Home page
Haber Menüsü


Özince: Bankacılık fazla eleştiriliyor
Bankacılık sektörüne hakketiğinden çok fazla eleştiri yapıldığını ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Özince, “Özellikle güçlü, güvenilir, devlet garantisine ihtiyacı olmayan bankalarımız aleyhine haksız rekabet konusuna hassasiyet gösterilmeliydi” dedi.
İzmir
AA
3 Ocak— İzmir’de İş Bankası şube açılışına gelen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankacılık sektörünü değerlendirdi. Özince, kamu ve özel sektör bankalarının aynı kriterler içinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, uygulamaların kamu ve özel bankalar için eşit olması gerektiğini savundu.

   
 
       
    MSNBC News ÜMİT SEZGİN'İN YAZISI: Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News Tekstilbank'ta GSD payı %68.5 oldu
MSNBC News Bankalara destek 15 Ocak'a dek Meclis'ten çıkacak
MSNBC News Özince: 2002'ye umutla girmek istiyoruz
MSNBC News Özince: Bankacılığa güven kaybolmadı
MSNBC News Özince'den 'aşırı iyimserlik' uyarısı
MSNBC News Dünya Bankası Bankacılık Heyeti kredi için ön incelemede
MSNBC News Bankacılık krizin diyetini ödüyor
MSNBC News İş Bankası'na 350 milyon dolar
MSNBC News Kamu bankalarından 750 şube kapanacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özince, “Yani devamlı dikkatimizi özel bankalardaki sorunlara yoğunlaştırmamız yeterli değil. Unutmamalıyız ki kamu bankalarında da tasarruf mevduatı sigorta fonuna aktarılan bankaların parası kadar ciddi bir görev zararı oluştu. Bunları da saptayarak gitmek lazım” diye konuştu.
       Yeni Bankacılık Yasası’na ilişkin olumlu beklentiler içinde olduklarını kaydeden Özince, bir çok ülkede ekonominin ve mali sektörün rehabilitasyonunda kullanılan araçların BDDK’nın da elinde olmasında yarar bulunduğunu anlattı.
       Özince, “Özellikle Dünya Bankası kaynaklı bir dış fon kullanılacaksa, bunu reddetmememiz yararlı olur. Tabii ki uygulamada çok önemli. En ufak bir gölge düşürmemek gerekir” dedi.
       
GÜÇLÜ, SAĞLAM TÜRK BANKALARI
       
Özince, sistem içinde güçlü ve sağlam Türk bankaları olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
       “Türk kamuoyu şundan müsterih olmalı; ülkemizde güçlü, sağlam Türk bankaları var. Bunların tek örneği de İş Bankası değil. Milli bankacılık sektöründe ciddi oyuncular var. Kaygıya hiç bir zaman yer vermemek lazım. Yeni Bankacılık Yasası tüm kaygıları, eksikleri giderecek mi bilmiyorum. Biz Bankalar Birliği özelinde de bir takım merak ettiğimiz konularda henüz ayrıntılı bilgi alamadık. BDDK’dan bu konuda bilgi sormayı gerekli gördük. Belki bazı detayları konusunda örneğin aktif büyüklük kriterleri konusunda bilgi alabilsek, değerlendirme yapmak daha kolay olacak. Böyle bir aracın otoritenin elinde olmasında yarar var. Ama tabii kullanırken, Türkiye’nin hassasiyetlerine çok özen göstermek lazım.”
       Yeni Bankalar Kanunu’nun sivil otorite ile kamu arasında hiç bir ayırım yapmaması gerektiğini belirten Özince, çünkü bir çok büyük özel bankanın halka açık olduğunu kaydetti.
       Özince, “Dolayısıyla kamu bankaları denildiğinde sadece sermayesi devlete ait olan banka, düşünmemek lazım. Bankacılıkla ilgili tüm prensipler, kamu bankalarına da istisnasız uygulanmalı. Oradaki sıkıntılar ve hastalıklar ve oralara konulan fonun miktarı da hiç bir şekilde gözardı edilmemeli” diye konuştu.
       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankaların mali boyutunun büyüdüğünü de ifade eden Özince, ancak bu konuda bağımsız bir bankacılık otoritesinin varlığından dolayı müsterih olduklarını ve saygı gösterdiklerini bildirdi.
       Türkiye’nin geleceği için bankacılık sektörüne olan güvenin, bu sektörün itibarının her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Özince, “İtibar ve güvenin sermayesini yurtdışından getiremezsiniz. İtibarı ve saygınlığı para koyarak da yerine koyamazsınız” dedi.
       Bankacılık sektöründe ciddi düzenlemeler ve yapılanmalar gerçekleştiğini ifade eden Özince, hala bazı sıkıntılı bankaların olabildiğini ancak bunların genel içinde çok küçük kaldığını söyledi. Özince, “Hala sıkıntılı bankalar olabilir, çünkü reel sektörde sıkıntılar sürüyor. Ama bankacılık yapmaya kalkışanların da artık bu kadar kötü olayı görüp, kendi kendilerine çeki düzen vermelerini veya zorlananların bankalarına el konulmadan kendi elleriyle götürüp bankalarını teslim etmesinin uygun olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
        Özince, halen tartışılan “İstanbul Yaklaşımı”nın öteden beri Türk ekonomisi içinde uygulandığını belirtirken, son dönemde kriz nedeniyle bu uygulamanın olumsuz etkilendiğini söyledi. Özince, şöyle dedi:
       “İstanbul Yaklaşımı, borçlu ile alacaklının niyetleri iyiyse öteden beri uyguladığı yöntemdi. Ne yazık ki kriz ortamı bu ilişkileri bir miktar kötü etkiledi. Eskiden özgüven daha fazla iken borçlularla alacaklılar oturup, bir protokol yapardı ve bir vadeye bağlarlardı. Ama kriz bu konulardaki ticari ve mali barışı olumsuz etkiledi. Bir de şunu iyi ayırmak lazım. Bugün ihtiyacı olan olmayan herkesi kurtarma adı altında bir takım olumsuzluklar da yaşanabilir. İstisnalara tabi tutmazsak, tasarruf sahibi tasarruflarını arzu ettiği şekilde bankacılık sisteminden almakta güçlük çeker veya istediği geliri elde edemez. Krediyi veren kim? Banka değil, tasarrufçudur. Dolayısıyla iyi olmayacak hastaya da ilacı heba etmemek lazım. Hasta olmayanların da hasta numarası yapmaması gerekir.”
       Özince, sektörde haksız rekabet konusunda kendisinin de endişeleri bulunduğunu, bunun giderilmesi gerektiğini savundu. İş Bankası hissedarlarına haksız rekabeti anlatmalarının mümkün olmadığını kaydeden Özince, “Sektörde haksız rekabet olmamalı ama önce kamuyla özel sektör arasında olmamalı” dedi.
       Yabancı sermayenin Türkiye’de bankacılık sektörüne henüz çok büyük yatırımlar yapmadığını belirten Özince, yaşanan sıkıntılar giderilmeden, bankacılık sektöründe çok büyük miktarlı yabancı sermaye yatırımlarının olmayacağını söyledi.
       Özince, “Bizim telekomünikasyon konusunda İtalyan ortağımızın getirdiği kadar sermayeyi bankacılık sektöründe daha uzun süre göremeyeceğimizi sanıyorum” diye konuştu.
       Geçmiş enflasyona bakmamak gerektiğini belirten Özince, Türkiye’nin uzun yıllardır yaşadığı yüksek enflasyon ortamının hiç bir kesime yararı olmadığını, bunun vatandaşa uygulanan bir vergi olduğunu söyledi.
       Özince, 30’un altındaki enflasyon oranını kendisinin gördüğünü ama Türkiye’de bir çok insanın bu dönemi yaşamadığını bildirerek, “Türkiye bu enflasyon belasından kurtulmalı. Kendimize bir hedef koymazsak bir yere varamayız. Ya sağlıklı olacağız ya olacağız. Bu belayı Rusya, İsrail, Latin Amerika ülkeleri bile düşürdü. Biz niye yapamayalım” diye sözlerini tamamladı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları