Home page
Haber Menüsü


 
KDV’nin anlattıkları
 
Mart ayında toplanan KDV’nin büyük oranda Şubat ayının KDV tahsilatını yansıttığını düşünüyoruz.
 
Erhan Aslanoğlu
NTV-MSNBC
 
17 Nisan—  Ocak-Mart 2002 konsolide bütçe verilerinin detayı yayınlandı. Uygulanan ekonomik programın en temel performans kriterlerinden olan faiz dışı fazla ilk üç ayda 3,9 katrilyon lira olarak gerçekleşti. Yıl sonu hedefi 15,9 katrilyon lira olduğuna göre beklentilere paralel bir gidişat olduğu ortaya çıkıyor. Burada önemli olan nokta, aynı dönemde nakit bazda faiz dışı fazlanın 1,4 katrilyon lira olması.

   
 
       
   
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Denetimsiz vergi
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Kapasite kullanımı ve bütçe verileri
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Niyet mektubundan seçilmiş göstergeler
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Dış denge ve kurlar
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Beklentilerin söyledikleri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bunun nedeni, sıkı bütçe politikası sonucu bütçe emanetlerine atılan ödeneklerin nakit çıkışının bir sonraki yılın ilk aylarında olmasıdır. Bu nedenle, şu anda çok kaygı verici bir durum bulunmuyor.
       
HARCAMALARDA REEL ARTIŞ YÜZDE 59
       Aşağıdaki tabloda bütçe kalemlerinin detaylarına baktığımızda, harcamaların geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 59 arttığını izliyoruz.
       Bunun temel nedeni reel anlamda yüzde 124 artan iç borç faiz ödemeleridir. Faiz harcamalarının ağırlıklı olarak yılın ilk yarısında olması bu artışın diğer bir nedenidir. Yıl sonu ödeneğine göre hızlı bir artış gösteren diğer bir kalem, sosyal güvenlik harcamaları. Otonom gerçekleşen bu harcamalara karşın, hükümetin, diğer cari ve yatırım ödeneklerini tutarak harcama kısmını kontrol etmeye çalıştığını görüyoruz.
       Harcamalar genel anlamda yüksek, fakat yıl sonu hedefi de yüksek olduğundan mevcut durum kaygı verici değil.

        Bütçenin gelir kalemlerine baktığımızda, gelirlerin geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yaklaşık yüzde 13 daha az olduğunu görüyoruz. İlk üç aydaki toplam gelir gerçekleşmesi 15 katrilyon lira.
       Yıl sonu hedefinin 71,2 katrilyon lira olduğunu düşünecek olursak gelir hedefinin tutması açısından hassas ve riskli bir dengede olduğumuzu söyleyebiliriz.
       Maliye Bakanı Sümer Oral, bütçe rakamlarını açıklarken en fazla Mart ayında gerçekleşen KDV artışı üzerinde durdu. Aşağıda, dahilde alınan KDV rakamlarının geçen yılın ve bu yılın ilk üç ayının karşılaştırması bulunuyor.
       
CANLANMADA BAYRAM ETKİLİ
       İlk bakışda Mart ayında önemli bir artış olduğu ortaya çıkıyor. Bu veriyi Mart ayında gerçekleşen önemli bir canlanma sinyali alırsak, Ocak ayında ekonomide önemli bir aktivite olduğu, Şubat ayında sert bir düşüş yaşandığı şeklinde yorum yapmamız gerekir.
       Fakat, diğer verilerden izlediğimiz, örneğin kredi kartı ile yapılan harcamalar, Ocak ayında ekonominin çok durgun olduğunu, Şubat ayında ise sevgililer günü ve bayram öncesi bir canlanma olduğunu gösteriyor.

       Kredi kartı harcamalarına baktığımızda, Mart ayının Şubat ayına göre biraz daha geride olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Mart ayında toplanan KDV’nin büyük oranda Şubat ayının KDV tahsilatını yansıttığını düşünüyoruz.
       Geçen yılın ilk üç ayı ile karşılaştırdığımızda bu yılın ilk üç ayında tahsilata ilşkin daha çarpıcı bir zamanlama farkı olduğunu izliyoruz. Ekonomide bu boyutta bir hareketlenme olsa mutlaka farkedilirdi.
       Şubat ayında iç talepde hafif kıpırdama olduğunu, fakat Mart ayında bunun yeni bir ivme kazanmadığını düşünüyoruz. İç talepde önemli bir artış olmaması üretimde bir artış olmaması anlamına gelmiyor.
       Birincisi, bu yıl Mart ayındaki işgünü, hem bu yılın Şubat hem de geçen yılın Mart ayına göre 3-4 gün daha fazla. İkincisi, başta ABD olmak üzere, dünya ekonomisindeki canlanma ihracatımıza çok olumlu yansıyor. Şubat ayına göre artış gösteren ve yüzde 71,3 olarak açıklanan özel sektör kapasite kullanım rakamları da bunu doğruluyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları