Home page
Haber Menüsü


 
Stok artışı mı, yoksa ihracatla telafi mi?
 
Mart ayı rakamları, artık eski moral bozukluğunun geride kaldığı, 1-2 aylık bazda da olsa stoğa mal üretme cesaretinin geldiğini gösteriyor.
 
Altuğ Karamenderes
NTV-MSNBC
 
8 Mayıs—  Özlenen pozitif üretim artışı rakamları Mart ayında geldi. Yıllık artış yüzde 18.7, aylık artış yüzde 20.7. Mart aylarında üretim Şubat’a göre yüzde 11 ila yüzde 15 artış gösterir. Bu mevsimselliğin nedeni, yeni sezona hazırlık amaçlı stok artışları ve Şubat aylarının kısa olmasıdır. Fakat, bu Mart ayındaki artış mevsimselliğin üzerinde.

   
 
       
   
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Borç ile büyümek nasıl bir şey?
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Hazine kamu bankalarına 11 katrilyon ek ödeme yapacak
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Mart ayı itibarıyla üretim durumu
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Ne yüzde 3 büyüyecek?
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Petrol ve büyüme sorununa etkisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Örneğin Mart ve Şubat ayını da mevsimsellikten ayıklayıp, iki ayı kıyasladığımızda önümüze yüzde 10 artış çıkıyor. Ocak ve Şubat ayını da aynı muameleye tabi tuttuğumuzda ise Şubat ayında yüzde 5 düşüş çıkıyor. Bu durumda Ocak-Mart döneminde kümülatif kazançların yüzde 5’i bulduğu söylenebilir.
       
GEÇEN SENE İLK 3 AYA GÖRE KAZANÇ VE KAYIPLAR
       Mart ayı ile birlikte elimizde 3 aylık veri toplanmış oluyor. 2002 yılının Ocak- Mart ayı dönemini, 2001’in aynı dönemi ile kıyaslama ki, geçen seneki kayıpları bu sene karşılayıp karşılayamadımız doğrultusunda önemli ip uçları verecektir. Geçen sene ilk 3 ayda üretim yüzde 2 düşmüş, bu sene ise yüzde 3.5 artmış.
       Yani, geçen seneye göre yüzde 1.5’luk bir kazanç var. Bu önümüzdeki aylarda büyüme adına iyi bir sinyal. Ama, bu sinyalin doğruluğunu ve devamlılığını anlamak için alt sektörlere bakmak lazım. Ne yazık ki tekstil sektörü dışında geçen seneki ilk 3 ayı telafi eden başka bir sektör yok. Yani, tekstil olmasa üretim geçen senenin altında kalacakmış. Bir de petrol sektörü var ki, burada 2001’de de 2002’de de yüksek bir artış var fakat bu rafinerilerin tamiri ve bakımı sebepleriyle yanıltıcı, onu hesap dışı bırakmak gerekir.
Sanayi üretiminde Mart sürprizi: % 18.7

       Bütün sektörlerin performansı düşükken, tekstil sektörünün iyi performansı, artışın iç talepteki artışdan ziyade tekstil üretimininin çarklarını durdurmamak için ihracata ağırlık vermesinden kaynaklandığını gösteriyor.
       Özellikle gıda sektörünün performansının 2001 ilk 3 aydaki yüzde 4.4 artışdan, yüzde 4.2 daralmaya dönmesi, iç talebin geçen seneye göre hala zayıf olduğunu gösteriyor.
       
STOKLARDAKİ DEĞİŞİMİN DİLİNİ ANLAMAK
       Sadece Mart ayı ile Şubat ayını düz olarak kıyasladığımızda, tüm sektörlerde ortalama artış, yüzde 20, (petrol yüzde 6.3, enerji yüzde 11), ve bu rakam bariz bir stok artışı olduğunu göstermekte.
       Bu artış, tek başına abartılı bir stok artışı bunun bir sebebi, Şubat’da aşırı stok boşaltılmış ve Mart ayında da aşırı bir stoklama (Nisan ayında dair iyimserlik) olduğunu gösteriyor olabilir.
       Merkez Bankası’nın Nisan ayı üretici beklentileri anketine baktığımızda , Mart ayında ki iyimserliğin Nisan ayında kaybolacağı doğrultusunda, diğer bir deyişle, Mart ayındaki stoklar Nisan’da eritilecek ve Nisan ayında üretim düşük olacak. Nitekim, Hazine’nin nakit faiz dışı fazla rakamlarından vergi gelirlerinin Mart- Nisan rakamları talepte bir sıçrama göstermediğini anlıyoruz.
       
PİYASA AÇISINDAN ANLAMI
       Fakat, Mart ayı rakamları, artık eski moral bozukluğunun geride kaldığı, 1-2 aylık bazda da olsa stoğa mal üretme cesaretinin geldiğini gösteriyor. Bu fırtına sonrası kalan sağların ihtiyatlı bir üretim ve tüketim temposuna girdiğini gösteriyor.
       Bunun piyasalar açısından anlamı ise şimdiye kadar Hazine Bonosu ve repodan yana olan kazanç ibresinin hisse senedi tarafına dönme potansiyeli oluştuğunu gösteriyor.
       Ama hisse senetleri genel de ucuz mu? Bu soruyu cevaplamak hala zor özellikle bankacılık karabasanı hala gündemdeyken.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları