Home page
Haber Menüsü


Derviş: Ekonomiye tek şoför lazım  
  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, bankalara kredi sağlanması yönünde hazırlanan yasa tasarısının sektöre şeffaflık getireceğini vurguladı.

Ankara
NTV
 
   10 Ocak—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, DSP grup toplantısında, bankalar yasa tasarısı ile ilgili olarak bilgi verdi. Derviş konuşmasında Türk ekonomisinde yaşananları bir otoyol örneği ile açıkladı ve “Bu otoyolda, hızlı gitmeliyiz. Kaza riskini de gözönüne almalıyız” dedi. Derviş, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada da, “Amacımız finans sektörünün yabancı sermaye eline geçmemesi” dedi. 

   
 
       
   
MSNBC News Yılmaz: Yasa adil hale getirildi
MSNBC News Bankacılık için 9 önerge verildi
MSNBC News JP Morgan: Banka operasyonu olumlu bir gelişme
MSNBC News Ecevit: Bankalara destek kredi değil
MSNBC News Derviş: Prensipte anlaşma sağlandı
MSNBC News Bankalara destek tartışması sürüyor
MSNBC News Derviş: Bankacılığa destek şart
MSNBC News Metin Münir: Hangi bankalara sermaye enjeksiyonu yapılacak?
MSNBC News Derviş: Devlet kimsenin cebine para koymayacak
MSNBC News Bankacılık operasyonunun maliyeti 4 milyar dolar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, düzenleme ile kamu bankalarının görev zararlarının en aza indirileceğini vurguladı. Derviş “2001 yılında Türkiye, dünyada ihracatı en fazla artmış ülke olacak, bu ciddi başarı” diye konuştu.
       
EKONOMİNİN ŞOFÖRÜ
       Derviş, “Esas Şoför Başbakan ama ekonomi arabasının da bir şoföre ihtiyacı var. Viraja girerken 15 kişi (gaza basalım, yok frene basalım) derse araba tepe taklak gider” dedi.
       Küresel ekonomiyi otoyola benzeten Derviş, bu yolun ülkelere büyük fırsatlar verdiğini, ancak aynı zamanda büyük tehlikeler içerdiğini anlattı.
       Kemal Derviş, bu otoyolda hem hızlı gitmek gerektiğini ama kaza olmaması için de gerekli önlemleri alınmasının şart olduğunu belirterek, uygulanmakta olan programın da ekonomi arabasını devirmemek için önlemler içerdiğini söyledi.
        Derviş, 2002 yılının toplumu refaha götürecek bir yıl olabileceğini de kaydederek, sorunun henüz tam olarak çözülmediğini, borç yükünü 18 ayda kaldırmanın mümkün olmadığını, adım adım azaltılacağını anlattı.
       
“19 BANKA ÇOK RİSKLİYDİ”
       Devlet Bakanı Derviş, 19 bankanın, öz sermayelerini yitirip, vatandaşın mevduatı ile faaliyetlerini yürütmeye başlamaları üzerine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildiğini kaydederek, bu bankaların sistemde kalmalarının çok riskli olduğunu bildirdi. Kemal Derviş, öz sermayesini yitiren başka banka olursa bunların da Fon’a alınacağını kaydetti.
       
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE
       Derviş, daha sonra TBMM Genel Kurulu’nda da milletvekillerinin tasarıya yönelik eleştirilerini de yanıtladı. Derviş, “Yabancı sermayenin bir miktar bu sektöre gelmesi yararlıdır. Ancak asıl amacımız, finans sektörünün kolay yoldan ve ucuza yabancı sermayenin eline geçmemesidir” dedi.
       Derviş, tasarı hazırlanırken Uluslararası Para Fonu’nun ikna edildiğini belirterek, “Bu yerli malı bir düzenlemedir, dışardan gelen bir düzenleme değildir” dedi. Derviş, “Devlet kimsenin cebine para koymayacak, bankacılık sistemine geçici olarak şeffaf bir şekilde destek olacak” diye konuştu.
       Derviş, şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da sermayesini tamamen yitiren bankaların yine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredileceğini vurguladı. “Burada bir haksızlık yok” diyen Derviş, bankalara kaynak aktarmanın şeffaf bir şekilde yapılacağının altını çizdi.
       
BANKACILIK ARAÇ, ASIL HEDEF REEL SEKTÖR
        Asıl hedefin reel sektör olduğunu kaydeden Derviş, yapılan operasyonların tamamen şeffaf olması gerektiğine de dikkati çekti. Kemal Derviş, bankacılık sektörünün sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için Devletin de bir miktar fedakarlık yapacağını kaydetti.
       
“YENİ KRİZ YAŞANMAMASI İÇİN”
       Derviş, TBMM Genel Kurulu’nda tasarının bütünü üzerine getirilen eleştirileri yanıtlarken de Türkiye’deki finans sektörünün sağlamlaşmasının yeni bir kriz yaşanmaması için ön koşul olduğunu anlattı.
        Derviş, bankacılık sisteminin birkaç ay içinde denetiminin yapılmasıyla bunun sağlanabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
        “Bu şeffaf durum yaratıldığı zaman krizden doğan bazı zaaflar (hortumculuktan veya suç işlemekten değil) varsa bu zaafları da bir ölçüde devletin desteğiyle bir an önce ortadan kaldırmak gerekir. Devlet kimsenin cebine hediye, para koymayacak. Devlet, şeffaf bir şekilde ulusal bankacılık sistemine geçici olarak destek olacak.”
       
GEÇİCİ KAYNAK
        Derviş, bunun ön koşulunun sermaye yeterlilik oranını yüzde 5’e çıkarıncaya kadar bir kaynak konulması olduğunu belirterek, “Devlet bu ancak bu kaynağa kadar ek bir destek sağlayacak. Onu da kağıt vererek sağlayacak, geçici olarak hissedar olmak kaydıyla sağlayacak” dedi.
        Bu operasyondan sonra, Haziran ayı sonuna kadar Türkiye’deki özel bankacılık sisteminin, uluslararası ölçüt olan yüzde 9’luk sermaye yeterlilik oranına ulaşacağını anlatan Derviş, bu sayede bankaların dışarıdan daha rahat kredi bulabileceğini, reel ekonomiye daha rahat kaynak sağlayabileceğini söyledi.
        Derviş, tasarı hazırlanırken, banka sahibine düşen ana sermaye katkısının geçici olarak krediyle sağlanması imkanının öngörüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Kamuoyundaki tepkileri de dikkate alarak, böyle bir sermaye artışını uygun görmüyoruz. Değişiklikle banka sahibinin koyacağı payı tamamen kendisinin finanse etmesi gereğini getiriyoruz. Yani, kamu 1 koyacaksa banka sahibi de 1 koyacak ve bunu tamamen kendisi finanse edecek. Bunun böyle daha doğru olacağını düşünüyoruz.”
        Bakan Derviş, tasarının “tamamen yerli malı olduğunu” dile getirerek, “IMF’ye bu düzenlemeyi güç kabul ettirdik. (Dışarıdan empoze ediliyor) diye bir şey yok” dedi.
       Derviş, Türkiye’nin 2000 yılını 10 milyar dolara yaklaşan cari işlem açığı olduğunu, 2001’in ise 2 milyar doları aşan cari işlemler fazlasıyla bitirdiğini, ihracatın yüzde 14’ye yakın arttığını kaydetti.
        Bakan Derviş, bu gelişmenin krizin boyutunun bitmesinde çok önemli olduğunu, faizlerdeki düşüş ve borsadaki artışın bunun bir göstergesi olduğunu dile getirdi.
       
DERVİŞ’İN DOĞUM GÜNÜ
        Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, Derviş’i kürsüye davet ederken “Sayın Bakan’ın da doğum gününü kutluyorum” dedi. Derviş’in “Yaşlanıyoruz” karşılığını vermesi üzerine, Sökmenoğlu konuyu televizyondan öğrendiğini belirterek, “Yaşlanma değil tekabül yılı” şeklinde konuştu.
       
  Konuyla ilgili haberler
5 soruda bankalara kaynak yasası
Ecevit: Bankalara kredi hibe değil
Yılmaz: Yasa adil hale getirildi
Derviş: Ekonomiye tek şoför lazım
JP Morgan: Banka operasyonu olumlu
TÜSİAD'dan banka tasarısına destek

       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları