin diri kaldığından bahsetmiştim. Bu duruma son iki üç haftada banka hisselerindeki dip oluşumlarını ve toparlanmayı da ekleyince endeks açısından da sıkıntıların geride kaldığını söylemek zor olmaz sanırım.
       
YENİ BEKLENTİLER
       Son dönemin gündemde olan iki unsuru olan seçim ve AB uyum yasalarının Meclisten geçmesi hem bir anlamda rahatlama hem de bu beklentilerin bitmesi anlamına geldiğini söyleyebiliriz.
       Ama oluşan yeni durumun yabancı kaynaklı ordinoları İMKB’ye getirip getirmeyeceğini görmekte yarar var.
       Eğer piyasaya alıcılar gelmezse kısa vadeli bir geri çekilme yaşanabilir. Bunun adı da “beklentilerin bitmesi” olarak karşımıza çıkar ve şaşırtıcı olmaz. Ayrıca hafta sonu gelen enflasyon verilerinin da çok iç açıcı olmadığını söylersek sanırım bu bahane daha bir netlik kazanabilir.
       Ancak gevşemeler olsa dahi artık bunların içeriğinin bir düzeltmeden öteye geçmeyeceğini söylemememiz gerekiyor.
       Bu durumda yeni beklentilerin neler olabileceğini ve gündemin nerede oluşacağını izlemek gerekiyor. Şüphesiz bu gündemin içinde Irak konusu belli bir başlık olacak. İkinci önemli başlıkta seçim sürecinin ardından oluşması olası hükümetlerle ilgili senaryolar yani politik sahnedeki gelişmeler olmalı.
       Bu maddelerden özellikle Irak konusu daha tedirgin edici gibi görünse de hatırlayacağınız gibi İMKB’nin 15000 seviyesinden 10500’lere yaşadığı ilk düşüşte bu konu yeterince satılmıştı. Şimdi zamanı ve biçimi netlik kazanmamış bir operasyonun piyasayı ne derecede etkileyeceği konusunda fazla olumsuz olmamak gerektiğini düşünüyorum. Söz konusu operasyon nasıl gelişirse gelişsin az çok fiyatlarımıza yansımış durumda olduğunu unutmamak gerekiyor.
       İkinci konu başlığı ise henüz gündeme oturmadı ve sanırım Sayın Derviş’in politik tavırlarıyla netlik kazanmaya aday. En azından bu hafta için endeks bazında bunun herhangi bir yansıması olacağını sanmamaktayım.
       Bu durumda kısa vadeli beklentilerimizi doğrudan piyasa dinamikleri içinde yer alması doğal sayılacak dış piyasa gelişmeleri ve hazine ihaleleri çerçevesinde belirlemek doğru olur kanaatindeyim.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Malumunuz “Dönüş Günü” , “Şeytanın Bacağını Kırdık mı” ve “Şimdi Meclis Zamanı” derken son bir ay içinde piyasanın güçlendiği temasını teknik açıdan aktarmaya çalışmıştım. Özellikle son iki haftadır yaşadığımız gelişimim kısa vadeli talep yüksek bir piyasayı ifade ettiğini belirtmiştim. Bu gelişim içinde 10800 seviyelerine dikkat çekerek bu noktanın bir trend dönüşümü anlamına geleceği üstünde ısrarla durmuştum.
       Anlaşıldığı gibi bu sayfa okurları için son dönemde yaşadığımız hareketler bir bakıma “göstere göstere” gelen bir yükselişi ifade etmiş oldu. Şimdi bundan sonrasına bakma zamanı.
       Geldiğimiz noktada piyasanın teknik anlamda kısa vadeli talep yüksek piyasadan orta vadeli talep yüksek piyasaya geçtiğine söylememiz mümkün.
       Kısa bir teknik açıklamada bulunayım: Orta vadeli talep yüksek piyasaların temel özelliği kanımca teknik göstergelerde kısa vadeli yorulmalar olsa bile endeks bazında yukarı hareketin devamına bunun engel olmamasıdır. Bu sebeple ara dönemlerde ve piyasanın zayıf zamanlarındaki teknik analiz yöntemlerinin bu piyasalarda yanlış kararlar vermeye sebep olabileceğini düşünüyorum. Buradan hareketle yine olaylara günlük değil de en azından haftalık bakmaya devam etmeliyiz.
       Orta vadeli trend hareketi çerçevesinde yeni hedeflerimizi bu hafta için revize edersek 11200 seviyesinin önemli olduğunu görüyoruz. Sanırım bu seviyelerden ufak bir satış yaşamamız sağlıklı olur. Ancak özellikle AB ile ilgili gelişmelerin getirmesi olası yabancı alışları olursa bu hedefimizi bu hafta için 12500’e kadar taşımamız da olası.
       Marjları bu derecede geniş tutmamızın sebebi son haftalarda hareketlenen banka hisselerindeki alımların boyutlarını kestirilememesi ve bu hisselerdeki trend hareketlerinin endeksi tahmin edilenden daha yukarı taşıyabilecek potansiyele sahip olmasıdır.
       Aşağı yöndeki hareketlerin bahanesi ise yukarıda da bahsettiğim gibi “beklentilerin sona ermesi” olarak karşımıza çıkabilir. Ancak bu durumda bile şahsen 10400-10200 bandının piyasayı tutabilecek noktalar olduğunu belirtmeliyim.
       Bu çerçevede piyasanın bu haftaki seyir bandını altta 10200-10400 üstte ise 11200 olarak tespit etmek sanırım akıllıca olacaktır. Banka sektörü alımlarının netlik kazanması durumunda ise 11200’ün kırılıp kırılmadığını görmekte yarar olacaktır. Haftalık kapanışın pozitif olmaması şaşırtıcı olur.
       
NE YAPMALI?
       Geçtiğimiz hafta 10400’den yukarı doğru 10800’e kadar kısa vadeli bir realizasyona giderek piyasanın bu bu seviyeyi kırıp kıramayacağının görülmesi gerektiğinden bahsetmiştim.
       Bu haftaya girerken trend hareketinin netleştiğini görsek de sanırım yine piyasa bahsettiğim bantlardan satış yapanlar için alım fırsatı tanıyacaktır. Bu durumda 10400-10200’e doğru olası gevşemelerde alım yapılması 10200 un altındaki kapanışlarda “öngörülemeyen bir şey” var diyerek pozisyon kapatılması uygun olur sanırım.
       Yukarı yönde ise 11200 seviyesi takip edilmeli. Banka hisselerinde sert alımlar gelmediği sürece bu seviyenin bu hafta piyasayı tutabileceğini düşünmekteyim. Ama Ağustos ayı içinde 12500 seviyesinin test edilmesi de benim açımdan sürpriz olmayacak.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları