Home page
Haber Menüsü


 
Ortaya karışık
 
Türk Lirası’nın değer kazanmasının nedenleri yanlış teşhis ediliyor. Bankalar yurt dışında pozisyon açmıyorlar demiyorum, ama tek sorun hatta en büyük sorun bu değil. En büyük sorun reel faizlerin akıl almayacak derecede yüksek olması.
 
Atilla Yeşilada
NTV-MSNBC
 
17 Nisan—  Gündem yine çok karıştı ve dağıldı. Hepsini bir yazıda toplamak imkansız, ondan kebapçı usulü ortaya karışık yapacağız. Cumaya da bir yanar-döner eşliğinde şampanya planlıyorum. Ayrıca, bir konuda yoğunlaşmanın “hit” almak için yetersiz bir strateji olduğunu keşfettim. Artık, içeriği zenginleştireceğiz.

   
 
       
   
MSNBC News Atilla Yeşilada: Kurlarla dans, kurtlarla dans
MSNBC News Atilla Yeşilada: Salkım Hanımın Bürokratları
MSNBC News Atilla Yeşilada: Uyanmaya başladık gaflet uykusundan
MSNBC News Atilla Yeşilada: Kriz, tiiz ve piiz
MSNBC News Atilla Yeşilada: Ya devlet başa, ya kuzgun leşe - 4
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Süper Lig’deki şaibe, IV. Murat döneminden kalma Recep Tayip Erdoğan kasetleri ve mankenlerimizin aşk hayatı gibi önemli ve Türkiye’nin gündemini belirleyen konuları da katacağız. Bu da yetmezse, defilelerde yanlışlıkla açılan dekolteler ve satanizm konusuna yoğunlaşıp işten atılmamaya çalışacağız.
       
IMF AÇIKLAMASI DİKKATE ALINMADI
       IMF’ye gönderdiğimiz niyet mektubuna cevaben yayınlanan Anne Krueger’in basın açıklamasını piyasa iplemedi. Hazine Müsteşarı Faik Öztrak bankalarda sermaye yetersiz deyince, borsa göçtü.
       Sosyal açıdan incelemeye değer bir gelişme. Çünkü biz genelde burada 20 yıldır şirket analizi yapan Türk uzmanı takmayız da Londra’da altı ay önce işe başlayan Tarih & Coğrafya Enstitüsü mezunu analistin lafı altın değerinde olur. Halbuki, Krueger’in açıklaması IMF’nin ciddi endişeler içinde olduğunu gösteriyor. Bunlar kur ve büyüme değil. Endişeler, hükümetin Ankara’yı ağlama duvarı haline getiren lobilere kıyak yapmak için mali disiplini gevşetmesi, yapısal reformlarda işi yavaştan alması ve özerk kurulların yetkilerini tırpanlamaya çalışması.
       Eğer iş bu mecraya dökülürse, 2000 Kasım’ı bir daha yaşarız. Ben sanmıyorum. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin geçen hafta NTV’ye yaptığı açıklamalar MHP’nin kamuda köklü bir yeniden yapılandırma sürecine hazır olduğunu gösteriyor. Top Ecevit’te, o da yakında gerçekleri görür.
       Örneğin, kabinenin daraltılması hem sinyal olarak, hem de bürokrasiyi ufaltacağı için bu konuda samimiyetimizin en önemli ifadesi olur. Ben hükümetten koalisyonun üçüncü yıldönümünde bir “güzellik” bekliyorum.
       
SONRAKİ GÖZDEN GEÇİRMELER ZOR OLACAK
       Bu sefer IMF ve Dünya Bankası sınavını kolay atlattık, çalıştığımız sorular geldi ama, sıradaki gözden geçirmeler “şişe geçirme” şeklinde olacak. Özellikle kamuda istihdamın daraltılması sorun. Bu konuda biraz İtalya’ya bakalım.
       Berlusconi’nin reform çabasına işçi kesimi 20 yılın ilk genel greviyle karşılık verdi, ama Berlusconi caymadı. Tabii, çok can yanacak, ama yapılacak olan tüm topluma menfaat sağlıyorsa, yapılmak zorunda. Yapmazsanız, kimseyi ciddiyetinize inandıramazsınız. İşte Anne Krueger’in bahsettiği “mali piyasalar hala kırılgan” lafı bu konuya atıfta bulunuyor. Türkiye’de çok olumlu gelişmeler var, ama “geri dönülmez günün akşamında” değiliz, hükümet bir eliyle yapıyor, yan gözle de nasıl bozarım diye bakıyor. Örnek: RTÜK Yasası.
       
KURDAKİ DALGALANMA
       Gelelim kur tartışmasına. Bence Türk Lirası’nın değer kazanmasının nedenleri yanlış teşhis ediliyor. Bankalar yurt dışında pozisyon açmıyorlar demiyorum, ama tek sorun hatta en büyük sorun bu değil. En büyük sorun reel faizlerin akıl almayacak derecede yüksek olması. Yabancı geliyor, halkımız Türk Lirası’na geçiyor. Geçen yazımda (Kurlarla Dans, Kurtlarla Dans) aşırlı değerli kurun başa bela olduğunu, tedbir almak gerekebileceğini söyledim.
       Şimdiye kadar alınabilecek tedbirlerden iki tanesi kullanıldı, ama çok başarılı olmadı. Sözlü uyarı düşündüğüm tersine biraz etkisiz kaldı, bundan da bankaların çok açık pozisyonları olmadığı sonucu çıkartıyorum. Burada BDDK’yı çok eleştirdim, ama yiğidin hakkı yiğide: Bankalara risk yönetimi konusunda nefes aldırmıyor. Hazine TL’ye dönüşte ortaya çıkan parayı emmek için gereğinden fazla borçlanıyor, ama oda yeterli olmuyor.
       Bu noktada ya bu işi kendi haline bırakıp turistler gidinceye kadar maçı kenardan seyredeceksin, ya da müdahale edeceksin. Müdahale iki şekilde olur. Birincisi, TCMB hızla kısa vadeleri faizleri indirir. Türk Lirası’nın cazibesi azalır, sıcak para girişi ve ters para ikamesi yavaşlar. Ancak, enflasyon beklentileri hızla düştüğü için TCMB’nin öyle yüzde 2-3’le yetinmemesi lazım, gaza basıp, vitesi dörtlemesi lazım. İkinci yol ise döviz alımlarını artırarak arz fazlasını emmek. Bence ikinci yönteme gelecek ay başvurulacak.
       
FAİZ İNDİRİMİNİN ETKİLERİ
       Biraz da hızla faiz indiriminin getirisi ve götürüsünden bahsedelim. Genelde faiz indirimleri önce tüketim, sonra da özel sektör yatırımlarını teşvik eder, ekonomiye canlılık kazandırır. Tabii, bunun yan etkisi de Türkiye gibi arz tarafı çok katı bir ülkede enflasyonun yeniden şaha kalkması.
       İlk hedef enflasyonla mücadele. Eğer, sıcak parayı kovmak uğruna enflasyonla mücadeleden vazgeçersek, bir çuval inciri berbat edeceğiz. Ama, bence bu sefer enflasyonist baskılar çok az. Türk insanının 2000 Kasım ve 2001 Şubat krizlerinden ders aldığı düşüncesindeyim. Bence faizler çok düşse bile tüketim talebinde artış olmayacak. Millet bir daha dolar veya değişken faizli borçla yakalanmak istemez.
       Faiz indirimi özel sektöre ekonomi büyüyor, yüklenin zamlara mesajı verir mi? Buna karar vermek güç, ama bence biraz olanaksız. Sıcak para pompalı talep canlanmasına güvenip yurt dışından mal ithal edenler, fiyat artıranlar krizde acayip yara aldı. Bence faiz indirimlerinin ekonomik büyümeye ve enflasyona etkisi az olur, ama sıcak parayı kovabilir. Merkez ne düşünüyor?
       Tabii onu bilemem, ama bence şu andaki politikasından sapmayacak. Yani yavaş yavaş ve azar azar kesecek faizleri. Aksi halde, ilk önceliğim kur değil, enflasyon mesajıyla çelişmiş olur ki, bu da kredibilite kaybına neden olur. Türkiye’de şu anda en geçerli akçe kredibilite. Bunu da en iyi Merkez Bankası anlıyor. Yani, Türk Lirası da değer kazanmaya devam edecek. B tipi fonlara devam.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları