Home page
Haber Menüsü


İstanbul Yaklaşımı’na yeni formül
BDDK, KarşılıIlıklar Kararnamesi için yeni formül hazırladı. IMF’nin sektörün tüm zararını görmek istemesi üzerine kararnamenin 2001’den sonraki bilançoları kapsaması gündemde. Dünya Bankası da Varlık Yönetim Şirketi’nin kurulması için kolları sıvadı.
Esra Yener
CNBC-E
3 Nisan— İstanbul Yaklaşımı’nın hayata geçirilmesi için beklenen Karşılıklar Kararnamesi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın bankacılık sektörünün tüm kredi zararlarını bu yılki bilançolarda görmek istemesi nedeniyle değiştiriliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kararname kapsamındaki bilanço dönemini 2002’den itibaren başlatacak bir formül hazırladığı öğrenildi. Dünya Bankası da Varlık Yönetim Şirketi kurulması için çalışmalara başladı. Tüm bu projeler bugün Dünya Bankası ile Bankalar Birliği yönetimi arasında İstanbul’da yapılacak toplantıda masaya yatırılacak.

   
 
       
   
MSNBC News Özince: İstanbul Yaklaşımı üretimi artıracak
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda çözüm yakın
MSNBC News Chhibber: İstanbul Yaklaşımı'na destek vermeyi istiyoruz
MSNBC News DB iş dünyasıyla reel sektöre desteği görüşüyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yaklaşık 6 aydır tartışmaları süren İstanbul Yaklaşımı için yeni bir formül hazırlanıyor. Alınan bilgilere göre, bankaların Karşılıklar Kararnamesi’nde değişiklik yapılarak, yeniden yapılandırılacak krediler için bilançolara konulacak karşılıkların birkaç yıla bölünmesi ve bilançoda zarar olarak gösterilmemesi yönündeki talebi kabul 31 aralık 2001 bilanço dönemi için kabul edilmedi.
       
TOPLU ZARARI GÖRMEK İSTİYORLAR
       Yetkililer, IMF ve Dünya Bankası’nın Haziran ayında, bankalara yapılacak sermaye desteği çerçevesinde açıklanacak banka bilançolarında sektörün tüm zararını toplu olarak görmek istediklerini belirttiler. Bu gelişme üzerine BDDK’nın bankalar ile IMF arasında bir ortak yol bulmak için yeni bir Karşılıklar kararnamesi formülü hazırladığı öğrenildi. Yeni çalışmaya göre, kararname kapsamında olacak bilanço dönemi 2002’nin ilk çeyreğinden itibaren başlayacak.
       Bankaların, yeniden yapılandırılacak kredileririn bir bölümü için ikinci yıldan itibaren finans desteği sağlanması yönündeki talebi için ise de formül arandığı belirtiliyor.
       Bu gelişmelerin yanısıra İstanbul Yaklaşımı Modeli için Dünya Bankası da devreye girdi. Dünya Bankası bu cuma reel sektör ve bankalarla yapılacak toplantıda, Varlık Yönetim Şirketi’nin oluşturulması için destek vermeyi önerecek.
       Dünya Bankası heyeti bugün Bankalar Birliği’ne giderek karşılıklar kararnamesi konusundaki formülü bankalarla görüşecekler. varlık Yönetim Şirketi’nin yanısı da bu toplantıda görüşülecek.
       
VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİNE KATKI
       Alınan bilgilere göre, Dünya Bankası, bankaların takibe düşen alacaklarını satın alarak tahsil edilmesini düzenleyecek olan Varlık Yönetim Şirketi’nin oluşumuna 100 - 200 milyon dolar gibi düşük bir katkı sağlamayı planlıyor. Ancak sistemin oluşumunu ve ek destekler almasını düzenleyecek.
       Bu formül çerçevesinde Varlık Yönetim Şirketi’nin yanısıra, kredileri yeniden düzenlenebilecek şirketler için de bir koordinasyon sistemi oluşturulacak.
       Dünya Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) çatısında kurulması planlanan ve reel sektör ile bankaların katılımıyla oluşturulacak bu koordinasyon sisteminde de yer alacak.
       
CUMA GÜNKÜ TOPLANTI KRİTİK
       Dünya Bankası’nın Cuma günü, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in de katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TÜSİAD ve Bankalar Birliği ile İstanbul’da yapılacak toplantıda da bu modelin son şeklini çizmek istediği belirtiliyor.
       Bu arada, Dünya Bankası’nın bankaların bilançolarına yapılacak sermaye desteği için ek kredi vermeye hazırlandığı öğrenildi. Yaklaşık 1.5 milyar dolar düzeyinde verilmesi planlanan ek kredinin 500 milyon dolarlık bölümünün 2002’nin ikinci yarısında, geri kalanının da 2003 yılında kullandırılmasının planlanıyor.
       Dünya Bankası’ndan bütçeye aktarılmak üzere verilecek bu krediden İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde Varlık Yönetim Şirketi’ne de ek kaynak aktarılabileceği kaydediliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları