Home page
Haber Menüsü


Özilhan
TÜSİAD Başkanı Özilhan sert konuştu.
Özilhan: Seçimde yarar var
TÜSİAD Başkanı Özilhan, krizin toparlanması ardından seçime gidilerek Türkiye’nin daha istikrarlı bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Özilhan, reel sektördeki krizin giderek derinleştiğini de kaydetti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    28 Eylül—  Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomik krizin toparlanmasıyla birlikte seçim ve siyasi partiler yasalarının tamamlanmasından sonra Türkiye’nin bir seçime gidilerek daha istikrarlı bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi’nin 2.5 saatlik basına kapalı toplantısında konuşan Özilhan, hükümete ve ekonomi yönetimine sert eleştirilerde bulundu.  

   
 
       
   
MSNBC News 2002 yılı büyüme hedefi yüzde 5
MSNBC News Dış açık Temmuz'da % 58.5 azaldı
MSNBC News 2002 özelleştirme hedefi 2.4 milyar $
MSNBC News Yılmaz: 2002 enflasyon hedefi yüzde 20
MSNBC News Bankacıların önceliği de büyüme
MSNBC News Enflasyonda başarıya inanç azaldı
MSNBC News Solow: Bankacılık temizlenmeli
MSNBC News Toskay: İhracat ve turizm gelirleri azalacak
MSNBC News Saadet'ten TÜSİAD'da tepki
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özilhan, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Ekonomik krizin toparlanmasıyla birlikte 2 önemli yasanın tamamlanmasından sonra Türkiye’nin bir seçime gidilerek daha istikrarlı bir yapıya kavuşması gereğine inanıyorum” dedi.
       Bir gazetecinin, “Yani hükümet gitsin, gitmeden önce bu yasayı çıkarsın” demesi üzerine de Özilhan, “Tabii bu çok kısa bir dönem içinde değil, önümüzde Türkiye’nin sıkıntılı kriz içinde olduğu bir dönem var. Türkiye bu krizle ilgili mücadelelere devam ediyor” dedi.
       
HÜKÜMETSİZ KALINMAMALI
       Özilhan, şu anda Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması gerektiğini ve çıkarılması gereken yasalar bulunduğunu belirterek, “Seçim için takvim nedir” sorusuna da şu karşılığı verdi:
       “Seçimle ilgili herhangi bir takvim vermek durumunda değilim. Ama gönlümüz ne arzu ediyor? Şu ekonomik krizin toparlanmasıyla birlikte bu 2 önemli yasanın tamamlanmasından sonra Türkiye’nin bir seçime gidilerek daha istikrarlı bir yapıya kavuşması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
       
Yücaoğlu: Erken seçim gerekli değil

       Tuncay Özilhan, TÜSİAD’ın bir lider arayışı olup olmadığının sorulması üzerine de, “Orada herhangi bir şey yok. Tabii ki çeşitli dönemler çeşitli liderler çıkarabilir. Dolayısıyla kamuoyu da bu beklenti içinde olabilir. Bu işi arzu edenlerin, bu işe soyunmak isteyenlerin yalnız şikayet edenlerin de soyunup buraya girmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.
       Özilhan, seçim sisteminin daha temsil edici bir yapıya kavuşması gerektiğini de belirterek, partiler yasasının da yine “lider sultası”na son verecek demokratik bir yapı içine getirilmesini desteklediklerini kaydetti.
       
IMF İLE YENİDEN GÖRÜŞME OLACAK
       Özilhan, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak’ın YİK toplantısındaki konuşmasında da, bir taraftan yapısal reformlar gerçekleştirilirken diğer taraftan Uluslararası Para Fonu ile yeniden görüşmeye gideceklerini söylediğini söyledi.
       Türkiye’nin hala kriz içinde yoğun bir mücadele verdiğine inandıklarını ifade eden Özilhan, 11 Eylül’deki saldırılardan sonra dünya ekonomisinin bir durgunluğa girmesinin Türkiye’yi de etkileyeceğini kaydetti.
       Özilhan, Türkiye’nin bu krizle birlikte mali sektörün sorunlarını çözmeye çalıştığını, ancak bunun daha zaman alacağına inandığını belirterek, şöyle konuştu:
       “Reel sektör, kan kaybına devam ediyor. Ve bu kan kaybının da bir şekilde durması gerektiğine inanıyoruz. Ve onun için de kura olan güvensizliğin, bir şekilde enflasyon hedeflemesi yahut başka bir çerçevede bir yapıya getirilmesi gereğine inanıyoruz. Diğer bir mesele de faiz dışı fazladan bir miktarın reel sektörün canlanması, reel sektörün inişinin durması ve büyümesinin hiç olmazsa başlaması için bir fon olarak tahsis edilmesi gerektiğine inanıyoruz.” ’
       
SAVAŞA GİRİLMESİ ANLAMLI DEĞİL
       Bir soru üzerine, bir savaşa girilmesine de karşı çıkan Özilhan, şunları söyledi: “Yani katiyetle... Yani ülkenin bir savaşa girmesi, hele bu devirde bu problemler içinde mümkün değil. Dolayısıyla bunun çok önemli bir sıkıntı olacağı inancındayım. Türkiye’nin de böyle bir savaşa girmesi gereği yok. Dolayısıyla muhakkak müttefiki olduğumuz yapı içinde destek vermesi gerekir ama bunun da bir savaş ilanı olması gereği yok. Türkiye liderlerinin bu mevzuda daha dinamik, daha aktif olması gereği inancındayız. Türkiye bu sıkıntıyı hissediyor.
       Toplantıda Hazine Müsteşarı Faik Öztrak’ın neler söylediğinin sorulması üzerine de Özilhan, şunları kaydetti:
       “Sorunlar belli. Hepimiz sorunları biliyoruz. Ve elimizdeki kaynaklar, problemler de belli. Bir taraftan yapısal reformlar gerçekleştirilirken, diğer taraftan IMF ile yeniden görüşmeye gideceklerini, 2002 bütçesiyle ilgili çalışmaları yapacaklarını ve onun neticesinde de dönünce 2002 bütçesiyle ilgili birtakım açıklamalar yapacaklarını söylediler. Sorun hepimizin. Hepimiz aynı gemideyiz. Dolayısıyla bu sıkıntıyı daha çekeceğiz. Ama bununla ilgili hükümetin de alması gereken kararlar var. Özel sektörün alması gereken kararlar var. Biz de sivil toplum örgütü olarak bunları ikaz etmeye ve söylemeye devam edeceğiz.”
       
REEL SEKTÖR KAN KAYBEDİYOR
       Özilhan, reel sektördeki kan kaybının hızlanarak sürdüğünü belirterek, mali sektör olmadan ekonomide çarkların dönmesinin mümkün olmadığını söyledi. Özilhan, YİK toplantısındaki konuşmada, hükümet yetkililerini de eleştirirken, üretim kaybını durduracak politikaların hayata geçirilmesini istedi.
       Türkiye’nin lider sıkıntısı yaşadığını belirten TÜSİAD Başkanı, hükümetin güven ortamı sağlayamadığını savundu. Devlet Bakanı Kemal Derviş’i de eleştiren Özilhan, Derviş’in özel sektörden gelen uyarılara daha fazla kulak vermesi gerektiğini söyledi.
       Hükümetin kapsamlı bir idare reformunu gündemine almadığını kaydeden Özilhan, kritik özelleştirmelere karşı kamu kesiminden bayrak açıldığını ifade etti.
       
FAİZ DIŞI FAZLA HEDEFİ DÜŞÜRÜLMELİ
       Özilhan, 2002 yılına ilişkin faiz dışı fazla hedefinin aşağı çekilmesi ve IMF’yle anlaşılmasını da istedi.
       Özilhan, “IMF ile anlaşarak, büyüme hedeflerindeki revizyona bağlı olarak, faiz dışı bütçe fazlaşı aşığı çekilmeli ve elde edilen kaynak, üretim ve istihdam artışı sağlayacak şekilde reel sektöre aktarılmalıdır” dedi.
       Bu kaynağın aktarımında seçici olunması gerektiğini ve iki temel kritere göre hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Özilhan bunları, “istihdam yaratmak ve ekonomiye doviz kazandırmak” olarak sıraladı.
       
KAYHAN: ÜRETİM CİDDİ ŞEKİLDE GERİLEDİ
       TÜSİAD YİK Başkanı Muharrem Kayhan, Türkiye’de üretim ve istihdamın tehlikeli bir biçimde gerilediğini, dünya ekonomisinde bir daralma yaşandığını belirterek, bu koşullar altında IMF ile müzakere edilmesini istedi. Kayhan, şöyle konuştu:
       “Dünya ekonomisinde bir daralma var. Bu koşullar altında IMF ile müzakere ederek hem bazı kredilerin ertelenmesi, hem de üretimdeki kanamayı durduracak önlemlerin devreye sokulabilmesi için bazı kısıtlama ve hedeflerin değiştirilmesi zorunlu gözüküyor. Aksi takdirde program kendi kendini vurur hale gelecektir. Esas olarak sorunların tüm boyutlarıyla görülebildiğinden, hep birlikte içinde bulunduğumuz geminin layıkıyla yönetildiğinden ve rotamızın doğru olduğundan kuşku duyuyoruz. Hükümet bazı basit gerçekleri kavramamakta ısrar ediyor. Reel sektörden gelen uyarılara, hükümeti programdan sapmaya zorlayan komplolar gözüyle bakıyor.”
       Kayhan toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, liderliğin kriz karşısındaki davranışlarda ortaya çıktığını belirterek, eleştirilerini dile getirdi.
       Kayhan, 11 Eylül’den sonra olan hadiseleri görürsek Türkiye ‘Biz bunlara ne mektup yazacağız’ diye 12 gün beklediğini hatırlatarak, “Türkiye’nin bu konuda hakikaten hem tecrübeleri, hem haklı tezleri var. Hem terörden en çok zarar görmüş ülke olarak dünyayla paylaşacağı acı tecrübeler var. Ama bu yumurtayı köyde satamazsınız” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları