Home page
Haber Menüsü


BDDK Başkanı Engin Akçakoca
Bankacılığın hedefi 5 yılda 500 milyar $’lık sektör yaratmak
“Türkiye’de bankacılık sektörü ayağa kalkmadan hiçbir sektör ayağa kalkamaz” diyen BDDK Başkanı Akçakoca “Bankaların risk konusunda bilgili, deneyimli, uyanık olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
Ankara
AA
    2 Mart—  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, hedeflerinin 5 yılda 500 milyar dolarlık bir bankacılık sektörü yaratmak olduğunu söyledi. Akçakoca, Ankara’da düzenlenen “Bankacılık Sisteminin Temel Sorunları ve Yeniden Yapılandırılması” konulu panelde yaptığı konuşmada, sektördeki sorunların herkes tarafından bilindiğini, kendilerinin de 50 yılın birikimlerini çok kısa vadede çözmeye çalıştıklarını vurguladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankacılık sektörü ayağa kalkmadan, bu sektördeki sorunlar çözülmeden Türkiye’de hiçbir sektörün ayağa kalkamayacağını ve problemlerin halledilemeyeceğini kaydeden Akçakoca, sektördeki sermaye yeterlilik rasyosunu artırmayı planladıklarını ifade etti.
       Akçakoca, kendisinin gönlünden de yeterlilik rasyosunu 12’ye çıkarmanın geçtiğini, hatta dünyada 14 rakamlarının konuşulduğunu, ancak ekonomik sermaye oranının göz önünde bulundurulduğunu kaydetti.
       
NASIL BİR SEKTÖR İSTENİYOR?
       Sistemin donuk krediler yönünden sancılı olduğunu belirten Akçakoca, bu nedenle üçüncü denetime yöneldiklerine dikkat çekti.
       Bundan sonra sektörde sermaye katkısını gündeme geleceğini anlatan BDDK Başkanı, belirli koşulları sağlayamayan bankaların da birleştirilerek, güçlendirileceğini belirtti.
       Akçakoca, yeni dönemde sektöre yönelik beklentilerini de şöyle sıraladı:
       “Hedefimiz 5 yılda 500 milyar dolarlık bir bankacılık sektörü yaratmak. Bunun yüzde 25’inin yabancı bankalardan oluşmasını bekliyoruz. Bankaların risk konusunda bilgili, deneyimli, uyanık olmalarını bekliyoruz. Faaliyet karı üretmelerini bekliyoruz. Reel sektörle aralarında sorun olmamasını ve sektöre katkı sağlamalarını bekliyoruz. Refaha yararlı atılım yapmalarını bekliyoruz.”
       
İSTANBUL YAKLAŞIMI HAYATA GEÇİRİLMELİ
       Konuşmasında İstanbul yaklaşımının mutlak surette hayata geçirilmesi gereğine işaret eden Akçakoca, BDDK olarak bu konuda üzerlerine düşeni yaptıklarını belirtti.
       Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeleri de anlatan BDDK Başkanı, 1980 sonrasındaki temel gelişmeler çerçevesinde banka sayısı ve istihdamda büyüme yaşandığını, dışa açılma ve uluslararası finans sistemi ile bütünleşmenin meydana geldiğini bildirdi. Sektördeki yapısal sorunların ne tür sonuçlar doğurduğu hakkında da görüşlerini açıklayan Akçakoca, Kasım ve Şubat krizleri ile birlikte ortaya çıkan gelişmeler hakkında da bilgi verdi.
       Daha sonra bankacılık sektöründeki yeniden yapılandırma çalışmalarına değinen Engin Akçakoca, bu kapsamda kamu bankalarında stratejik plan ve detaylı yeniden yapılandırma programının uygulamaya konulduğunu söyledi.
       Akçakoca, program ile birlikte bu yıl Vakıfbank’ın özelleştirme sürecinin sonuçlandırılacağını, Haziran ayı sonuna kadar da şube sayısının 897, çalışan sayısının ise 16 bin azaltılacağını vurguladı.
       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamındaki bankalara dönük çalışmalar konusunda da bilgi veren Akçakoca, aktif yönetim ve tahsilat çalışmalarında 6 bin 110 kurumsal, 63 bin 717 bireysel kredi dosyasının Tahsilat Dairesi’ne aktarıldığını, 48 borçludan 1.7 milyar dolar tutarındaki alacağın protokole bağlandığını kaydetti.
       
ÖZEL BANKALAR VE DEMİRBANK
       BDDK Başkanı, özel bankaların da güçlü bir yapıya kavuşturulması gereğine işaret ettiği konuşmasında, bu şekilde şeffaflığın ve sektöre güvenin pekişeceğini, devir ve birleşmeler için uygun ortam yaratılacağını, reel sektöre dönük kredi imkanlarının da artacağını anlattı.
       Bu arada Akçakoca, paneldeki diğer konuşmacıların Demirbank’la ilgili eleştirileri üzerine de, “Bugün olan kriterler o gün olmadığı için pırıl pırıl bir banka o gün gitti” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları