Home page
Haber Menüsü


TL, ihracat ve turizmi zorluyor
Döviz kurlarında Kasım ayından bu yana yaşanan ciddi düşüş, bu ihracat ve turizm sektörünün en büyük kozu olan “rekabetçi fiyat” avantajını yitirilmesine neden oldu.
Açıl Sezen
CNBC-E
30 Ocak— Devlet Bakanı Kemal Derviş, güçlü ekonomiye geçiş programını açıkladığı dönemde, büyümenin lokomotifi olacak iki sektörün ihracat ve turizm olduğunu açıklamıştı. Özellikle devalüasyonun etkisiyle bu iki sektör 2001 yılında Türkiye’nin yıldızı oldu. İhracatta 31 milyar dolarlık gelir elde edilerek 30 milyar dolarlık “psikolojik sınır” aşıldı. Turizm gelirleri ise 10 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş'ten TL'ye müdahale sinyali
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Tüm haberler için tıklayın

       Bu sayede, önceki programın çöküşünün önündeki en büyük nedenlerden biri olan 10 milyar dolarlık cari açık giderildiği gibi, yaklaşık 4 milyar dolarlık fazla elde edildi.
       Ancak döviz kurlarında Kasım ayından bu yana yaşanan ciddi düşüş, bu iki sektörün en büyük kozu olan “rekabetçi fiyat” avantajını yitirilmesine neden oldu.
       
  Konuyla ilgili haberler
Taylor: Dalgalı kur istikrarı getiriyor
Kerem Alkin yazdı: Yabancı yatırımcının gözü 'döviz dengesi'nde
Dolar 2 yıl önceki değerine yaklaştı
Derviş'ten TL'ye müdahale sinyali
Keşçi: TL'deki aşırı değerlenme ihracatçıyı sıkıntıya sokacak
Hazır giyimde 2001'in ihracat karnesi zayıf
Tezer: Önemli olan kurda istikrar

       Üretim hammadde ve aramallarını 1 milyon 500 bin - 1 milyon 600 bin liralık banttan alan ihracatçılar, alacaklarını 1 milyon 350 bin liralık kurdan tahsil edebildiler. Bu nedenle ciddi bir zararla karşılaşılırken, özellikle bahar-yaz dönemi için alınması planlanan siparişlerin de önü tıkandı.
       Bu sezonun iş bağlantılarını Eylül-Ekim aylarında yüksek kurdan yapan turizm sektörü de ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı.
       
ALOĞLU: YILBAŞI FİYATLARINA OTURMALI
       Fen-İş Yönetim Kurulu Başkanı ve DYP eski Milletvekili Sedat Aloğlu, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle aktardı:
       “Son bir haftada bütçe yaparken üç kere kur nedeniyle değişiklik yapmak zorunda kaldık. Bu çok önemli bir sıkıntı. Programın genelinin olumlu olduğunu düşünüyoruz. Ancak, bazı noktalarda ince ayar yapılması şart. Yıl ortasından itibaren döviz kurunun yılbaşı fiyatları civarında oturmasını ve enflasyonun biraz altında gerçekleşmesi gerekiyor. İhracatçının avantajının korunması açısından bu çok önemli. Ancak bir o kadar da ithalatın körüklenmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Yoksa Türkiye 2000 yılındaki çökmeye neden olan sorunlarla tekrar karşı karşıya kalabilir.”
  DERVİŞ NE DEDİ?
Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, Salı günü Türkiye İhracatçılar Meclisi'ndeki toplantıdaki sözleri kur tartışmasını hızlandırdı:
Güven geri geliyor. Ağır bunalımı, acil bakımdan çıkışı başardık gibi gözüküyor. Yeni programa olan 16 milyar dolarlık ek destek kararı da çıkarsa, gerçekten o en zor durumu geride bıraktık diyebiliriz.
Dolar 1 milyon 650 lirayken hata dedik, bence bugün de biraz hata var. Piyasa gerçekleri kendisi öğrenecektir.
Kura müdahale, Merkez Bankası'nın işi. Merkez Bankası özerk bir kuruluş.
2001 yılında 3 gelişme yaşandı. Cari işlemler dengesi eksi 10`dan artı 3`e geçti. 13 milyar dolarlık bir değişim. Bugün yeni hissedilen güven ortamında da çok önemli etkisi oldu bunun.
Burada ihracatın dünyadaki zor şartlara karşın yüzde 14 büyümesi çok önemli bir etken olmuştur. Bu iyileşme sadece ithalatın düşmesiyle olsa çok üzülecektik. Bu 2001 yılının önemli bir başarısı oldu, sizlerin başarısı oldu. Dünya ticareti yüzde 1 büyüyor, Türkiye ihracatını yüzde 14 artırabiliyor, önemli başarı.
İkinci önemli başarı maliye politikası hedefleri tutturuldu, gevşeme olmadı. Programda öngörülmeyen harcamalar olmadı. Hem iç piyasada hem dış piyasada hedefler tutturuldu.
Üçüncü boyut, 2001 yılında çok önemli yapısal reformlar gerçekleştirildi. Mart ayından bu yana 19 yapısal reform kanunu TBMM`den geçti. Meclis`e de teşekkür etmek istiyorum. Program açısından çok önemli oldu.

       
KONUKOĞLU: İHRACAT YAPMAK ZOR
       Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise ihracatçının ciddi düşüş nedeniyle büyük sıkıntıya girdiğini söyledi. Konukoğlu, “Bu rakamlarla ihracat yapmak çok zor. Devalüasyonun getirdiği avantaj yitirilebilir. Benim görüşüm 1 milyon 400 bin lira seviyesinde bir kurun avantaj getirebileceği yönünde. Bu koşullarda iş yapmaya alışmamız gerekiyor. Yani dalgalı kura alışacağız, ama bu kadar büyük dalgalanma yüzünden ihracatçı ne yapacağını bilemez hale geldi. Sanırım kur konusunda bir orta nokta bulunacak” dedi.
       
KÖLETAVİTOĞLU: ZARARI BÜYÜTMELİM
       Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Tavit Köletavitoğlu ise turizm bağlantılarının yüksek kurdan yapıldığının altını çizdi ve “Kısa vadede turizm ve ihracatta ciddi zarar edileceği ortada. Önemli olan, bundan sonraki süreçte bu zararın büyümesini engelleyecek mekanizmaların geliştirilmesi” dedi.
       
ZORLU: KURLAR KAR MARJINI DÜŞÜRÜYOR
       Korteks Mensucat Sanayii ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu da döviz kurlarındaki gerilemenin kar marjlarını düşürdüğünü, değer kaybının devamı halinde ihracatın tehlikeye gireceğini söyledi.
       Zorlu, döviz kurlarının dalgalanmaya bırakılmasının ardından ihracatın önemli ölçüde artış kaydettiğini anımsatarak, son haftalarda yaşanan değer kaybının bu süreci tersine çevirebileceğini, ancak şimdilik endişe edecek bir durum olmadığını ifade etti.
       “Su bu kadar bulandıktan sonra, durulması ani olmaz” ifadesini kullanan Zorlu, kurlarda artı ya da eksi yöndeki aşırı dalgalanmaların, şirketlerin maliyet hesabı yapmasını güçleştirdiğini kaydetti.
       Zorlu, kurların 1 milyon 300 bin liranın üzerindeki seviyesini koruyacağına inandığını belirterek, şunları söyledi:
       “Kar marjları düştü... Ancak, değer kaybının devamı, ihracatı tehlikeye sokar. Yurtdışı bağlantıları ve ihracatı önemli boyutlara ulaşan firmalar bundan zarar görür. Bu, ücretli çalışanlar için olumlu olmakla birlikte yatırım ve üretim için aynı şeyi söyleyemeyiz. Tabii en ideali, kurların ihracatı olumsuz etkilemeyecek bir seviyede istikrar kazanmasıdır.”
       Zeki Zorlu, geçen yıl sağladıkları bağlantılar ve ulaştıkları dış pazarlar sayesinde, 2002 yılının hemen başında ihracata yönelik son derece olumlu sinyaller aldıklarını, bunun devamının ise makro ekonomik dengelere bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları