Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Öksüz hükümete ihanet ediyor
 
Biliyorum suçlama ağır ama Enis Öksüz’ün suçu daha da ağır. Bugün Telekom krizi çözülecektir ama, hükümet artık uluslararası platformlarda ve kamuoyunda çok ihtiyaç duyduğu güveni elde edemeyecektir.
 
 
9 Temmuz—  İki büyük krize rağmen, Derviş’in göreve getirilmesinden sonra yeni bir avans almayı başaran hükümet, ne yazık ki Enis Öksüz gibi ne yaptığını bildiği çok şüpheli isimlerin anlamsız direnişleriyle sonun başlangıcına gelmiştir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’nin en uzun ömürlü koalisyonu olmayı başaran hükümet, daha kısa süre öncesine kadar tüm eleştirilere ve başarısızlıklara karşın normal seçime kadar daha üç yıl iş başında kalmaya adaydı. Bu öngörü içerde de dışarda da genel kabul görüyordu.
       Hükümeti ayakta tutan iki önemli unsur vardı; Bir, koalisyon içindeki uyum, iki kamuoyunun güveni ve desteği...
       
ÖNCE UYUMU BOZDULAR
       Hükümetin kimseye kızmaya hakkı yok, çünkü kendilerini vurdular. İlk darbe aralarındaki uyuma geldi. Enis Öksüz ve Faruk Bal başta olmak üzere kimi MHP’lilerin siyasi şov hevesi yüzünden çok sayıda kriz çıkartıp, sonra çözüm buldular.Sonuçta “Çatışarak uyum” gibi ucube bir yöntem geliştirdiler.
       Garip olan, gerçekten uyuma inanan Devlet Bahçeli gibi bir liderin bu gelişmelere seyirci kalması oldu. Ya yaşananları farkedemedi ya da göründüğü kadar parti içi hakimiyeti yoktu Öksüz gibilere engel olamadı.
       Ezcümle, uyumu baltaladılar, bir hilkat garibesini uyum diye ortaya sürdüler. Artık kimse yutmuyor.
       Daha sonra sıra hükümete yönelik güveni baltalamaya geldi. Başta MHP’liler olmak üzere, önce kendi getirdikleri Derviş’e kendileri güvenmediler. Amerikan ajanından uluslararası şirketlerin maşasına kadar bir sürü ipe sapa gelmez dedikodu yaydılar.
       Yetmedi, borç istedikleri, kredi talep ettikleri IMF’ye, Dünya Bankası’na düşman gözüyle baktılar. Kredi şartlarını mandacılık ilkeleri olarak ilan ettiler, “şartları kabul edelim” diyenleri mandacı olarak mahkum ettiler.
       Kendi programlarını mahkum ederlerken, kendilerini mahkum ettiklerini farketmediler. Dahası bu programın, İMF ve Dünya Bankası desteğinin yerini alacak alternatifleri de geliştirmediler.
       “İMF ve Dünya Bankası mandacılık peşinde”, “Derviş Amerikan ajanı” dediklerinde hemen arkasından “İşte bu da alternatif planımız” diyebilselerdi, belki söylenecek çok şey olmazdı.
       Muhalefetin yapamadığını kendileri yaptılar. Şovlarla kendilerini ayakta tutan programa güveni, dolayısıyla hükümetin kredibilitesini bitirdiler.
       
DERVİŞ’E DİRENMEK KOLAYDI DA
       Fazilet Partililerin “Vatanı IMF’ye satıyorlar” gazına gelip, tribünlere mesaj vermek için Derviş’e direnmek kolaydı. Zaten Türk siyasetçisinde Derviş’e karşı bir şüphe oluşturdukları için direnişleri çoğu zaman sonuna kadar götürebildiler.
       Sonunda İMF’nin dediklerini yapıyor, böylece sorun çıkmıyordu, ama her olayda biraz daha güven kaybettiklerini farketmiyorlardı. Bu kez de “Biz millet menfaati için taviz verdik” cakasını satıyorlardı.
       İki direnişde nerde duracaklarını bilemediler. İlki hububat fiatlarıydı, ikincisi Telekom yönetim kurulu seçimi oldu. Hububat fiatlarındaki program dışına çıkmayı IMF “Türkiye’nin gerçeğini gözönünde tutarak” kabullendi. Ancak Telekom Yönetim Kurulu konusundaki siyasi şovu IMF’ye yediremediler.
       Bu kez direnen Derviş değil IMF oldu. “IMF’yi Derviş kışkırtıyor” gibi kahkahalarla gülünecek savunmalara sarılırken, o hiç sevmedikleri Derviş’i nasıl güçlü gösterdiklerini, nasıl uluslararası kuruluşların bile üstüne çıkardıklarını farketmediler.
       Şimdi çarkedecekler. Kapalı kapılar ardında “Telekom’da 4+2+1 formülü bile değil, benim dediğim gibi 6+1 formülü gerçekleşti. 6 kişi de benim adamım” diye efelenen Enis Öksüz, yine ağlamaklı bir öfke ifadesiyle “Ben karışmıyorum, ne isterlerse yapsınlar”diye acındıracak.
       
HÜKÜMET BİTTİ
       Ama bugün bulacakları hiç bir çözüm hükümetin sonun başlangıcına geldiği gerçeğini değiştirmeyecek. Çünkü hükümetin bittiğine dair işaretler, “kıyamet alametleri” gibi gözüktü;
       1) IMF, Dünya Bankası, yabancı yatırımcılar artık hükümetin verdiği her söze güvenmeyecek, bin kere didikleyecek
       2) Köhler’in Ecevit’e yazdığı gibi faizler düşmedikçe program başarıya ulaşamayacak. Ve güven sağlanamayacağı için de faizler düşmeyecek.
       3) Güven eksikliği nedeniyle dalgalı kuru beceremiyoruz. Sabit veya bantlı kura geçiş tartışması da güven unsuruna yeni bir darbe olacak.
       4) MHP’liler bile ne yaptıklarını hala farketmediler, şova devam niyetlerini gizlemiyorlar.
       5) Yeni siyasi oluşumlara kamuoyunun gösterdiği ilgi hükümetin sonunun başka bir işareti. Güniz Sokağa hapsolan Demirel bile yeniden umutlandı.
       
ÖKSÜZ İSTİFA ETMELİ
       Hükümetin hiç mi şansı yok? Var elbet. Önce “Hükümet neden düştü?” sorusuna verebilecekleri cevapları düşünsünler. Sayın Öksüz, “Telekomu kaptırmak istemedim” dışında tek bir inandırıcı cevap bulabiliyorsa şovuna devam etsin, aksi takdirde yapması gereken tek şey, derhal istifa etmektir. Yoksa kısa süre sonra hükümet istifa etmek zorunda kalacak.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
       
       
       
 
       
    MSNBC News Yenilikçiler yanlış başladı
MSNBC News MHP-Derviş çekişmesi ne kadar sürecek?
MSNBC News Derviş'in seçenekleri: Ya hiçbiri, ya hiçbir şey
MSNBC News Yalova kimin kurbanı?
MSNBC News Derviş mezalıkta ıslık çalıyor
MSNBC News Ankara'da yaz kabusları
MSNBC News Ve Derviş yollara düşer...
MSNBC News 'Derviş zehir olsa içerim'
MSNBC News Ahlaksız siyasete hukuksuz tasfiye olmaz
MSNBC News MHP tribünlere oynuyor
MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları