Home page
Haber Menüsü


Derviş: Yunan dostlarla daha ‘iyi bir mahalle’ kuralım
Derviş, “İktisatta önemli bir kavram vardır. O da komşuluk ilişkilerinin ekonomiye etkileridir. Buna mahalle etkisi de deniyor. Mahallenin iyi olması bütün mahallede oturanların yararınadır” dedi.
Ankara
AA
9 Mayıs— Devlet Bakanı Kemal Derviş, Yunanistan ekonomisinin büyümesinin Türkiye’nin yararına, Türk ekonomisinin büyümesinin de Yunanistan’ın yararına olduğunu belirterek, “Esas işbirliğini özel sektör gerçekleştirecektir” dedi. Bakan Derviş, Yunanistan Ekonomi Bakanı Nikos Hristodulakis ile görüşmesinin ardından ortak bir basın açıklaması yaptı.

   
 
       
    MSNBC News Yunan Ekonomi Bakanı Ankara'da
MSNBC News Yunanistan Ekonomi Bakanı geliyor
MSNBC News Yunan basını: AB Türkiye'ye takvim vermedi
MSNBC News AGSP'de Yunanistan'ı ikna çabası
MSNBC News Yunanistan AGSP'de ikna olmuyor
MSNBC News Türk-Yunan boru hattı projesine AYB'den destek
MSNBC News AYB Türk-Yunan gaz projesine sıcak bakıyor
MSNBC News Derviş: Türk-Yunan işbirliği iki ülkenin yararına
MSNBC News Yunan bankaları Türkiye atağında
MSNBC News Yunanistan'la doğalgaz köprüsü
MSNBC News Yunan Piraeus Toprakbank'a talip
MSNBC News Ticarette Türk-Yunan yakınlaşması
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Görüşmede çeşitli konuların gündeme geldiğini belirten Derviş, “İktisatta önemli bir kavram vardır. O da komşuluk ilişkilerinin ekonomiye etkileridir. Buna mahalle etkisi de deniyor. Mahallenin iyi olması bütün mahallede oturanların yararınadır” dedi.
       İki ülkenin de piyasa ekonomisi olduğunu belirten Derviş, özel sektörün birlikte güzel projeler gerçekleştirmesinin, her iki ülkenin halkının refahının artmasına katkıda bulunacağını söyledi.
       
ALTYAPI ÜZERİNDE DURULDU
       “Biz devlet olarak Sayın Bakan Hristodulakis ile özellikle altyapı üzerinde durduk” diyen Derviş, iki ekonomiyi daha yakın bir işbirliğine teşvik edebilecek, özellikle enerji ve ulaşım alanlarında somut adımların atılabileceğini görüştüklerini söyledi.
       Yunanistan Ekonomi Bakanı Hristodulakis’in bu konuda üçlü bir işbirliği önerdiğini bildiren Derviş, şöyle devam etti:
       “Bu üçlü işbirliğine İtalya’nın da katılmasını öngörüyor. Böylece Türkiye, Yunanistan, İtalya’nın işbirliği çerçevesinde özellikle enerji alanında, Avrupa piyasasına tam olarak girmenin ve yarışmaya dayanan Avrupa piyasasında hem alıcı hem satıcı olabilmemiz sanıyorum her iki ülkenin de enerji kullanımında etkinliğin artmasına yol açacak. Bazı bakımlardan özellikle güneye baktığımızda gerilimli olan bölgeler Ortadoğu da özellikle Yunanistan ile Türkiye arasında gelişen ilişkilerin bu iyi mahalleyi yaratmakta yardımcı olacağına inanıyorum. Sanıyorum ikimizin de ortak umudu Türk ve Yunan halklarının mutluluk refah ve barış içinde güzel bir hayat yaşayabilmeleridir.”
       
HRİSTODULAKİS: DAHA İLERİYE
       Yunanistan Ekonomi Bakanı Nikos Hristodulakis, “Şu anda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, gerçekten çok iyi seviyede” dedi. Bakan Hristodulakis, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Hazine Müsteşarlığı’ndaki makamında yaptığı görüşmeden sonra, yaptığı açıklamada, daha da önemlisinin, ilişkileri geliştirmek ve daha da ileri seviyeye götürebilmek olduğunu söyledi.
       Yakın gelecekte, gereken insiyatiflerin kullanılacağına inandığını vurgulayan Hristodulakis, “Bu inisiyatifler. ekonomileri geliştirmek açısından önemli ve daha büyük fırsatlar yaratacaktır. Bunu, hem Türk Halkı hem de Yunan Halkı için yapacağız” dedi.
       Hristodulakis, Yunananistan’ın, Avrupa Birliği’ne dahil olması, aynı zamanda Türkiye’nin de AB yolunda ilerlemesinin, Avrupa çerçevesi dahilinde birbirlerinin ekonomilerini birleştirme olanakları tanıdığını da söyledi.
        Yunanistan Ekonomi Bakanı Nikos Hristodulakis, enerji ve ulaştırmanın çok önemli unsurları teşkil ettiğini vurgularken, şunları kaydetti:
        “Çok önemli bir görev üstlendik. Avrupa Yatırım Bankası’nın katkısıyla Türkiye, İtalya ve Yunanistan, bütün önümüzde bulunan sorunları, uluslararası yatırımları teşvik edecek imkanları görüşebilirler. Amacımız, bunların bir an önce gerçekleşmesidir.”
       
ÖZEL SEKTÖRLERE GÖREV
       Bakan Nikos Hristodulakis, iki ülke iş dünyasının, iş imkanlarını araştırmaları ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirmeleri yönünde, olanakları araştırmaları gerektiğini bildirdi. Konuk bakan, “Unutmayalım ki hem Türkiye hem de Yunanistan, özel sektörleri çok kuvvetli olan ülkelerdir” diye konuştu.
       Bakan Hristodulakis, ekonomik ilişkileri geliştirme dışında başka alanlarda işbirliği olanakları bulunduğunu anlatırken, şöyle konuştu:
        “Geniş anlamda ilişkilerde daha doğru, oturaklı şekilde ve bölgemize yararlı olabileceğimizi düşünüyorum. Derviş ile yararlı bir fikir teatisinde bulunduk. Bu şekilde bunun devam edeceğini umuyorum. Bu fikir teatisinin gelecekte de devam edeceğini umuyorum. Aramızdaki ilişkiler genel ilişkilerimizin gelişmesine katkıda bulunacaktır.”
       Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri geliştirmenin, ekonomik açıdan ilişkilere katkı sağlayacağının bilinmekte olduğunu anlatan Bakan Hristodulakis, “her iki taraf, bu işbirliğinin refah seviyesine ne kadar güç katabileceğinin farkındadırlar. Yunan heyetinde önemli kişiler de vardır. Amaçları da ekonomik açıdan çok çağdaş dinamik alanlarda iş imkanları sağlamaktır” diye konuştu.
       
AKŞAM İSTANBUL’A GEÇİYOR
       Hristodulakis, Bilkent Üniversitesi’nde Yunanistan’ın AB üyeliği çerçevesindeki ekonomik deneyimini” içeren bir konferans verecek.
       Maliye Bakanı Sümer Oral ile de görüşecek olan Hristodulakis, akşam saatlerinde İstanbul’a geçecek. İstanbul’da Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile biraraya gelecek olan Hristodulakis, Patrikhane’yi ziyaret edecek, TÜSİAD ve DEİK tarafından verilen öğle yemeğine katılarak konuşma yapacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları