Home page
Haber Menüsü


Derviş: Bankacılığa destek şart  
  Bankalara devletin sermaye aktarmasına ilişkin tasarı, Devlet Bakanı Kemal Derviş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda tartışıldı. Tasarıda değişiklik yapılması gündemde.

Ahmet Erhan Çelik
NTV
 
   8 Ocak—  Devlet Bakanı Kemal Derviş, sendika ve sivil toplum örgütlerinin başkanlarını bankalara yönelik devlet desteği konusunda farklı ülkelerden örnekler vererek ikna etmeye çalıştı. Derviş, bankalara destek vermek zorunda olunduğunu belirterek, “Yoksa çok üzülürüz” diye konuştu. 

   
 
       
   
MSNBC News ATO: Banka desteği reel sektöre yansımayacak
MSNBC News Derviş: Devlet kimsenin cebine para koymayacak
MSNBC News Bankacılık operasyonunun maliyeti 4 milyar dolar
MSNBC News Türk-İş, bankalara kaynak tasarısını kınadı
MSNBC News Bankalara destek 15 Ocak'a dek Meclis'ten çıkacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İşçi, işveren sendikaları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcileri, dün Hazine Müsteşarlığı’nda ekonomi yönetimi ile bir araya geldi. 5.5 saat süren toplantı sonrası habercilerin sorularını yanıtlayan sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, tasarıyı eleştirdiler.
       
DERVİŞ DESTEK BULAMADI
       Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel, “Bizi sinir etmek için çağırmışlar” derken, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, “Banka kurtarmak bizim görevimiz değil” dedi. Türk-İş Başkanı Bayram Meral ise, bankalardan önce çalışanlara destek verilmesini istedi.
       
TOPLANTININ PERDE ARKASI
       NTV’ye ulaşan bilgilere göre Derviş toplantıda, sendika ve sivil toplum örgütlerinin başkanlarını bankalara yönelik devlet desteği konusunda farklı ülkelerden örnekler vererek ikna etmeye çalıştı. Derviş, bankalara destek vermek zorunda olunduğunu belirterek, “Yoksa çok üzülürüz” diye konuştu.
       
“IRAK’TA SAVAŞ ÇIKARSA...”
       Devlet Bakanı Derviş, toplantıda bankalara devlet desteğinin neden ve nasıl verileceğini anlattı. Edinilen bilgilere göre Derviş; güçlü bankacılık sisteminin önemini anlatırken, olası bir Irak operasyonunu örnek verererek şunları söyledi:
       “Dilemeyiz, ama yarın Irak’la savaş çıksa; bankacılık sisteminiz ne kadar güçlüyse, o kadar kolay bu şoku atlatırız.”
       
ARJANTİN ÖRNEĞİNİ VERDİ
       Derviş, bankalara sermaye desteği ile borç ödemeleri arasındaki bağlantıyı da Arjantin örneğiyle şöyle anlattı:
       “Eğer borcumuz uluslararası kuruluşlara, bankalara olsaydı, biz de Arjantin gibi ‘ödemiyoruz ya da vadeyi uzatıyoruz’ derdik. Ama borcun çok önemli bölümü vatandaşlarımıza ve bankalarımıza ait.”
       
“REEL SEKTÖRE KREDİ VEREMEYİZ”
       Derviş, işverenlerin “Bankalara sağlanacak desteğin kredi olarak bize verileceğinden şüphe ediyoruz” şeklindeki itirazlarına da Fas örneği ile karşılık verdi. Piyasa ekonomilerinde kredileri bankaların sağladığının altını çizen Bakan Derviş, “Biz doğrudan reel sektöre kredi veremeyiz. Örneğin Cezayir’in inanılmaz petrol geliri var ama Fas, piyasa ekonomisi uygulayarak Cezayir’i geçti” diye konuştu.
       
“BANKA OPERASYONU BİZİM”
       Bankalara sermaye desteği verilmesini öngören projenin bizzat kendilerine ait olduğunu belirten Devlet Bakanı, “Bu proje bizim. IMF de bu projeye mesafeli durdu. Ancak bu operasyonu yapmazsak bugüne kadar yapılanlar boşa gider. Çok üzülürüz.”
       
‘DRAMATİK OLAYLARLA KARŞILAŞILABİLİR’
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca ise, bankalara sermaye desteği verilmemesi halinde “Dramatik olaylarla karşılaşılacağını” söyledi.
       
“Güzel bir toplantı”
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, Sivil İnisiyatifle yaptığı toplantı sonrasındaki açıklamasında, “Güzel bir toplantı oldu. Herkes çok önemli konularda görüşlerini bildirdi” dedi. Derviş, toplantıda 2002 yılındaki ekonomik gelişmelerin ele alındığını, ayrıca finans sektörünü güçlendirme operasyonunun tartışıldığını, tarafların görüşlerini ifade ettiklerini söyledi.
       Derviş, toplantının 5 saat sürdüğünü, ancak 1 saat gibi geçtiğini ifade ederken, “Tam bir görüş birliğine vardık diyemem ama çok mesafe kaydettik. Çok değerli öneriler geldi, finans sektörüyle ilgili operasyondaki yasa taslağına herhalde katacağız” dedi. Her zaman her konuda fikir birliğine varmanın mümkün olmadığını vurgulayan Derviş, “Fakat Türkiye’nin çok önemli bir gücü, bu dayanışmayı, bu tartışmayı, ülkeyi seven insanlar olarak yapabilmektir. Bu Türk toplumunun çok önemli bir güç kaynağı. Bu akşam oldukça mutluyum” şeklinde konuştu.
       
MERAL: ÖNCEKİ 19 BANKA DA KURTARILMALIYDI
       Türk-İş Başkanı Bayram Meral, “eğer banka kurtarılacaksa, bundan önceki 19 bankanın da kurtarılması, kurtarılmayacaksa hiç biri kurtarılmamalı” görüşünde olduklarını bildirdi. Meral, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “İnsanların işsiz olduğunu ve açlık sınırında bulunduğunu” söyledi.
       Meral, herşeyden önce çalışan kesimin elinden tutulması, önceliğin, “işini kaybedenlerin bir an önce işlerine dönmesi için çalışmaya verilmesi” gerektiğini söyledi. Meral, Bakan Derviş’in toplantı sonunda birlikte açıklama yapılmasını istediğini, ancak üç Konfederasyon başkanı olarak buna katılmadıklarını anlattı. Meral, “şu anda komisyonda bulunan yasada bir çifte standart olduğunu düşünüyoruz. Son bankalara uygulanan statü niye diğer 19 bankaya uygulanmadı” diye sordu.
       
HİSARCIKLIOĞLU: OLUMLU GEÇTİ
       TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise toplantının olumlu geçtiğini, herkesi görüşünü açıkladığını belirtti. Hisarcıklıoğlu Türkiye’nin üretmek durumunda olduğunu, ekonomi yönetimi ve hükümetin de bu durumu olumlu olarak değerlendirdiği takdirde, 2002 yılı için bir çıkış olabileceğini söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, reel sektöre desteğin nasıl olacağını açık ve net olarak görmek istediklerini vurguladı. “İkna oldunuz mu?” sorusuna karşılık Hisarcıklıoğlu, “ikna olunup olunmaması tasarıyı görmeye bağlı” dedi.
       Hisarcıklıoğlu “istediğiniz rakam belli mi?” sorusuna da “Nasıl destek olunacak. Olunabilirlik nedir? Mensuplarımız bunu görmek istiyor” karşılığını verdi.
       Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel ise, “Bizi, sinir etmek için çağırmışlar” dedi.
       
AYGÜN: DESTEK BULAMADI
       ATO Başkanı Sinan Aygün de, “Banka kurtarma operasyonu için bir kolaylık sağlanmıştır. Reel sektöre şu ana dek verilmiş bir şey yok” dedi. Aygün, toplantıdan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 saat 15 dakikadır süren toplantının 1.5 saatlik bölümünde Devlet Bakanı Derviş’in Türkiye ekonomisinin durumuyla ilgili bilgi verdiğini söyledi.
       Daha sonra toplantıya katılan sivil toplum örgüt temsilcilerinin görüşlerini anlattıklarını belirten Aygün, şunları söyledi:
       “Bunun bir banka kurtarma yasası olduğunu, Türk-İş, Hak-iş, DİSK ATO olarak bizim bu yasayı onaylamadığımızı” ifade ettik. Derviş, (Biz bankaları güçlendireceğiz daha sonra da bankalar reel sektöre kredi sağlayacak) diyor. Reel sektöre verilecek kredi nedir, faizi nedir?... Kısacası, yapılan bankaları kurtarma operasyonu ve bankalara kolaylık sağlamaktır. Reel sektöre verilmiş birşey yoktur. Benim aldığım intiba reel sektöre bir şey yok. Reel sektöre kaynak adı altında komisyona gelen tasarı değiştirilerek, bankalara kaynak aktarılacak.”
       Aygün, “Derviş sizinle neden görüştü?” sorusuna, “Partilerden destek bulamadı. MHP karşı çıkıyor. Adalet Bakanı Türk’ün açıklamaları da ilginç. Hem reel sektörden hem işçiden destek istedi ama bulamadı.”
       Bir gazetecinin “Kemal Derviş’e sorularınız oldu mu?” şeklindeki sorusuna karşılık olarak da ATO Başkanı Aygün, Bakan Derviş’e sorular ilettiğini ancak yanıt alamadığını belirterek soru metnini basına dağıttı.
       
DERVİŞ’E SORU METNİ
       Dağıtılan metinde şu sorular yer alıyor:
       “Halk sizi affetmez. Yüce Divan’a sevk ederler suça bizi ortak etmeyin. 67 milyona gelen parayı 10 bankaya aktarıyorsunuz. Daha önce el konan bankaların suçu neydi? Parayı alan bankalar yine para isterlerse ne yapacaksınız? Ziraat ve Halk’a yani çiftçiye esnafa kredi vermeyip, bankalara vermek doğru mu? 30 Kasım’da bunların hiçbirini konuşmamıştık. Bizim burada işimiz ne? Bankacıları kurtaracaksanız bizi niçin çağırdınız? Bankaları çağırın. Esnafa 200 trilyon kaynak yok dediniz. IMF esnafa niçin destek vermiyor? Bizi mahveden bankaların kucağına bizi tekrar itiyorsunuz? Bu yaptığınız uygun mu? Bu operasyonun üst limiti ne olacak?”
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları