Home page
Haber Menüsü


 
Bankacılık yasası banka hisselerini nasıl etkileyecek?
 
BDDK’nın yayımladığı uygulama tebliğleri, bankacılık sektörüne sermaye desteğinin nasıl gerçekleştirileceği konusunda bir takım detaylar içeriyor.
 
Oğuz Büktel
NTV-MSNBC
 
6 Şubat—  Bankacılık yasası şeklinde adlandırılan Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nı Cumhurbaşkanı’nın onaylamasının ardından, BDDK bir uygulama yönetmeliği yayınladı. Tebliğ özellikle bankacılık sektörüne sermaye desteğinin nasıl gerçekleştirileceği konusunda bir takım detaylar içeriyor. Bizi ilgilendiren ve yazımıza konu olarak seçtiğimiz detay ise bu konunun halka açık bankaların hissedarlarını, özellikle de küçük yatırımcıları nasıl etkileyeceği.

   
 
       
   
MSNBC News Oğuz Büktel: Veri ve haber bombardımanı altında bir gün
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uygulamanın aşamaları şunlar olacak :
       1- Bankaların 2001 yılı Genel Kurulları BDDK bildirene kadar ertelenecek.
       2- İMKB’de hisseleri işlem gören bankalar 2001 yıl sonu bilançolarını genel kurullarından önce açıklayamayacaklar.
       3- Bankaların iki adet denetimden geçmesinden ve en son olarak BDDK denetimi yapıldıktan sonra bilançoların gerçek durumu ortaya çıkacak. Normal şartlar altında takipteki alacak sınıfına girmesi gereken , ancak karşılık ayrılmayan - yüzdürülen- kredi portföyünün büyük bölümü 3 aşamalı denetim sonucunda zarar olarak mali tablolara yazılacağı için, daha önceden gözükmeyen zararlar karlılıkta, özkaynaklarda ve hatta sermayede erime gerçekleştirecek.
       4- Bu değerler üzerinden hesaplanacak sermaye yeterlik rasyosu ve bu oranın yüzde 8’in altında kalması halinde gerekecek sermaye tutarı banka yönetimine bildirilecek ve artırım talep edilecek.
       Bunun iki değişik sonucu olabilir :
* Özkaynaklardaki erime ve bankaların bir bölümünün zararlarının ortaya çıkması doğal olarak değerlemeleri aşağıya çekecek ve bu da doğal olarak fiyatlara yansıyacak. Ancak bu gerçeğin çoktandır farkında olan bazı yerli-yabancı analistlerin tavsiyeleri sonucu bunun bir kısmının zaten fiyatlara yansıdığı söylenebilir. (Kısa vadede hisse değerlerine olumsuz etki beklenebilir ancak uzun vade için olumlu)
* Eğer sermaye yeterliliğine ulaşmak için gerekli miktar mevcut sermayedarlarca karşılanarak rasyo yüzde 5’in üzerine çıkarılırsa, geri kalan miktar TMSF tarafından bankalardan alınacak hisse senedine dönüştürülebilir tahvil karşılığı yedi yıl vadeli sermaye benzeri kredi şeklinde verilecek. Ancak eğer sermayedarlar bu artışın tamamını kendileri sağlayamazsa ortaklar tarafından sağlanacak miktarı aşmayacak oranda bir sermaye katkısı fon (TMSF) tarafından gerçekleşecek. Bu da mevcut ortakların payında bir azalmaya yol açacaktır. Bunu örnekle açıklayalım :
       Banka sermayesi : 1 milyar TL
       Hisse senedi : 1 milyon adet
       İnceleme sonucunda sermaye yeterlik rasyosunu yüzde 5’e çıkarmak için sermaye artırımı gereği : 1 milyar TL
       Mevcut ortaklar bunun yarısını karşılayabilirse şöyle bir hesap ortaya çıkacak:
       TMSF : 500 milyon TL sermaye
       Mevcut ortaklar : 500 milyon TL sermaye
       Yeni sermaye : 2 milyar TL
       Yeni ortaklık yapısı
       Yüzde 75 mevcut ortaklar
       Yüzde 25 TMSF
       
HİSSE DEĞERLERİ NASIL ETKİLENECEK?
       Peki hisse değerleri üzerinde nasıl bir etkisi olacak :
       Diyelim hisse değeri 10 bin TL
       Bu durumda artırım öncesi piyasa değeri 10 milyar TL olacak.
       Artırım sonrasında ise şirketin piyasa değeri yapılan sermaye artırımı sonucunda kasaya giren bedel kadar artacak (normal şartlar altında). Böylece yeni piyasa değeri 11 milyar TL olurken, eski hissedarların ellerindeki hisselerin değeri yüzde 75x11 milyar TL, azalışla 8 milyar 250 milyon TL olurken, yeni hissedarların yani fonun hissesi ödediği 500 milyon TL’ye karşılık 2 milyar 750 milyon TL olacak.
       Burada eski ortakların kaybının nedeni ise 10,000 TL piyasa bedeline sahip bir hissenin 1000 TL nominal değer üzerinden, emisyon primi olmaksızın kullandırılması olacak. Eğer olağanüstü şartlar yoksa, mevcut banka ortaklarının hiçbiri bu yolu seçmek istemeyecek, bir şekilde sermaye artırımı için gerekli parayı bulup, hisselerinin bir kısmından vazgeçmek istemeyecektir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları