Home page
Haber Menüsü


Avrupa basınında ABD harekatı  
  26 gündür ABD’ye yönelik terörist saldırıya verilecek cevabın zamanını ve içeriğini sorgulayan Avrupa basını, ABD’nin füze saldırısıyla sorularına yanıt buldu.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR  
   8 Ekim—  Amerika’nın Afganistan’a başlattığı operasyon dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Avrupa basını, operasyonla ilgili ayrıntıları ön plana çıkardı. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       
       Almanya’nın en yüksek tirajli gazetesi BILD “Karşı darbe” başlığını ön plana çıkarıyor. Gazete, ABD Başkanı Bush’un ‘Tüm dünya arkamızda’ ifadesini, bunun yanında da Usame bin Ladin’in “Amerika artık barış içinde yaşıyamayacak” cümlesini alt başlığa taşımış.
        Frankfurter Allgemeıne Zeitung‘un ana yorumu da yeni Afgan savaşıyla ilgili. “Süre doldu” baslikli yorumda şöyle deniyor: “Bu savaşın ne zaman sona ereceği ve başarı kıstasının ne olacağı belli değil. Terörle mücadele konusunda uluslararası platformda sağlam demokrasilerle kuşku götürür rejimler arasında oluşan ittifakin ne kadar süreceği çok önemli... Belki Taliban bu farklı durum sayesinde kurtulacağını hesabetti. Ama bu ittifak sağlamlığını kanıtlarsa, Taliban’in günleri de sayılı olabilir”


       Alman gazetelerinden Süddeutsche Zeitung‘un “Savunma amaçlı saldırı” başlığı altındaki yorumda da şu görüşlere yer verilmiş: “Amerika’nin Afganistan’daki Taliban rejimine verdiği bu askeri yanıtla terörle mücadele yeni bir döneme girmiştir. Bu askeri safha kaçınılmazdı, gerekiyordu. Ama ne kadar süreceği belli değil. Karşı saldırılar da olacak, cok eleştiri de alacak. Ancak bu anti terör savaşının, tüm diplomasi ve mantığın bir kenara bırakılacağı, kültürler arası bir mücadele halini alacak dünya çapında bir çatışmaya yol açacağından endişe etmemek gerek. Çünkü Taliban’a karşı askeri operasyon, uygar dünyanın teröre karşı kendisini savunmasıdır...”
       Fransız Le Monde gazetesi “Afganistan: Bombardıman gecesi” başlığı ile manşetten verdiği haberde, birinci ve ikinci dalga Amerikan-İngiliz bombardımanının, dün akşam Afganistan’ın önemli kentlerini vurduğunu bildirdi. Gazete, ABD Başkanı Bush’un, Afganistan’da askeri hedeflere karşı saldırı başlattıklarına ilişkin demecine yer verdi. Pakistan’ın sorunun diplomatik yollardan çözülememesinden duyduğu üzüntüyü aktaran gazete, Taliban’ın bombardımanı “terörist eylem” olarak niteleyen açıklamasına yer verdi.
       İtalyan gazetesi Il Corriere della Sera’nın manşetinde, “Füzeler ve bombalar, Afganistan’a hücum” deniliyor. Haberde, “ABD savaş uçakları, savaş gemileri ve denizaltılardan Kabil, Kandahar ve Celalabad’a bombardıman. Operasyonda İngilizler de yer aldı. Kaset aracılığıyla cihat çağrısı yapan Bin Laden, ‘Yıkılan kuleler için Tanrı’ya şükürler olsun, Amerikalılar rahat yüzü görmeyeceksiniz’ diyor” ifadeleri yer aldı.
       
  AFGANİSTAN'DA SAVAŞ
'Molla Ömer yakalanmak üzere'
Kandahar teslim oldu
Taliban dönemi Kandahar'da kapandı
ABD bombardımana devam
Tora Bora'da Ladin izi yok
Bonn anlaşmasına tepki

       La Repubblica
gazetesi, “Bir hücum dalgası daha” diyor. İtalya’da “Bravo” alarmına geçildiği belirtilerek ekleniyor: “Afganistan’a hücumda üçüncü aşama. Kabil ve diğer kentlere tekrar füze yağdırıldı. Cruise füzeleri ve savaş uçaklarıyla vuruyorlar”.
       Il Giornale gazetesi, sekiz sütuna manşet, “Ve Savaş” demekle yetiniyor. Il Tempo, “Bombardıman ve Cihad” manşetini kullanıyor. Spottaki Bin Ladin’in sözleri var: “Filistin kurtarılmadıkça barış yüzü görmeyeceksiniz”. İkinci manşette ise İtalya Başbakanı Berlusconi’nin sözlerine yer veriliyor: “İtalya’da operasyona katılmaya hazır”.
       İtalya’daki komünist yayın organlarındaysa, eleştirel üslup dikkat çekiyor. Il Manifesto gazetesi, “Yeryüzü sarsılıyor” diyor. Spotta, “Yirmibirinci yüzyılın ilk savaşı başladı. Kabil, Kandahar, Celalabad ve diğer Afgan kentlerine füze ve bomba yağdı. Siviller arasında bir sürü kurban” denilmekte. Yeniden Komünist Yapılanma Partisi’nin yayın organı Liberazione gazetesinde ise “Savaş: Afganistan’da füze fırtınası” şeklinde bir manşet kullanılıyor. Spotta, “Amerika Birleşik Devletleri, İngiliz uşaklarıyla birlikte tüm Afgan kentlerine karşı akıl almaz bir hücuma geçti” denilmekte.
       
  Operasyona tepkiler
Avrupa, Rusya, Çin ve İsrail ABD-İngiliz operasyonunun yanında, İran ve Irak karşı.
Dünya'dan destek
İran, Irak: Kabul edilemez

        İngiltere’de yayınlanan The Guardian, bombardıman başladı başlığıyla okuyucularına aktardığı haberde Afganistan’ın önemli kentlerinin füzelerle vurulduğunu yazıyor. Gazete, Başbakan Blair’in, İngiltere’nin saldırılardaki rolü ve Washington’a verilen destekle ilgili açıklamasına da yer veriyor. İngiliz Independent gazetesi ise, ‘Operasyon başladı’ başlığıyla duyurduğu haberde, en az bir İngiliz denizaltısından da Afganistan’daki hedeflere füze fırlatıldığını yazıyor. Beklenen operasyonun dün akşam başladığını kaydeden gazete, ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair’in “Aslında istemiyorduk ama savaş tek seçenek kaldı” ifadelerini kullandığına dikkat çekiyor.
       Belçika’daki muhazakar La Libre Belgique gazetesi, birinci sayfasından yayımladığı yorumda, “dünyanın acıklı ve tehlikeli günler yaşayacağını” yazdı. ABD’nin beklenen tepkisinin başlaması ile belirsizlik ve tehlike dönemine girildiğini savunan gazete, kullanılan yetenekler ne kadar güçlü olursa olsun, beklenmedik durumlarla karşılaşılabileceğini belirtti.
        Yüksek tirajlı Le Soir gazetesi, harekatın yasallığının Batı’da tartışılmayacağını, ABD’nin, bariz bir şekilde dışarda hazırlanmış, benzeri görülmemiş bir saldırıya hedef olduğunu yazdıktan sonra, olası terörist tepkilerin, çatışma alanını genişletebileceğine değindi. Gazete, “Umarız, ABD ve müttefikleri, bu endişe verici satranç partisinin ne sonuçlar getireceğini iyi hesaplamışlardır” ifadelerine yer verdi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları