Home page
Haber Menüsü


‘Kara harekatına karar verilmedi’
 
İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, Afganistan’da bir kara harekatı düzenlenmesi yönünde henüz karar alınmadığını belirtti.  

 
Ottawa
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Ekim—  Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov ile görüştükten sonra açıklama yapan Hoon, hava harekatının ardından kara harekatı düzenlenmesinin, düşünülen birçok seçenekten biri olduğunu söyledi. Hoon, “Buna bir seçenek olarak bakmak için planlar hazırlıyoruz. Ama henüz kara harekatı yönünde bir karar almadık. Afganistan’da askeri kampanyanın ilk bölümüne henüz yeni başladık” dedi. Öte yandan, Washington yönetiminin NATO müttefiklerinden özellikle komando tipi özel birlik talep etmeye hazırlandığı belirtiliyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Daimi temsilciler düzeyinde olağanüstü toplanan Kuzey Atlantik Konseyi, Washington yönetiminin NATO imkan ve yeteneklerinin kullanıma ilişkin taleplerini görüştü.
       ABD, NATO envanterinde bulunan Awacs tipi erken uyarı uçaklarından 5 adet talep etti. Ayrıca müttefiklerin özel kuvvetlerini savaş hazırlık durumlarıyla ilgili bilgi istedi. Bu arada ABD’nin isteği üzerine NATO’nun daimi donanmasının Akdeniz’de konuşlanmaya başladığı belirtiliyor.
       ABD’nin İngiltere ile birlikte Afganistan’a düzenlediğı saldırılara ittifakın henüz katılmadığını açıklayan NATO Genel Sekreterı George Robertson NATO’nun gereken hazırlıkları yaptığını söyledi. George Robertson, terörist saldırılar ABD’ye yapıldığı için, Amerikalıların terörizmle mücadelede çokuluslu koalisyonun oluşturulmasında önder olduğunu söyledi. NATO’nun bu koalisyonda büyük bir rol üstlendiğini belirten Robertson, gelecek haftalarda diğer ülkelerden de yardım isteneceğini kaydetti.


       


       Avrupa Müttefık Kuvvetler Başkomutanlığı’na yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Washington yönetimi müttefiklerden komando tipi özel birlik talep etmeye hazırlanıyor. Özel birlikler Kuzey İttifakı’nın eğitiminde ve Afganıstan ile Ortadoğu’daki teroristlere düzenlenecek operasyonlarda görev alacak.
       ABD’nin İngiliz Gurka’lar ile 22. Pagoda Birliği’, Hollanda Özel Hava Birliği’ni, Türkiye’den Bordo Bereliler ile özel harekat timlerini talep edebileceği gelen bilgiler arasında. Sözkonusu birliklerin ülkelerı dışında görevlendirilebilmeleri için parlamentolar veya hükümetlerden karar çıkması gerekiyor.
       
  AFGANİSTAN'DA SAVAŞ
'Molla Ömer yakalanmak üzere'
Kandahar teslim oldu
Taliban dönemi Kandahar'da kapandı
ABD bombardımana devam
Tora Bora'da Ladin izi yok
Bonn anlaşmasına tepki

       Halen devam eden Afganistan operasyonunun amacının da özel birliklerin bölgeye girmesini sağlamak olduğu belirtiliyor. Washington yönetimini endişelendiren nokta, elinde soğuk hava koşullarında uzun sürecek operasyonlara katılacak eğitimli birlik sayısının az olması. Bu çerçevede Washington yönetimi yaklaşık on günden bu yana başta Türkıye ve İngiltere olmak üzere müttefiklerden bu açığın giderilmesi için yardım talebinde bulundu.
       
NATO, DONANMASI AKDENİZ’DE
       Öte yandan NATO’nun, ABD’nin isteği üzerine deniz gücünü Akdeniz’in doğusunda konuşlandırmaya başladığı belirtiliyor. İttifak sözcüsü Brüksel’de yaptığı açıklamada, tatbikatta bulunan 9 gemiden oluşan daimi deniz gücünün, verilen emir üzerine Akdeniz’in doğusuna gittiğini belirtti. Normal zamanlarda NATO’nun daimi gücü Türkiye, Almanya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İngiltere ve ABD’den birer firkateyn ile Yunanistan’dan bir destroyer ve Almanya’dan da bir petrol tankerinden oluşuyor.
       
KANADA’DAN DA GENİŞ DESTEK
       ABD’ye Afganistan’a karşı askeri harekatta İngiliz birlikleri yardım ediyor. ABD Başkanı George Bush, Fransa, Avustralya ve Almanya’nın da askeri çabalara katkıda bulunduklarını belirtmişti.
       Kanada, ABD öncülüğündeki koalisyona, 6 savaş gemisi, 6 nakliye ve keşif uçağı ile 2 binden fazla asker vereceğini açıkladı. Kanada Savunma Bakanı Art Eggleton, konuşlandırma işleminin gelecek birkaç günde yapılacağını bildirdi.
       
RUSYA’DAN İSTİHBARAT YARDIMI
İnteraktif için tıklayın.

       Rusya, terörist şebekeler ve mali destekleriyle ilgili bilgileri Batı ülkelerine vermeye hazır olduğunu bildirdi.
       Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, Rus NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, “Terörizmle ilgili elimizde bilgi olarak ne varsa Batılı meslektaşlarımıza vermeye hazırız. Rus güvenlik organları, aralarında Çeçenistan’dakiler de olmak üzere teröristleri mali yönden destekleyenler ve yurtdışında faal çok sayıda kuruluş hakkında önemli bilgiye sahip” dedi.
       Rus bakan, yalnızca bu bilgi değişiminin tek taraflı olmaması gerektiğini söyleyerek, “Biz de Batılı ülkelerden eşdeğer yardım umuyoruz” diye konuştu. Rusya, geçen hafta Bin Ladin ile ilgili elindeki istihbaratı Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) vermişti.
       
AVUSTRALYA ‘ÇAĞRI BEKLİYOR’
       Avustralya Başbakanı John Howard, ABD’nin Afganistan’a düzenlediği harekata katılmak için Washington yönetiminden çağrı beklediklerini bildirdi. Howard, bu tür bir çağrının 24 saat ya da daha kısa sürede gelebileceğini belirterek, harekata katılması için 150 SAS komandosu, yakıt ikmal ve eskort uçağı ile taşıyıcı bir birliğin hazır olduğunu kaydetti.
       Avustralya birliklerinin, hava harekatının başarılı olması koşuluyla operasyona katılacağını belirten Howard, “Hava harekatı başarılı olursa kara birlikleri kullanılabilir” dedi. Avustralya donanmasına ait bir firkateyn, Basra Körfezi’ndeki Amerikan ve İngiliz kuvvetlerine katılmıştı.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları