Home page
Haber Menüsü


Bankacılık için 9 önerge verildi
Bankacılık sektörünün desteklenmesi için hazırlanan yasa tasarısı için liderler arasında sağlanan uzlaşma sonrası Meclis’e 9 önerge verildi. Buna göre, kamu bankaları yöneticileriyle özel bankaların sorumlulukları eşitlendi.
Nermin Yurteri/Ankara
NTV
10 Ocak— TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanan bankalara kaynak aktarılmasını da öngören yasa tasarısı için Meclis’e dokuz önerge verildi. Yürütme ve yürürlükle birlikte 9 madde ve bir geçici maddeden oluşan tasarı üzerinde, hükümet veya iktidar gruplarının 9 değişiklik önergesi vereceği, muhalefetin de önergeler hazırladığı öğrenildi.

   
 
       
   
MSNBC News Ecevit: Bankalara destek kredi değil
MSNBC News Derviş: Ekonomiye tek şoför lazım
MSNBC News Derviş: Prensipte anlaşma sağlandı
MSNBC News Bankalara destek tartışması sürüyor
MSNBC News Derviş: Bankacılığa destek şart
MSNBC News Metin Münir: Hangi bankalara sermaye enjeksiyonu yapılacak?
MSNBC News Derviş: Devlet kimsenin cebine para koymayacak
MSNBC News Bankacılık operasyonunun maliyeti 4 milyar dolar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Edinilen bilgiye göre, reel sektörün desteklenmesi için 1.5 katrilyon liralık ek kredi Ziraat ve Halk Bankası tarafından verilecek. Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Faruk Bal arasında, sabah saatlerinden itibaren yapılan teknik çalışmalarda sağlanan uzlaşmaya göre, kamu bankaları verdikleri kredi karşılığında şirketlerin mal varlıklarına ortak olmayacaklar. Hazırlanan önerge ile kamu yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumlulukları da özel banka yìneticileri ile eşitleniyor. Ayrıca bankalara verilecek desteğin yüzde 60’a dek bölümü reel sektöre destek olarak kullandırılabilecek.
       
  Bankacılık tasarısında uzlaşılan noktalar
Bankalara devletin koyduğu kaynak kadar, banka ortakları da hisse koyacak.
Banka ortağının koyduğu hisseler rehin alınacak ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kasasına konulacak. Bu rehinli hisseler, 3. kişiler tarafından haczedilemeyecek ve teminat olarak gösterilemeyecek.
Kaynağın yüzde 60'ına kadar olan kısmı, bankaların iştirakleri ve diğer firmaları tarafından kullanılamayacak.
Bankalara verilecek desteğin yüzde 60'ına kadarı reel sektöre destek olarak kullandırılabilecek.
Reel sektöre, KOBİ'lere, esnaf ve sanatkarlara, mevcut kredilerin dışında 2002 yılında 1.5 katrilyon liralık kredi kullandırılacak. Şu anda kaynak aktarımından yararlanamayan bankalar, sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 1'e çıkardıklarında katkıdan faydalanabilecekler.
Kamu yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumlulukları da özel banka yöneticileri ile eşitleniyor.
NTV

       Geçmiş dönemde en çok tartışma yaratan edilen konulardan birisi olan, kamu bankalarının geri dönmeyen kredilerin kapatılması için borçluların mal varlıklarını kredi karşılığı bankaya alınması uygulamasına son veriliyor. Böylece borçlu şirketlere kamu bankalarının ortak olma imkanı kaldırılırken, para nakde çevrilip öyle alınacak.
Ecevit: Bankalara destekte anlaştık
Bankaların sermaye yeterlilik rasyosunun 5’e yükseltilmesi için ortakların koyduğu sermaye kadar, kamu kaynağı aktarılacak. Ancak kamu kaynağı aynı zamanda ortağın koymuş olduğu hisseler rehin edilmek suretiyle teminat altına alınacak.
       Ayrıca, şu anda kaynak aktarımından yararlanamayan bankalar, sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 1’e çıkardıklarında katkıdan faydalanabilecekler.
5 Soruda Bankalara Kaynak Yasası

       Kamunun verdiği hisselerin teminat altına alınması için, banka ortağının koyduğu hisseler rehin alınacak ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kasasına konulacak. Bu rehinli hisseler, 3. kişiler tarafından haczedilemeyecek ve teminat olarak gösterilemeyecek.
       Bu senetlere ihtiyati haciz tedbiri konulamayacak. Bu kaynakların yüzde 60’ına kadar olan kısmı, bankaların iştirakleri ve diğer firmaları tarafından kullanılamayacak ve yüzde 60’a kadar olan kısmı reel sektör tarafından kullandıracak.
Derviş: Önerge çalışması iyi gidiyor

REEL SEKTÖRE 1.5 KATRİLYON
       Diğer yandan, sağlanacak kamu kaynağının en az yüzde 60’ı o bankanın iştirakleri veya grup şirketlerine kullandırılmayacak. Yüzde 60’lık kısım reel sektöre kullandırılacak. Bu konuda da garanti sağlandı.
       Öte yandan, reel sektöre, KOBİ’lere, esnaf ve sanatkarlara, mevcut kredilerin dışında 2002 yılında 1.5 katrilyon liralık kredi kullandırılacak.
       Verilecek önergeyle, kamu bankaları yöneticilerinin cezai sorumlulukları da özel bankalara eşitlendi.
       
  Konuyla ilgili haberler
5 soruda bankalara kaynak yasası
Ecevit: Bankalara kredi hibe değil
Yılmaz: Yasa adil hale getirildi
Derviş: Ekonomiye tek şoför lazım
JP Morgan: Banka operasyonu olumlu
TÜSİAD'dan banka tasarısına destek
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları