Home page
Haber Menüsü


İSO: Gerçekçi kur politikası tavizsiz uygulanmalı
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Küçük, gıda sektörünün 3 milyar dolar olan ihracatını 10 milyar dolara çıkarmanın hayal olmadığını söyledi. Küçük, gerçekçi kur politikasının tavizsiz uygulanması gerektiğini de belirtti.
İstanbul
AA
31 Ocak— İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, gerçekçi kur politikasının taviz verilmeden uygulanması gerektiğini söyledi. Küçük, Gıda Dernekleri Platformu’nun düzenlediği toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

   
 
       
   
MSNBC News Yılmaz: Ekonomiye güven artıyor
MSNBC News TL'nin değerini kurla ölçmeyelim
MSNBC News TOBB'dan TL'de aşırı değerlenme uyarısı
MSNBC News Tezer: Önemli olan kurda istikrar
MSNBC News TL, ihracat ve turizmi zorluyor
MSNBC News Taylor: Dalgalı kur istikrarı getiriyor
MSNBC News Dolar, 2 yıl önceki değerine yaklaştı
MSNBC News Keşçi: TL'deki aşırı değerlenme ihracatçıyı sıkıntıya sokacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Küçük, dövizdeki düşüşle ilgili bir soru üzerine, “Gerçekçi kur politikasını taviz vermeden uygulamamız gerekiyor, olayın ihracat boyutunu önemsememiz gerekiyor” dedi.
       Bir basın mensubunun ABD Hazine Müsteşarı John Taylor’un temaslarını nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusu üzerine de Küçük, ABD gezisiyle ilgili 26-27 Şubat’da TOBB’un başkanlığında önemli bir toplantının olacağını ve ziyaretin de bu ölçüde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
       “Önemli bir ziyaret. Bizim bu çalışmaları neticelendirmemiz ve çok önemli bir seviyeye çekebilmemiz açısından önümüzde çok çok kısa bir süre var. Onu iyi değerlendirmek için zaten çalışmalar yapılıyor. İnşallah netice alınacak. ABD’den döndüğümüzden beri ifade etmeye çalıştığım şu; ABD’deki gezi önemli bir adımdır, ama bunun ilk adım olarak kalmaması lazım. Hızlı bir şekilde hareket edilmesi gerekir.”
       
KURMAY HEYET KURULMASI ÖNERİSİ
       Bir basın mensubunun Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) John Taylor ile bir araya geldiği öğle yemeğinde eski TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun reel sektörün sorunları için kurmay heyeti kurulması gerektiğine dair sözlerini hatırlatarak, “Bu konuda sizce ne yapılması gerekiyor?” sorusu üzerine Tanıl Küçük, şunları söyledi:
       “Reel sektörün sıkıntıları dünden bugüne çözüm bulacak sorunlar değil, ama sürenin uzaması çok önem taşıyor. Mali sektördeki sıkıntılar aşılmadan reel sektöre yansıması olmaz. Şu an için mali sektördeki sıkıntıların da tamamen aşıldığını söyleyemeyiz. Olaya o açıdan baktığımızda da reel sektöre yansımaması normal, ama sorunlar çözüldükten sonra da yansımasını sağlamak asli görevimiz. O konunun çok ciddi takipçisi olacağız. Tabii ki bu sorunları ortak olarak çözebilmek, bir araya gelmek, onun üstüne tartışabilmek adına ne derseniz deyin kurmay heyet ya da tartışma ortamı deyin netice alınması açısından çok önemli.”
       
KAYNAK ARAYIŞI SÜRÜYOR
       Tanıl Küçük, gıda sektörü ihracatının artırılması için kaynak problemi olduğunun hatırlatılarak, bu konuda somut bir projeleri olup olmadığının sorulması üzerine de geçtiğimiz hafta uluslararası sermayeyle ilgili bir rapor açıkladıklarını anımsattı.
       İSO Başkanı Küçük, “Arayışlar hep devam ediyor. Kaynağa çözüm bulabilmek için uluslararası sermaye önemli bir sorun. İSO şirket beraberliklerini hep dile getiriyor, bunu da kaynak sorununa bir çözüm olarak düşünüyoruz. Bunun haricindeki çözümleri de geliştirme çabası içindeyiz” diye konuştu.
       
GIDA İHRACATINI ARTIRMAK HAYAL DEĞİL
       İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, gıda sektörünün 3 milyar dolar olan ihracatını 10 milyar dolara çıkarmanın hayal olmadığını bildirdi. Gıda sektöründe faaliyet gösteren 14 derneğin biraraya gelerek oluşturduğu Gıda
       Küçük, bu anlamda gıda sektöründe 14 derneğin biraraya gelmesinin çok önemli olduğunu belirterek, GDP’nin sektör açısından çok şeyler başaracağına inandığını kaydetti. Şanslı bir başkan olduğunu ifade eden Küçük, şöyle dedi:
       “İnancım şu; artık konjonktür, toplum hazır. Hep taleplerin toplumdan gelmesi bizlerin o yöne kanalize olması açısından çok önemlidir. Hep beraber sorunları tespit edebilmemiz ve sorunlara çözüm üretebilmemiz, ondan sonra da o çözümleri iletebilmemiz gerçekten önemli. Bu da artık yeterli değil. Bu ilettiğimiz çözümleri de neticeye kavuşturabilmek, bu konuda da çok ciddi şekilde takipçi olmak gerekir.”
       Gıda sektöründen İSO’ya başkan olduğunu hatırlatan Küçük, “Biz şu anda sorunlara genel bakıyoruz, sanayinin genel sorunları diyoruz ama gıda sektörünün 3 milyar dolar olan ihracatını 10 milyar dolara çıkarmak hayal değil. Sektörün kapasitesi, bugünkü imkanları buna yeterli” diye konuştu.
       Tanıl Küçük, kaynak sıkıntısının tüm reel sektörde olduğu gibi gıda da bir gerçek olduğunu vurgulayarak, İSO’nun bu konudaki çalışmaları vazife olarak kabul ettiğini bildirdi.
       
KDV ORANLARI DÜŞÜRÜLSÜN
       GDP Başkanı Şemsi Kopuz da, çağdaş bir gıda düzeninin herkesin hedefi olduğunu belirterek, gıda sektörünün temsilcileri olarak serbest piyasa düzenine inandıklarını kaydetti.
       Türkiye’nin tarım ve gıda politikalarının yeniden oluşturulması, tarım, toprak ve ürün planlaması yasalarının bir an önce çıkarılması için platform olarak her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını vurgulayan Kopuz, beslenme ve gıdanın sosyal boyutu olan bir kavram olduğuna dikkati çekti.
       Ekonomik krizi aşıncaya kadar, temel gıdalarda KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirten Kopuz, krizde derinden etkilendiklerini söyledi.
       Kopuz, tarımsal gıda sanayinin önünü açmak, uluslararası rekabet ortamında yerini almasını sağlamak için acil önlemler alınmasını istedi. Çay Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ruşen ise “tek istediğimiz, devlet önümüzde engel olmasın. İnanılmaz bir bürokrasi var” dedi. Toplantıda diğer gıda dernekleri başkanları da, sektörün sorunlarını dile getirerek, bu sorunlara bazı çözüm önerileri sundular.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları