Home page
Haber Menüsü


Pamukbank Fon’a devredildi
Pamukbank’ın yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi. TMSF, Pamukbank’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Hasan Ulukanlı’yı getirdi.
Ankara
CNBC-E
19 Haziran— Pamukbank’ın bugünden itibaren yönetimi ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, Pamukbank’ın Yapı Kredi Bankası’na devrine ilişkin incelemelerin tamamlandığı ve sunulan plan ve fizibilite raporlarının uygulanabilir olmadığına karar verildiği belirtildi.

   
 
       
   
MSNBC News Yapı Kredi, Pamukbank'la birleşiyor
MSNBC News Bankaların üçte biri tarih oldu
MSNBC News Özen: Banka sayısı daha da azalacak
MSNBC News Açıkalın: Bankacılığa 41 milyar $ aktarıldı
MSNBC News BDDK: Sermaye açığı 224 trilyon
MSNBC News 37 bin bankacı 2001'de işsiz kaldı
MSNBC News İş Bankası'ndan 762 trilyon zarar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Açıklamada Pamukbank’ın her türlü bankacılık faaliyetlerinin Fon sahipliği altında devam edeceği kaydedildi. BDDK açıklamasında, bankanın mudileri ve alacaklılarının endişe etmelerine gerek olmadığı vurgulanarak, “Vatandaşların mevduatlarını çekmelerine ve yatırımlarıyla ilgili kaygı duymalarına mahal yoktur” denildi.
       
14. MADDENİN 3 VE 4. FIKRALARI
       BDDK açıklaması şöyle:
        “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 18.06.2002 gün ve 742 sayılı kararı ile; Bankalar Kanunu’nun amir hükümleri çerçevesindealınması istenen tedbirleri almadığı, bu tedbirler alınmış olsa dahi mali bünyesinin güçlendirilmesine imkan bulunmadığı, yükümlülükleri toplamının varlıklarının toplam değerini aştığı, faaliyetine devamınınmevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiği ve 31.12.2001 tarihi itibariyle 2 milyar ABD doları tutarında sermaye açığı olduğu tespit edildiğinden, Pamukbank T.A.Ş’nin yönetim ve denetimi 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 14. maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarına istinaden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmiştir.”
       
Özilhan: Pamukbank’ın devri piyasaları dalgalandıracak

       Bu arada, Pamukbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrine ilişkin BDDK kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yayımlanan kararda şöyle denildi:
        “Pamukbank T.A.Ş.’deki hissedarlıkları nedeniyle Bankalar Kanunu’nun amir hükümleri çerçevesinde Banka kurucularında aranan nitelikleri kaybeden ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’de doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 10 ve üzerinde paya sahip olan kişilerin temettü haricindeki ortaklık hakları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılacaktır.”
Akçakoca: Yapı Kredi için sorun yok

       
ULUKANLI YÖNETİM KURULU BAŞKANI OLDU
       Öte yandan, Pamukbank’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Hasan Ulukanlı getirildi. TMSF’den yapılan açıklamaya göre, Fon Yönetim Kurulu’nun bugün aldığı karar çerçevesinde, Pamukbank’ın mevcut yönetim ve denetim kurullarında görevli kişiler görevlerinden alındı.
       Pamukbank Yönetim Kurulu Başkanlığına Hasan Ulukanlı, Yönetim Kurulu Üyeliklerine Korkmaz İlkorur, Selahattin Mutlu, Oğuz Aktan, M. Suphi Bilgin, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak Ahmet Ayaydın, Denetim Kurulu Üyeliklerine ise Mustafa T. Akbulut, İlhan Pekzeren, Tahir Savtak atandı.
       Bu arada açıklamada, BDDK’nın 18 Haziran 2002 tarihli Kararı ile “temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi” TMSF’ye devredilen Pamukbank’ın “470 trilyon lira ödenmiş sermayesi tutarındaki” zararının, Fon Yönetim Kurulu’nun bugün aldığı karar çerçevesinde Fon tarafından devralınması sonucu, Pamukbank hisse senetlerinin mülkiyetinin TMSF’ye intikal ettiği kaydedildi.
YKB’de Karamehmet görevinden alındı

       
  Beşinci büyük bankaydı
Pamukbank, 30 Eylül itibariyle, 8.6 katrilyon lira aktif büyüklükle genel sıralamada 7., özel bankalar arasında 5. sırada bulunuyordu.
Bankanın net karı 46 trilyon 250 milyar lira, ödenmiş sermayesi 170 trilyon lira, toplam özkaynakları 870 milyar 466 milyon lira, toplam mevduatı da 6 katrilyon 618 trilyon 801 milyar lira olarak belirlendi.
Toplam aktifleri ise 8 katrilyon 652 trilyon 470 milyar lira düzeyine ulaştı. Bankanın toplam mevduatı ise, 6 katrilyon 618 trilyon lira düzeyinde. Krediler toplamı ise 5 katrilyon 297 trilyon lira.
Bu durumda, Pamukbank'ın sektördeki pazar payı şöyle: Toplam aktif yüzde 5.1, toplam mevduat yüzde 5.9, toplam krediler yüzde 10.9.
197 şubesinin yanı sıra 5 kurumsal, 5 özel ve 32 ticari bankacılık merkezi, 700`ü aşkın otomatik vezne makinesi, 7 yurtdışı finansal hizmet şubesi, İran`daki 1 yurtdışı temsilciliği ve Bahreyn`de bulunan 1 yurtdışı şubesiyle 3.5 milyonu aşkın müşteriye hizmet veriyor. Bankanın 5 bin 469 personeli var.
Pamukbank, leasing (Pamuk Finansal Kiralama), faktoring (Pamuk Factoring), sigortacılık (Genel Sigorta) ve yatırım (Pamuk Yatırım) alanlarında faaliyet gösteren iştirak şirketleri ile tüm finansal alanlarda ürün ve hizmet veriyor. Bankanın iştirakleri arasında Turkcell de yer alıyor.
Bankanın ortaklarını, Çukurova Holding., Çukurova İthalat ve İhracat, Endüstri Holding, Çukurova Dış Ticaret, Sınai ve Mali Yat. Holding, Genel Denizcilik Nakliyat, Avor İnşaat, Gıda, Tekstil ile Kimya A.Ş. oluşturuyor.

       
BORSA’DA İŞLEM SIRASI KAPATILDI
       Pamukbank’ın Fon’a devri sonrası, grubun halka açık diğer bankası Yapı Kredi ile Turkcell’in de aralarında bulunduğu diğer şirketlerin Borsa’daki işlem sıraları geçici olarak kapatıldı.
       Borsa Başkanlığı duyurusunda, Yapı ve Kredi Bankası, Turkcell, Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı, Yapı Kredi Sigorta, Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Yapı Kredi Finansal Kiralama hisse senetlerinin sıralarının, Pamukbank ile ilgili olarak BDDK’dan gelen yazılı açıklamaya ilişkin şirketlerden açıklama istenmesi nedeniyle, geçici olarak işleme kapatıldığı bildirildi.
       
  Pamukbank Yapı Kredi ile birleşecekti
Çukurova Grubu'ndaki Pamukbank'ın Fon'a devri, grubun diğer bankası Yapı ve Kredi Bankası ile birleşme kararının açıklanmasından 8 gün sonra gerçekleşti.
Yapı Kredi Bankası çatısı altında öngörülen birleşme sonrası yeni banka 21.9 katrilyon liraya ulaşan aktif büyüklükle, genel sıralamada Ziraat Bankası'nın ardından 2. özel bankalar arasında ise 1. banka olacaktı.
Birleşme kararı açıklamasında, ''Türk bankacılık sistemindeki gelişmelerin ışığında iki bankanın birleşme çalışmalarının başlatılması amacıyla BDDK'nın izni için başvuruda bulunulmasına karar verildi'' denilmişti.
Çukurova Grubu'nun 2 bankası Yapı Kredi ve Pamukbank'ın birleşme hazırlığı içinde bulunduğu uzun süredir basında dile getirilirken, Yapı Kredi Bankası kaynakları, Türkiye'nin içinde bulunduğu konjontür ve ekonominin yeniden yapılanmasının getirdiği fırsatların, birleşmeyi cazip hale getirdiğini vurgulamışlardı.
İki bankanın birleşmesiyle 15 bin çalışan, 650 şube ve aktif büyüklüğü ile en büyük özel banka ortaya çıkacağına işaret eden kaynaklar, böylece önümüzdeki dönemle ilgili olarak rekabetçi bir ölçek avantajının yakalanacağına dikkat çekmişlerdi. Aynı kaynaklar, birleşmenin amacının tamamen verimlilik üzerine oturtulduğunu kaydetmişlerdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları