Home page
Haber Menüsü


Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince
Özince: İstanbul Yaklaşımı aysonuna dek netleşecek
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Özince, reel sektöre destek getirecek İstanbul Yaklaşımı’nın Mayıs’ta tamamlanacağını öngörerek, “Hacı bekler gibi bekliyoruz” dedi. Özince, enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini de kaydetti.
İstanbul
AA
    5 Mayıs—   İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İstanbul Yaklaşımı’nı “hacı bekler gibi” beklediklerini belirterek, “İnşallah bir an önce tamamlanır” dedi. Özince, yaptığı açıklamada, Bankalar Birliği’nin İstanbul Yaklaşımı ile ilgili çerçeve anlaşmayı tamamladığını ve BDDK’ya ileteceğini belirterek, “Herhalde önümüzdeki günlerde, Mayıs ayı içinde sonuca kavuşacaktır” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'na DB desteği
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda karşılık ve fonlama kilidi
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'na yeni formül
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı üretimi artıracak
MSNBC News Özince: Denetimlerden sürpriz beklemiyorum
MSNBC News Özince: Gerekirse banka alırız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özince, gerek bankacılık sektörünün önde gelen kuruluşları, gerekse de BDDK’nın ekonomiye yararlı olabilecek kuruluşların kaybedilmemesi konusunda görüş birliğinde olduklarını kaydederek, “Herkes, son derece sorumlu bir yaklaşım içinde” dedi.
       
GÜVEN YAVAŞ YAVAŞ GELİYOR
       Özince, sanayicinin rekabet gücü açısından özellikle enerji ve işçilik maliyetinin yüksek olmasından yakınarak, “Maalesef, bu iki konudada gelişen piyasaların bazılarında Türkiye’ye nazaran çok avantajlı olan ülkeler var. Eski Doğu Bloku ülkeleri dahi işçilik maliyeti açısından daha avantajlı” dedi.
       Yüksek vergi, elektrik ve SSK primleriyle yabancı yatırımcının çekilip çekilmeyeceğine ilişkin soruyu cevaplarken Özince, iç ve dış sermayeyi uyarma konusunda birçok çabanın olduğunu bildiğini ve bunların da netice vereceğine inandığını söyledi. Özince, “Ama, sermaye için her şeyden önemlisi kurallar değil istikrar ve güvendir. Yavaş yavaş da bu tesis edilmekte” diye konuştu.
Özilhan: İstanbul Yaklaşımı yılan hikayesine döndü

       Dünya ekonomisinde ciddi canlanma olmadıkça gelişen piyasalara çokönemli yabancı sermaye akışının sürmeyebileceğini söyleyen Özince, Türkiye’de güven ortamı arttıkça yerli sermayenin de artacağına, yabancı sermayenin de daha fazla geleceğine inandığının altını çizdi.
       Özince, “Böyle büyük bir kriz ortamından hemen sonra yabancı sermayenin sular seller gibi ülkeyi istila etmesi düşünülmemeli. Sabırlı olmalıyız. Biz, günlük yaşaya yaşaya artık ister istemez, bir de sıkıntılardan dolayı çok sabırsız olmaya başladık. Ama, mucize beklememize gerek yok. Ağır, istikrarlı adımlarla bundan sonra hareketetmeyi düşünmeliyiz” dedi.
       
YATIRIMLARA DEVAM
       Şişecam olarak 2001 yılında 90 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, bu yıl da bunun üç katı yatırım yapacaklarını bildiren Özince, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Biz, hala niye yatırım yapıyoruz? Türkiye’de mutlaka birşey var diye yapıyoruz. Türkiye, o kadar ihmal edilecek ülke değil. Türkiye’deyatırım yapmak öyle babayiğitlik değil tabii ki... Türkiye kar edilen bir ülke. Piyasası dinamik olan dünyada sayılı ülkelerden biri. Krizden sonra Türk insanı fakirleşti. Böyle mi kalacak, hayır. Yani Türkiye’nin yarınına inanmak için çok cesaretli olmaya falan gerek yok. Türkiye’nin kendi dinamikleri zaten bunu gösteriyor. Bu kadar büyük bir pazar hiçbir şekilde ihmal edilemez. Ayrıca, bunu yabancılar ihmal ederse de yerliler o açığı kapatır. Hiç kimse kapatmıyorsa da biz kendi gücümüzle kapatmaya çalışırız. İş Bankası Grubu ve Şişecam, Türkiye’de yatırım yapmaya devam edecek, devam edecek...”
       
KUR PİYASADA BELİRLENİYOR
       Kurlardaki gelişmeye ilişkin görüşlerini de açıklayan Özince, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in (buna fazla kafayı takan ruh sağlığından olur) sözlerini hatırlatarak, kurun serbest piyasada belirlendiğine dikkat çekti.
       Ersin Özince, Mayıs içerisinde IMF’nin Türkiye’ye geleceğinin hatırlatılıp, yapılması gereken birçok reformun aşılabileceğine olan inancının sorulması üzerine de şöyle konuştu:
       “Türkiye’nin şu ana kadar izlediği performansı, gerçekleştirdiği performansı gayet iyi buluyorum. Yani, bu kadar fazla reform ne kadar IMF’nin yönlendirmesi ile denirse densin, taktir etmek benim üzerime vazife değil ama bunların hepsi de Meclis’ten çıkan kanunlarla ve bu hükümetin performansıyla oldu. Arada sırada, ufak tefek tereddütlerin çıkmasından da korkmamak lazım.”
       
KRİZİN SIKINTILARI AZALARAK SÜRÜYOR
       İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük’ün (Bankacılık sektörü, devlete, BDDK’ya dediklerini yaptırabilmek için sanki sanayiyi rehin almış. Rehin alan rehinenin boğazını gittikçe daha fazla sıkıyor) şeklindeki sözlerine ilişkin görüşlerini de açıklayan Özince, şunları kaydetti:
       “Bankacılık sektöründe de reel sektörde de toplumun her kesimindede krizin sıkıntıları azalarak sürüyor. Ama, genelleme yaparak değerlendirme yapmak bence doğru değil. Dolasıyla ben, sayın Küçük’ün bankacılar derken, bunların içinden bir bölümünü kastettiğini düşünmekistiyorum.”
       Enflasyon konusuna da değinen Özince, enflasyonun düşmesi için özellikle ücret artışlarında geçmişe değil geleceğe yönelik beklentilere dönebilmeyi Şişecam grubunda başarabildiklerini söyledi.
       “Enflasyonun kalıcı olarak düşeceğine inanıyorum” diyen Özince, “Genç nesil düşük enflasyonlu dönemi bilmiyor. Biz, Türkiye’nin düşükenflasyonlu dönemini biliyoruz. Enflasyon düşecek. Çocuklarınız yüksekenflasyonu bilmeyecek” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları