Home page
Haber Menüsü


İş Bankası Genel Müdürü Özince
 
‘Yüksek rasyolar bankacılığı zedeler’
 
İş Bankası Genel Müdürü Özince, sermaye yeterliliğine ilişkin yüksek rasyoların bankacılık sektörünü zedeleyebileceğini söyledi.
 
İstanbul
AA
 
20 Mart—  Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, sermaye yeterliği rasyosunun yüksek tutulmasının, banka gelir kapasitelerinde sorunlara neden olabileceği ve sektörü zedeleyebileceği uyarısını yaptı. Türkiye Bankalar Birliği ile Uluslararası Finans Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen “Risk Yönetiminde Temel Konular Konferansi”nda konuşan Özince, sermaye yeterliği konusunda yasal altyapının önemine dikkat çekti.

   
 
       
   
MSNBC News Bankaları güçlendirme planı sadece görüntüyü mü değiştirecek?
MSNBC News Bankacılığın hedefi 5 yılda 500 milyar $'lık sektör yaratmak
MSNBC News Bankacılık yasası banka hisselerini nasıl etkileyecek?
MSNBC News Bankaların dörtte biri tarih oldu
MSNBC News SPK: Banka bilançolarındaki gecikme geçici
MSNBC News Özince: Gerekirse banka alırız
MSNBC News Özince: Bankacılık fazla eleştiriliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Krizle mücadele ve bankacılığın yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalardan örnek veren Özince, bankacılık sektörünün yeniden düzenlenebilmesi, senkronize bir şekilde eşgüdümle uluslararası standartlara uyumlu halde çalışmasının fevkalade önemli olduğunu vurguladı. Özince, “Bizler ümit ediyoruz ki, Türkiye’nin bankacılık sektöründe dünya çapında rekabet edebilir bir seviyeye ulaşabilir, kendi kendine çeki düzen verebilir” diye konuştu.
       
UYGULAMADA SIKINTILAR GELEBİLİR
       İster istemez, bu reformların uygulanmasında zaman açısından birtakım sıkıntılar da bulunduğunu dile getiren Özince, şunları söyledi:
       “Herhangi bir ülkenin kendine ait öncelikleri bulunmaktadır. Bir ya da birden fazla ülkenin öncelikleri diğer ülkelerden farklı olacaktır. Reformlar ve reformların hayata geçirilmesine yönelik gereken süre de ülkeden ülkeye değişecektir. Örnek vermek gerekirse, sermaye yeterliliği gerekliliğinin oluşturması ve bunun yasal altyapısının oluşturulması, finans sektörünü ve ekonominin kuvvetlenebilmesi için son derece önemli. Yasal düzenlemelerin yapılabilmesi ve adli reformlar sermaye yeterliliği gereklerinin temin edilmesinden çok daha zordur. Uzun dönemde yasal gerekliliklerin ve yasal altyapının oluşturulmasıyla beraber bankacılık sektörü ve ekonomi çok daha fazla refaha ulaşabilecektir. Sermaye yeterliliğine ilişkin yüksek rasyoların, bankaların daha rahat çalışmasını ve kısa vadede istikrarı getireceği söylenmektedir.
       Ancak bu beraberinde özellikle gelir kapasitesinde birtakım sorunlar yaratabilir. Böyle olması durumunda uzun vadelerde, uzun süre boyunca bankalar kendi rekabetçi avantajlarını pekiştiremezler. Bu süreç bankacılık sektörünü zedeleyebilir ve sonuç itibariyle rekabeti daha da zorlaştırır. “
       Rekabette karşılaşılan bu zorlukların özellikle finans sektörünün ve finans piyasalarının açılmasıyla yeniden yapılanma süreciyle daha da artacağına dikkat çeken Özince, “Çünkü uluslararası bankalar piyasaya girdikleri zaman daha yüksek düzeyde sermaye yeterliliğini ellerinde bulundurabilirler. Aktif ve pasif risk portföylerini yurtiçi bankalara göre çok daha sağlam bir şekilde sürdürebilirler. Bu da rekabeti zorlaştırır” dedi.
       
EKONOMİK AÇIDAN DA ZORLUKLAR
       Ersin Özince, yüksek düzeyde sermaye yeterliliği rasyolarının özellikle makroekonomi açısından da zorluklar getirebileceğini savunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Çünkü ekonomi geliştikçe ellerinde bulundurdukları aktifler gelişebilir ve son derece büyük bir sermaye bulundurmak yerine, kamu kuruluşları bankaların sermaye yapılarını değiştirmek yerine ekonomiyi düzeltmeyi tercih edebilirler. Makroekonomik istikrarın elde edilmesine yönelik hayata geçirilen bu çabalar tek başına bankaların pozisyonunu kuvvetlendirmeyebilir. Diğer bir deyişle genel bir reçete aslında bütün vakalar için geçerli olsa bile makroekonomik istikrarın elde edilmesine yönelik önlemler kesinlikle geciktirilmemelidir. Gereken likiditenin temin edilmesine bütün destekler verilmelidir ki mudiler panik olmasın ve mutlaka bankalar desteklenmeli. Ekonomik istikrara kavuşması sağlanmalıdır.”
       Yaklaşımların ülkeden ülkeye değişmekle kalmayıp, ülke içinde de farklı yaklaşımların benimsendiğini kaydeden Özince, gözetim ve denetim açısından tek bir reçetenin olmasının gelişmekte ve değişmekte olan piyasalar için geçerli olmadığını söyledi.
       Bankaların risk profilleri, risk denetim hizmetleri ve risk yönetim açısından anlayışlarının da birbirinden farklı olabileceğini kaydeden Özince, “Sonuç itibarıyla istikrarsızlığın da ekonomik dengesizliğin de bulunması risk açısından son derece entegre bir yaklaşımın benimsenmesini gerekli kılıyor.” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları