Home page
Haber Menüsü


 
Ne kadar daralmışız?
 
Yaz aylarını en keyifli geçirenin turizm sektöründe çalışanlar olduğu rakamlara da yansıyor.
 
Erhan Aslanoğlu
NTV-MSNBC
 
1 Aralık—  DİE’nin dün açıkladığı büyüme rakamlarına göre gayri safi milli hasılamız yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8,5 daraldı. Bu çok büyük oranda bir üretim düşüşü olmakla birlikte, hem kişisel tahminimizin hem de ortalama piyasa tahmininin altında çıktı. Ekonomik daralmanın beklenenin altında olması olumlu bir gelişmedir.

   
 
       
   
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Reel kur endeksleri
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Artık büyümeye başladık mı?
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Yolsuzlukla mücadele
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Dış destek, siyaset ve güven
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: 2002 Bütçesi ne kadar gerçekçi?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Verilerin detaylarına baktığımızda, bu göreli olumluluğun genel olarak servis sektöründen kaynaklandığını söyleyebiliriz. GSMH yüzde 8,5 daralırken, otel ve lokanta hizmetlerinin reel olarak yüzde 20,3 büyüdüğünü izliyoruz. Turizm’in ekonomiye olumlu etkisi net bir şekilde yansıyor. Benzer şekilde yılın 2. çeyreğinde ulaştırma ve haberleşme sektörü yüzde 8,2 daralırken, 3. çeyrekte daralma yüzde 4,5’e gerilemiş.
       Sektörel bazda olumsuz, fakat beklentiler dahilinde olan bir veri özel sektör imalat sanayi üretiminin 3. çeyrekte yüzde 13,1 daralmasıdır. İstihdam ve reel sektör firmaları açısından ağır bir şekilde hissedilen sorunda zaten burada yansıyor.
       
VERİLER DARALMA SİNYALİ VERİYOR
       Kısa dönemde bir ekonomide canlanma olabilmesi için, tüketim ve yatırım talebinde bir artış olması gerekir. DİE’nin harcamalar yöntemiyle yaptığı gayri safi yurtiçi hasıla hesaplaması yılın üçüncü çeyreğinde iç talepte bir canlanma değil, aksine daha da daralma sinyali veriyor. Aşağıdaki tablodan izlenebileceği gibi, tüketim ve yatırım harcamaları büyük oranda daralmaya devam etmiş.


       
       Burada özellikle dikkati çeken devletin tüketim harcamalarının yüzde 14,3 daralmasıdır. Maaş ve ücretler dışında, devletin diğer cari harcamaları ilk iki çeyreğe göre artan oranda daralmış. Faiz dışı fazla hedefini tutturmaya yönelik bu politika devletin istemeyerek de olsa tasarruf etme eğilimine girdiğini gösteriyor. Harcama kalemleri arasında en çarpıcı veri, yatırım harcamalarının yüzde 35,8 daralmasıdır.
       Kamu yatırımları yüzde 20 daralırken, özel sektör yatırımları yüzde 40,3 daralmış. Yatırım talebinde giderek artan bir düşüş var. Ekonominin büyüme sürecine girebilmesi için iç tüketim ve yatırım harcamalarında bir canlanma olması gerekir. Veriler, bu yılın üçüncü çeyreğinde iç talebin daha da azaldığını gösteriyor.
       Bu dönemde büyümeye olumlu katkının dış talepten gelmesi bekleniyordu. Turizm’nin bu katkıyı önemli oranda sağladığını izliyoruz, fakat ihracatın katkısı sınırlı kalmaya devam ediyor. İhracattaki büyüme yüzde 5 olarak gerçekleşmiş, oysa birinci ve ikinci çeyrekteki ihracat artışı sırasıyla yüzde 9,7 ve yüzde 8,7 olmuş.
       
TURİZMDE DARALMA BEKLENENİN ALTINDA
       Sonuç olarak, üçüncü çeyrekte ekonomideki daralma özellikle turizmin etkisiyle beklenenin altında olmakla birlikte, iç talep ve üretim açısından veriler beklendiği kadar olumsuzdur. Bundan sonra önemli olan, içinde bulunduğumuz dönem ve 2002 yılıdır. Bu yılın 4. çeyreğine ilişkin veriler 31 Mart tarihinde yayınlanacak. O tarih, bugün neler olduğunu anlamamız için oldukça geç bir zaman. Fakat, sanayi üretimi, kapasite kullanımı, dahilde alınan KDV gibi bazı veriler hafif de olsa bir tüketim artışının sinyalini veriyor.
       Bir - iki hafta önceki bir yazımızda tartıştığımız gibi sanayi üretimi Aralık ayı ile beraber matematiksel olarak büyüme sürecine geçebilir. Gerçek anlamda büyümeye geçebilmek için yatırım talebinin artması lazım. Yayınlanan GSMH verilerinin en önemli noktalarından birisi yatırım talebindeki vahim düşüşü göstermesidir. Bankacılık sistemi kredi verir hale gelmedikçe de yatırım talebinin artması zaman alacaktır. 5-6 ay öncesine göre bankacılık sistemimiz daha iyi bir durumda.
       Kamu bankaları kar etmeye başladı, fondaki bankaların tasfiye süreci de yakında tamamlanacak. Özel bankaların reform sürecinin tamamlanması bir süre daha zaman alacak. İstihdam ve üretim artışını öngörebilmek için bankacılık reformunu yakından izlemeye devam etmemiz gerekiyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları