Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:57 TS 9 Eki., 2001
NTV-MSNBC
Operasyona dünyadan büyük destek

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Fransız birliklerinin operasyona katılacaklarını bildirdi. Almanya Başbakanı Schröder de ABD’nin saldırısına Alman hükümetinin “açık destek” verdiğini söyledi.
Chirac, televizyonda yayınlanan konuşmasında, “saldırıların uzun süreceğini ve birliklerinin de yer alacağını” söyledi. Fransa, ABD uçaklarına hava sahasını açacağını ve deniz kuvvetlerinin Hint Okyanusu’ndaki Amerikan deniz kuvvetlerine bağlı gemilere lojistik destek vereceğini bildirmişti.
       
ALMANYA’DAN SINIRSIZ DAYANIŞMA
       Schröder, yaptığı açıklamada ABD Başkanı George Bush’un saldırı başlamadan kısa bir süre önce telefonla kendisini arayarak bilgilendirdiğini ve “Almanya’nın ABD ile sınırsız dayanışma” içinde olduğunu belirtti.
        Açıklamada, Alman hükümetinin operasyona katkısının ne olabileceği konusunda bilgi verilmezken, Bush ve Schröder’in yakın temasta kalmaya devam etme konusunda görüş birliğine vardığı kaydedildi.
       
RUSYA: DESTEKLİYORUZ
       Rusya, ABD’nin Afganistan’a yönelik askeri operasyonunu desteklediğini bildirdi.
       ORT televizyonunun haberine göre, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Taliban yönetimindeki Afganistan’ın, uluslararası terörizm ve aşırı uçların merkezi, ayrıca birçok ülkede işlenen suçlardan sorumlu olan teröristler için güvenli bir liman olduğu” belirtildi.
  ABD OPERASYONU
ABD operasyonu
Bush: Teröre karşı barış olmaz
Ladin ABD'ye meydan okudu
Blair: Operasyona katılıyoruz
Operasyona destek verenler
Operasyona karşı olanlar
Türkiye: ABD'nin yanındayız
Rumsfeld: İlk aşama uzun sürebilir
Afganistan'daki askeri dengeler
Pakistan'lı İslamcılar Taliban'a yardıma gidiyor
ABD'de misilleme alarmı
Dünya basınında ABD harekatı
Newsweek: Atta, Irak Büyükelçisi ile görüştü
Saat saat operasyon...
Bakanlar Kurulu'nda asker kararnamesi
Kanada’dan harekata 2 bin asker
“Kararlı bir eyleme geçme zamanının geldiği” kaydedilen açıklamada, “Teröristler, Afganistan, Çeçenistan, Ortadoğu ya da Balkanlar’da, nerede olurlarsa olsunlar adalet önüne çıkacaklarını bilmelidirler” denildi.
       
ÇİN: MASUMLARA ZARAR VERİLMEMELİ
       Çin, Afganistan’a yönelik operasyonda masum sivillere zarar verilmemesi gerektiğini bildirdi.
        Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından, operasyonla ilgili olarak yapılan açıklamada, Çin’in her türlü terörizme karşı olduğu belirtildikten sonra, şu sözlere yer verildi: “Çin tarafı, BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen ilgili kararları ve terörizme darbe indiren eylemleri desteklemektedir. İlgili askeri operasyonun teröristlerin somut hedeflerine yönelik olması gerekiyor. Masum sivillere zarar vermekten kaçınılmalıdır. Biz, barışın bir an evvel yeniden sağlanacağını ummaktayız.’
       
HİNDİSTAN’DAN DESTEK
       Hindistan, ABD’nin Afganistan’a yönelik operasyonunu desteklerken, ABD Başkanı George Bush’un, Keşmir’de faaliyet gösteren militan örgütlerle ilgili Yeni Delhi’nin duyduğu kaygıları ele alma sözü verdiğini bildirdi. Başbakan Atal Bihari Vajpayii’nin bir sözcüsü, Hindistan’ın, terörizme karşı savaşta her zaman hazır durumda olduğunu ve Washington’u desteklediğini söyledi.
       
YUNANİSTAN: TERÖRİZME KARŞI YASAL HAREKET
       Yunanistan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos, Afganistan’da Taliban güçlerine karşı başlatılan askeri harekatın, bir süre önce ABD’de masum insanların ölümüne neden olan terör saldırısına karşı yapılan yasal bir hareket olduğunu belirtti.
       Çohacopulos, Afganistan’da askeri harekatın başlamasından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Atina’nın harekat haberini, Başbakan Kostas Simitis’i telefonla arayan ABD Başkan Yardımcısı Richard Cheney’den aldığını belirterek, harekata ABD’nin yanı sıra İngiltere, Almanya, İtalya ve Avusturya olmak üzere beş ülkenin (çeşitli açılardan) katıldığını söyledi.
        Operasyonun amacının, teröristlere ve kendilerini destekleyenlere karşı kesin bir cevap vermenin yanı sıra tüm olanaklarla Afgan halkının da korunması olduğunu belirten Çohacopulos, bu harekatın BM kararları ve uluslararası hukuk çerçevesinde toplu bir savunma harekatı olduğunu kaydetti.
       
“İTALYA, ABD’NİN YANINDADIR”
       İtalya’da, Başbakanlık’ta oluşturulan kriz masasının direktörü General Tricarico, ülkede “Bravo Alarmı” verdiklerini açıkladı. Başbakanlık sözcüsü Paolo Bonaiuti’yle birlikte açıklama yapan General Tricarico, Bravo alarmının ülkedeki “duyarlı hedefler” olarak bilinen her yerde (NATO üsleri, havaalanları, ABD semboli yerler, tarihi meydanlar ve benzeri yerler) geçerli olduğunu, denetimlerin artırıldığını belirtti.
        Alarmın, ABD’nin operasyonu sonrasında misilleme olasılığına karşı verildiği, halen endişe verici bir durum olmamasına rağmen, önümüzdeki saatlerde alarmın “Charlie” ve “Delta”ya dönüştürülebileceği bildirildi.
       
İSRAİL’DEN DESTEK
       İsrail, ABD’nin bu akşam Afganistan’a düzenlediği harekata tam destek verdi. İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, İsrail’in harekatla ilgili ilk tepkisinde, harekatı, ABD Başkanı George Bush’un “cesur bir kararı” olarak yorumladı.
        Peres, harekattan bir saat önce, Bush’un İsrail Başbakanı Ariel Şaron’u arayarak bilgilendirdiğini söyledi.
       
JAPONYA’DAN DA DESTEK
       Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, harekata güçlü destek verdi. Koizumi, ABD Başkanı Bush’u aradı ve teröre karşı gözü pek bir şekilde savaşılması gerektiği mesajını verdi.
       
TACİKİSTAN: VERMEYECEĞİZ
        Tacikistan’ın Afganistan’a yönelik harekatta kullanılmak üzere hava sahasını Amerikan uçaklarına açacağı öne sürüldü. Uluslararası terörizmle savaşım çabalarına destek için Japon hükümetinin Tacikistan’a gönderdiği temsilci Muneo Suzuki, Devlet Başkanı İmamali Rahmanov ile görüşmesinden sonra, eğer gerekirse Tacikistan’ın havaalanlarını da Amerikan uçaklarına açmaya hazır olduğunu belirtti. Ancak Tacikistan Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD’ye üs vermelerinin söz konusu olmadığını söyledi.
        Afganistan’a yönelik Amerikan ve İngiliz harekatına destek veren ülkeler arasına Çek Cumhuriyeti, Filipinler, Ukrayna, Bosna Hersek ve Arnavutluk da katıldı.

 

 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları