Home page
Haber Menüsü


Derviş: Mevsimsellikten arındırılmış büyüme % 3.3
CNBC-e’ye özel açıklamalar yapan Devlet Bakanı Kemal Derviş, Mart itibarıyla büyümenin başladığını, geçen yılın son çeyreğine oranla ilk çeyrekteki büyümenin yüzde 3.3 olduğunu söyledi.
Ahmet Ergen/Londra
CNBC-E
    30 Mayıs—  Devlet Bakanı Kemal Derviş, ilk üç aylık mevsimsel etkilerden arındırılmış büyümenin geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 3.3 olduğunu bildirdi. Derviş, Şubat sonu itibarıyla büyümenin başlamadığını ancak Mart rakamlarının büyümeye işaret ettiğini vurguladı. Bazı toplantılara katılmak üzere gittiği Londra’dan CNBC-e’ye özel açıklamalarda bulunan Derviş, banka sermayelerini güçlendirme programı sonuçlarının 10 güne kadar açıklanmasını beklediğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: En büyük sorun istihdam
MSNBC News Derviş: %8 büyüme yakalanabilir
MSNBC News Derviş: Seçim felaket olmaz
MSNBC News Derviş: Yapısal önlemlerde adımlar hızlanmalı
MSNBC News Derviş: Artık Türkiye'de düzen değişti
MSNBC News Derviş: Seçim ekonomi için tehlike değil
MSNBC News Derviş: Yunan dostlarla daha 'iyi bir mahalle' kuralım
MSNBC News Derviş: Kur riski almamaya çalışın
MSNBC News Derviş: %20 reel faizle yaşanamaz
MSNBC News Derviş, "yılın ekonomi bakanı"
MSNBC News Derviş: Büyüme önündeki engel ağır borç yükü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Banka sermayeleri için 4 milyar dolarlık kaynak öngörüldüğünü hatırlatan Derviş, daha düşük bir rakama ihtiyaç duyulacağını tahmin ettiğini kaydetti. Derviş, bu kaynağın nakit yerine kağıt olarak tahsis edileceğini belirtti.
Derviş’in iç siyasete yönelik açıklamaları

       2003 yılı için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’ndan 1 milyar dolarlık destek gelmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Derviş, bu miktarın dışında bir ek desteğe ihtiyaç duyulmasının beklenmediğini söyledi.
       
YABANCI SERMAYEDE 5 KAT ARTIŞ
       Derviş, Avrupa Birliği ile gerçek anlamda başlatılacak tam üyelik müzakerelerinin Türkiye’ye yönelen yabancı sermayeyi 5 kat artıracağını vurguladı.
Derviş: Seçim felaket olmaz

       Derviş, Türkiye’nin 2003 yılı finansman dengesinde ihtiyaç duyacağı dış destek miktarının başlangıçtaki gibi 1 milyar dolarda kalacağını belirtirken siyasete girip girmeyeceği yönündeki tartışmalara “15 aydır hiçbir şeyi siyaset için yapmadım, siyasetçi olarak ne ölçüde başarılı olacağım konusunda çok ciddi kuşkularım var” diye konuştu.
  DERVİŞ'İN LONDRA KONUŞMALARI
NTV Londra muhabiri Zafer Arapkirli yorumladı
KEMAL DERVİŞ'TEN ÖN MANİFESTO MU?

       
“IMF de sevindi”
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, yaptığı özel açıklamalarda ekonomi ve siyasete ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.
       Kemal Derviş’in CNBC-E’ye açıklamalarının tam metni şöyle:
       
BÜYÜMENİN ZAMANLAMASI VE RİSKLER
* Şubat ayı sonu itibariyle büyüme henüz başlamamıştı. Şimdi elimizde Mart ayı rakamları var. Türkiye’nin büyümeye başladığını bu rakamlarla görüyoruz. Mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlar geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 3.3’lük artışa işaret etmektedir. Sıkı maliye ve para politikasıyla büyümeye geçiyoruz. Büyüme süreci başladı. Bu rakamlara IMF de sevindi. Onlar da hedeflerin tutacağını rakamlarda gördüler.
       
EKONOMİ YÖNETİMİNDE EŞGÜDÜM
* Ekonominin kurallara göre yönetilmesi çok önemli. DİE aslında iyi çalışan bir kuruluş. Bu tür kurullarda veya kurumlarda profesyonel kıstasların dışında parti siyaseti yönünde kararlar vermek son derece yanlış ve zararlı olur. O konuda duyarlıyım. Bu anlayışın devlette hakim olması ekonomi yönetimi için önemli. Kurumların kısa vadeli partizan siyasete alet edilmemesi lazım.
       
KAMUDA REFORM ÇALIŞMALARI
* Kamunun küçülmesi lazım. Ama aynı zamanda daha etkin çalışması lazım. İstihdamı mümkün olduğu kadar korumak istiyoruz. Ancak kapanmış bir fabrikada veya hiçbir işlevi olmayan bir istihdamı kaldırmamız gerekiyor. Kamuda eşgüdümü sağlamamız lazım. Herkesin bazı bürokratik fedakarlıklarda bulunması gerekiyor. Teşkilatların aynen devam etmesi, “benim bakanlığımda bir azalma olmasın da başka yerde olsun” anlayışının dışına çıkmamız lazım.
       
BANKACILIK OPERASYONUNUN MALİYETİ
* Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların yeniden sermayelendirilmesi çalışmalarını ciddi şekilde yürütüyor. Neticelerini 10 güne kadar açıklayacaktır. Başlangıçta öngörülen 4 milyar dolar rakamı bir üst sınırdı. Daha altı da olabilir, ama bu operasyonun programda 4 milyar dolarlık bir yeri var. Bu öngörünün muhtemelen epeyce altında olacak.
* Bankacılık gerçekten iyi çalışan ve kâr etme olanağı bulunan reel sektöre kredi verebilsin diye bu operasyon yapılıyor. Operasyonun diğer hedefi de bankacılık sektörünün tamamen yabancıların eline geçmesini önlemek.
       
TÜRKİYE’NİN DIŞARDAKİ GÖRÜNÜMÜ
* Hem reel sektöre, hem de mali sektöre ilgi var. Ama iki sektöre de ilginin artması lazım. 2001 yılında kriz ayları ve izleyen dönemde kararlar hızla verilemedi. Yabancılardan gördüğüm kadarıyla Türkiye’ye büyük ilgi var. Türk emeğine güven var. Ama makro ekonomik istikrarsızlıktan da bir korku ve rahatsızlık duyuluyor. O dengeyi tutturursak çok ciddi bir yatırım olur.
       
AVRUPA BİRLİĞİ VE EKONOMİYE ETKİSİ
* Eğer Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine gerçekten başlayabilirsek, üretim ve istihdam yaratan yabancı sermayeyi 5 ile çarparız. Bu Türkiye’nin dengelerini çok değiştirir ve refaha gidişimizi çok hızlandırır.
* Avrupa Birliği kriterlerine uymak için ekonomik açıdan yapmamız gereken çok şey var. Her şeyden önce enflasyonu düşürmemiz lazım. Yüzde 35 bu yıl için iyi hedef. Geçen yıla oranla yarı yarıya indireceğiz ama enflasyonu yüzde 5’e, yüzde 3’e çekmeliyiz. Fakat yine de epey yol kattettik.
* Türkiye, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere kıyasla daha güçlü bir sanayiye sahip. Temelde ekonomik sorunlar açısından Avrupa Birliği’ni engelleyen bir durum yok. Ekonomik açıdan orta vadeli bir engel görmüyorum.
       
EK YARDIM GEREKMEYECEK
* Bu konuyu yabancılar da çok soruyor. 2003 yılı için programda öngörülen 1 milyar dolarlık IMF desteği ve Avrupa Birliği desteği dışında bir ek desteğe ihtiyacımız yok.
* İthalat, ihracat, turizm ve borçlanma rakamları 2003 programının uygulanabileceği yönünde. Ancak dışarıda örneğin Ortadoğu’da Türkiye’yi etkileyen olağanüstü bir olay olursa uluslararası çevrelere “Biz tüm politikaları uyguladık, ancak böyle bir ek olay var” deriz, o zaman “Ek kaynak mümkün mü?” diye gündeme gelebilir.
       
İSTİHDAM ARTIŞI NE ZAMAN OLACAK?
* İstihdamın sağlıklı artışı büyümeyle olur. Ayrıca vergi sisteminde bir tabana yayılma ve istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltmamız gerekiyor. Bunu yapmak da mümkün. Mali reform bize bu fırsatı yaratabilir.
       
MİNİ VERGİ PAKETİ VE ÖTV
* İki düzenleme de çok önemli. İkisinin de önümüzdeki hafta gerçekleşmesi için meclisin desteğini bekliyoruz. Özel Tüketim Vergisi ile daha basit ve şeffaf bir tüketim vergisine geçeceğiz.
* Sermaye artırımı konusuna gelince: böyle karışık dönemlerinde bu kriz döneminde Türkiye’ye güvenmeyen sermayenin yeniden gelmesi ve yeni temiz bir sayfa açıp Türkiye’ye katkıda bulunmasını istiyoruz.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları