Home page
Haber Menüsü


Hint Okyanusu'ndaki ABD ve İngiliz gemileri Taliban hedeflerine Tomahawk füzeleri fırlattı.
ABD bombardımanının ilk gecesi
Afganistan’daki Taliban yönetiminin kilit noktaları vuruldu. Taliban, saldırıyı ‘terör eylemi’ olarak nitelendirdi. Bin Ladin meydan okudu.
Cebal Üs-Saray
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    8 Ekim—  Türkiye saati ile dün akşam 19:30’da başlayan ABD saldırısı 4 dalga halinde gerçekleşti. İlk olarak ABD ve İngiliz savaş gemileri ile denizaltılarından füze saldırısı düzenlendi. Sonraki üç saldırı ise avcı ve bombardıman uçaklarıyla gerçekleşti. Washington, harekatta terörist eğitim kampları, hava savunma tesisleri ve hava üslerinin hedef alındığını açıkladı. İngiltere, Afganistan’a yönelik hava saldırısında 30 hedefin vurulduğunu duyurdu. 200 füzenin hedeflere isabet ettiği, Afgan ketlerinde yangınlar çıktığı belirtildi. Sadece Kabil’de 20 kişinin öldüğü ileri sürülüyor. İran radyosu ise 20’nin çok üzerinde sivilin öldüğünü duyurdu. Taliban, cihatta olduklarını ve Özbekistan sınırında savaşmaya başlayacaklarını bildirdi. ABD ile birlikte hareket eden Taliban muhalifi Kuzey İttifakı da kara bombardımanı gerçekleştirdi. Bugün özellikle Özbekistan sınırında ve muhaliflerle Taliban arasında kara savaşının yaşanabileceği belirtiliyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


        ABD ordusu, birkaç koldan Taliban’ın en önemli üslerini ve terör yuvalarını yok etmek üzere harekete geçti. ABD Başkanı Bush, ABD ordusunun, Taliban ile Usame Bin Ladin’e ve örgütü El Kaide’ye karşı harekatı başlattığını resmen açıkladı. Bush, “ABD’nin Afganistan’a misilleme harekatının başladığını Amerikan halkına ve dünyaya ilan eden” bir konuşma yaptı. Bush, bu ani terör hareketi karşısında barış olamaz. Barışın yolu teröristlerle savaştır” dedi.
Bush: Teröre karşı barış olmaz
Kabil bölgesinde büyük patlamalar ve uçaksavar ateşi duyulduğu sıralarda yaptığı açıklamada Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, “Terörle savaşımızda bir cephe açtık, özgürlük ve korkuyu yenecek”dedi.
       
İNGİLTERE DE HAREKATTA
       
Afganistan'a fırlatılan füzeler, kumanda merkezindeki radarlar aracılığıyla izlendi.
       ABD askeri yetkilileri, Afganistan’a yönelik hava harekatında, ilk olarak terörist eğitim kampları, hava savunma tesisleri ve hava üslerinin hedef alındığını açıkladı. İngiltere de Afganistan’a yönelik askeri operasyonda ABD silahlı kuvvetleriyle ortak operasyon yapıldığını bildirdi. İngiltere Başbakanı Tony Blair, Afganistan’a yönelik bombardımanda, İngiliz denizaltılarından da füze fırlatıldığını ifade etti.
Tıklayın

Habere ulaşmak için resme tıklayın
       
Blair: Operasyona katılıyoruz

PAKİSTAN HAVA SAHASI KULLANILDI
  Hava harekatından detaylar
Operasyonda 15 bombardıman, 25 taarruz uçağı ve 50 cruise füzesi kullanıldı.
Saldırıda, lazer bombalar ve özel sistemle yönlendirilen füzeler kullanıldı.
Önce Kabil, Umman Denizi'nde bulunan USS Carl Vinson uçak gemisinden ateşlenen Tomahawk füzeleriyle vuruldu.
Yarım saat sonra USS Carl Vinson gemisinden kalkan 4 adet F-18 Hornet, 6 adet F-14 Tomcat, keşif ve telsiz karıştırıcı uçaklar sortilerine başladı.
4 saat sonra ikinci dalga gerçekleşti ve en 12 savaş uçağı kullanıldı. Uçaklar sık sık havada yakıt ikmali yaptı.
Bombardımanda Pakistan hava sahasının kullanıldığı ve bombardımana katılan uçakların Körfez bölgesinden geldikleri belirtildi. Askeri kaynakların belirttiğine göre, ABD ve İngiliz gemilerinden fırlatılan Cruise füzeleri, Pakistan’ın karasuları ve hava sahasından geçerek, Kandahar ve Celalabad kentlerini vurdu. Pakistanlı yetkililer de, füzelerin Pakistan’ın batısındaki Balucistan Eyaleti’nden geçtiğini doğruladı.
       
TALİBAN’IN KALESİNE AĞIR BOMBARDIMAN
       Harekatın ilk dalgasında ülkenin güneyindeki Kandahar havaalanı hedef alındı, radar tesisleri ve kontrol kulesi yok edildi. Kandahar’da, Usame Bin Ladin’in örgütü El Kaide üyeleri için inşa edilen yüzlerce ev de vuruldu. Harekatın birinciye göre daha şiddetli olan ikinci dalgasında, Kandahar’daki Taliban karargahının yerle bir edildiği ve Taliban lideri Ömer’in kentin 15 kilometre dışındaki evinden duman yükseldiği kaydediliyor.
Hava harekatında Afganistan'da vurulan noktalar.

        ABD ve İngiltere’nin düzenlediği ilk saldırıdan yaklaşık dört saat sonra Celalabad’ın şiddetli patlamalarla sarsıldığı belirtildi. Taliban’ın önemli karargahlarından biri olan Celalabad’ın çevresinde, Suudi asıllı Usame Bin Ladin tarafından yönetildiği sanılan eğitim kampları bulunuyor.
Ladin, ABD’ye meydan okudu
ABD harekatına adım adım

       Celalabad kentindeki kaynaklar ise, kentte üç büyük patlama sesi duyduklarını, patlamalardan birinin kentin yaklaşık 20 kilometre güneyinde Bin Ladin’in bir eğitim kampının bulunduğu Farmada bölgesinde meydana geldiğini kaydettiler. Afganistan’ın batısındaki Herat kentinde havaalanının vurulduğu ve şiddetli patlamalar olduğu duyuruldu.
       
HALK KABİL’DEN KAÇIYOR
Saat saat operasyon

       Görgü tanıkları, ABD uçaklarının başkentin üzerinde uçtuğu sıralarda hava savunma sistemleri ve uçaksavar bataryalarından ateş açıldığını söylediler. Katar’ın El Cezire televizyonu, Taliban yetkililerine dayanarak, Afganistan’ın başkenti Kabil’e yeni saldırılar başlatıldığını duyurdu. El Cezire, Kabil’in şiddetli patlamalarla sarsıldığını ve hava savunma ateşi açıldığını duyurdu. Taliban yanlısı Afgan İslami Basın Ajansı, Kabil Havaalanı civarında oturan halkın, gece karanlığına rağmen evlerini terkederek kaçtığını bildirdi.
  Operasyona tepkiler
Avrupa, Rusya, Çin ve İsrail ABD-İngiliz operasyonunun yanında, İran ve Irak karşı.
Dünya'dan destek
İran, Irak: Kabul edilemez
AIP, Taliban’ın Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliyle kurduğu bağlantıda yetkilinin gülerek, ” Uçaklar çok sayıda bomba yağdırdı, büyüklükleri bir şey değil, endişelenmeyin. Havaalanı civarındaki bölgelerde de bombardıman var” dediğini belirtti. AIP’nin haberinde, bombardımanda başkent Kabil’in kuzeydoğusundaki havaalanı yakınlarında ve Kabil’in merkezindeki Şeriat’ın Sesi radyosunun binasında, 10’ar kişinin öldüğü belirtildi. Haberde, ölü sayısını artabileceği ifade edildi.
       Taliban’ın Pakistan’daki Büyükelçisi Molla Zaif, operasyonda sivillerin de öldüğünü iddia etti. Taliban radyosu Şeriat’ın Sesi ise, ‘Operasyonda maddi hasar ve can kaybı yok’ açıklaması yaptı. İran Radyosu ise, harekatta Amerikan füzelerinin “halkın yaşadığı bölgelere düştüğünü ve çok sayıda sivilin öldüğünü” duyurdu. Afganistan’ın kuzeyinde yapılan bir röportajı yayınlayan İran radyosu, ise, “füzelerin özellikle havaalanlarının yakınında oturan sivil halktan birçoğunun ölümüne neden olduğunu” bildirdi. Radyo, “ölü sayısının 20’nin çok üzerinde olduğunu” duyurdu.
       
TALİBAN: UÇAK DÜŞÜRDÜK
Uzun menzilli ve çok yüksekten uçma yeteneğine sahip B-52 ağır bombardıman uçakları da ABD saldırısında görev aldı
       Taliban yönetiminin, ABD’nin bombardımanına karşı savunmaya geçtiği bildirildi. Taliban yönetimi, ABD ve İngiliz harekatının sürdüğü saatlerde Afganistan’ın güneyinde kimliği bilinmeyen bir uçağın düşürüldüğünü iddia etti. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Taliban yönetiminin iddiasına ilişkin resmi bir açıklama yapmayı reddetti.
        Pentagon sözcüsü Yarbay Mike Milord, devam eden operasyonla ilgili görüş bildirmeyeceklerini, Taliban yönetiminin yaptığı her açıklamaya yanıt vermeyeceklerini söyledi. Adını açıklamayan bir yetkili ise Taliban’ın iddiasının doğru olmadığını söyledi.
       
TALİBAN’IN HEDEFİ ÖZBEKİSTAN
       Taliban yönetimi bombardımanın sürdüğü saatlerde cihatta olduklarını ve bugün Özbekistan sınırında savaşmaya başlayacaklarını söyledi. Taliban’ın ilk hedefi arasında ABD’ye üs sağlayan Özbekistan da bulunuyor. Özbekistan ordusu da Afganistan sınırı boyunca alarma geçti.
Hint Okyanusu'ndaki İngiliz denizaltıları da hedeflerine füze fırlatttı.
       
       
TALİBAN: HAREKAT TERÖRİST EYLEM
       Taliban yönetiminin İslamabad Büyükelçisi Abdüsselam Zaif, ABD’nin Afganistan’a yönelik harekatının ‘terörist bir eylem’ olduğunu savundu. Zaif, “Soruna çözüm bulmak için sıkı çalıştık, ancak Amerika güç ve küstahlık yolunu seçti. Usame Bin Ladin’i Amerikaya teslim edemeyiz” diye konuştu.
Türkiye operasyona destek verdi
ABD’ye karşı savaşacaklarını belirten Zaif, ölecek Afganlar’ın sorumluluğunun ABD’ye ait olacağını savundu ve “Son nefesimize kadar savaşacağız” dedi. Molla Zaif, uluslararası terörist Usame Bin Ladin ve Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’in yaşadıklarını bildirdi.
       
KUZEY İTTİFAKI’NDAN AĞIR BOMBARDIMAN

       Bu arada ABD ile birlikte hareket eden Taliban Muhalifi Kuzey İttifakı, Kabil’e doğru ilerliyor. Kuzey İttifakı’na bağlı güçlerin, başkent Kabil’in kuzeyindeki Taliban mevzilerine yönelik ağır bombardıman başlattığı bildirildi. Görgü tanıkları, havan topu mermilerinin Taliban mevzilerine düştüğünü gördüklerini ve patlama sesleri duyduklarını söylediler. Kuzey İttifakı’nın saldırısının, ABD’nin askeri operasyonundan bir saat sonra başladığı kaydedildi.
Radara yakalanmayan F-117 A ve B-2 tipi "Hayalet uçaklar" da Taliban hedeflerini vuran ABD uçakları arasında.
       Afganistan’da 5 yıldır Taliban’a karşı savaşan Kuzey İttifakı, ABD’nin Taliban üslerini vurmaya başlayacağı bilgisini bu sabah aldığını bildirdi. Kuzey İttifakı ve devrik Burhaneddin Rabbani hükümetinin Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’deki Büyükelçiliği Birinci Katibi Raminullah, yakın zamanda başkent Kabil’i almak için saldırıya geçebileceklerini bildirdi.
        Raminullah, “Harekatın seyrine bağlı, belki iki gün içinde belki bir haftaya kadar Kabil’e girebiliriz” diye konuştu. Afganistan’da Taliban yönetimine karşı mücadele eden Kuzey İttifakı, ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinin havaalanından patlamalar duyulduğunu ve bölgede yangın çıktığını bildirdi.
       
ÖNCE BOMBA SONRA YARDIM
       Günün ışımasıyla duran ABD hava saldırısının ardından ABD’ye ait kargo uçakları, Afganistan’a havadan gıda yardımı yapmaya başladı.
       ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Afganistan’ın yerleşim yerlerine uzak bölgelerine kaçan binlerce göçmen için, havadan 37 bin 500 adet gıda yardım paketi atıldığı belirtildi.
       
İnteraktif için tıklayın.

        Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, hava kuvvetlerine ait 2 adet C-17 tipi kargo uçağının, içinde et olmayan yardım paketlerini, harekattan 9 saat sonra indirmeye başladığını duyurdu. Whitman, paketlerin çok yüksekten ve paraşütsüz olarak atıldığını kaydetti. Üzerlerinde bulunan kanat biçimindeki plastik çıkıntıların, paketlerin çakılmasına engel olarak süzülmelerini sağladığı belirtildi.
       
 
       
    MSNBC News Pakistanlı İslamcılardan Taliban'a destek
MSNBC News İslamabad mülteci akınını bekliyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları